Hlavní obsah
Sport

Brankář Slavie Staněk je na dlouho mimo. Bude jedničkou mladý Kinský, nebo zkušený Hladký z Anglie?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jindřich Staněk se vážně zranil na Euru v utkání s Tureckem. Slavia musí urychleně řešit post prvního brankáře. Jaké má možnosti? Jak vypadá aktuální situace deset dní před startem nové ligové sezony?

Článek

Slavia ve svém prohlášení na platformě X potvrdila, co se víceméně už delší dobu tušilo a očekávalo. Jindřich Staněk bude po operaci ramene chybět velmi dlouho. Když to dobře dopadne, vrátí se do plné přípravy v lednu příštího roku. „Vrátím se silnější. Hned jak to bude možné, budu chtít být zpátky na hřišti a pomoct klukům. Jako vždy. Děkuju všem za podporu,“ uvedl Staněk.

Staňkovi přejme brzké uzdravení a šťastný návrat. Slavia ale musí nyní urgentně řešit otázku prvního brankáře. Tedy klíčový post sestavy.

Jaké má možnosti?

Aleš Mandous - 32letý, zkušený gólman, před příchodem Staňka slávistická jednička, donedávna také člen české reprezentace, který se ale po přestupu Staňka ve Slavii nedobrovolně posunul na pozici č.2. V minulosti ve velkých zápasech nepřesvědčil. Nechytal vyloženě špatně, ale osobností a velkou oporou se nestal. Je nepravděpodobné, že by se Slavia rozhodla na něm postavit klíčovou sezonu, v které mohutně zbrojí na titul a chce bojovat o přímou účast v Lize mistrů.

Ondřej Kolář - 29letý, další zkušený borec, kdysi jednička týmu v slavné slávistické éře. Po nešťastném zranění na Rangers to ale už nikdy nebylo ono. Fyzicky a asi ani psychicky. Těžko si představit, že by se stal znovu jedničkou a velkou oporou týmu, která odchytá „skoro všechno“.

Jan Sirotník - 22 let, v kádru áčka Slavie už je delší dobu. Občas chytává za béčko. Na jaře byl zraněný. Ani on nebude takřka jistě prvním brankářem místo Staňka.

Antonín Kinský - 21letý, velký talent českého fotbalu, syn bývalého brankáře Liberce, kmenový hráč Slavie, který prošel pražským Tempem, Bohemians a Duklou. Má za sebou dvě vydařená hostování. Nejdříve v druholigovém Vyškově, s kterým bojoval o postup do nejvyšší soutěže. Poslední sezonu v prvoligových Pardubicích, kde pomohl k záchraně. Na další hostování se mu evidentně už nechce.

Kinskému ve Slavii končí za rok smlouva. Kdyby se Staněk nezranil, byla by situace jasná. Chtěl by nyní jednoznačně ze Slavie pryč. Kinský si určitě před časem dělal ambice stát se v Edenu letos v létě jedničkou, myslel si nejspíš (a s ním i mnozí jiní), že v Pardubicích nabere zkušenosti a vrátí se do Slavie jako gólman, který převezme „žezlo“ od Mandouse. Překvapivý lednový příchod 27letého zkušeného reprezentanta Staňka z Plzně mu ale udělal „čáru přes rozpočet“. Jasný signál, že Trpišovský a spol. na Kinského nebudou do léta čekat. Jedničkou se na další roky stane Staněk. Kinský logicky musel cítit zklamání. Neviděl šanci na to, stát se v Edenu jedničkou.

Nechtěl by určitě dopadnout jako někteří jeho talentovaní předchůdci, o nichž se hovořilo jako o velké budoucnosti Slavie, ale chodili z hostování na hostování, až ze Slavie nakonec v tichosti zmizeli. Například kdysi velký brankářský talent Jakub Markovič, který měl být nástupcem Ondřeje Koláře. Nakonec po letech hostování (Mladá Boleslav, Vlašim, Pardubice) skončil na přestup v Baníku Ostrava, kde je však (zatím) pouze dvojkou.

Na Kinského si dělal prý „zálusk“ Slovan Liberec, který má s novým majitelem Ondřejem Kaniou, generálním ředitelem Janem Nezmarem a novým trenérem Radoslavem Kováčem vyšší ambice a skládá výrazně nový a omlazený tým, s kterým chce atakovat pohárové příčky. Liberec by ale asi nedokázal uspokojit finanční požadavky Slavie. Tedy spíše další hostování. I když, kdo ví?

V kuloárech se mluvilo také o tom, že Kinský by se nejspíš nejraději vydal zahraniční cestou. Tedy ideálně, aby ho nějaký klub ze Slavie rok před koncem smlouvy vykoupil. Kinského aktuální „cenovka“ dle známého portálu je 1,8 mil. eur. Každopádně se Kinského další pokračování ve Slavii jevilo ještě před nedávnem jako krajně nepravděpodobné.

Zranění Jindřicha Staňka ale vše změnilo. Kinský je s áčkem Slavie na rakouském soustředění. V přípravných zápasech se střídá s Mandousem a Kolářem. Ve velkém rozhovoru na klubovém webu říká: „Teď se chci co nejlépe připravit… A potom v sezoně se uvidí. Trenéři se asi budou rozhodovat podle přípravných zápasů a podle toho, kdo a jak bude vypadat v tréninku. Určitě o místo bojovat chci a udělám maximum pro to, abych dal trenérům podnět mě do brány postavit. A to, jak se oni rozhodnou, je samozřejmě jejich věc. Ale já budu připravený.“

Jindřich Trpišovský rád sází na hráče, které zná. Není tedy pravděpodobné, že by na klíčový post prvního brankáře přivedl krátce před začátkem ligy gólmana ze zahraničí, tedy cizince, který nezná Slavii a českou ligu, jak to třeba provedla vloni Sparta v případě Dána Petera Windahla. V české lize nejspíš není momentálně žádný brankář, který by mohl do Slavie přestoupit a okamžitě se stát jedničkou, tak jako v lednu Staněk.

Proto se jako nejpravděpodobnější jeví scénář, že by se jedničkou mohl stát teprve 21letý Antonín Kinský. Možná odvážný krok, svěřit mu post prvního brankáře v takovém klubu, na druhou stranu, Petr Čech byl ve Spartě kdysi jedničkou ještě dříve. A máme tu také nedávný příklad, Matěj Kovář to na Letné také v předminulé sezoně zvládl, pomohl ji k titulu a vysloužil si zájem bundesligového Leverkusenu.

Co tedy může tento záměr zhatit? Paradoxně možná sám Kinský. Ten má ve Slavii smlouvu pouze do 30.června 2025. Slavia má prý velký zájem ji v nově nastalé situaci prodloužit. Kinský údajně stále ještě váhá. Zřejmě z obavy, co se stane, až se uzdraví opět Staněk. Neskončí pak na lavičce? Garanci, že bude jedničkou i poté mu pochopitelně předem nikdo nedá. Takovou situaci nelze předvídat.

Pokud by však Kinský smlouvu ve Slavii nyní neprodloužil, přesto zůstal a chytal jako jednička, Slavia by ho tak vlastně připravila pro další sezonu jinému klubu, kam by pak mohl takřka zadarmo v létě příštího roku odejít. Novým zaměstnavatelem by klidně mohla být třeba i Sparta, ale možná spíše nějaký zahraniční klub.

Inu zapeklitá situace, kterou musí Slavia co nejdříve „rozlousknout“. Situace je o to zajímavější, že Kinský patří do „stáje“ agentury Sportinvest, s kterou měl v minulosti slávistický šéf Tvrdík velké spory kolem odchodu Pavla Buchy do Plzně.

Je teda ještě jedna spekulace. Václav Hladký, zkušený 33letý brankář, který byl v minulé sezoně velkou oporou Ipswich Town v Championship a pomohl klubu k postupu mezi elitu do Premier League, je čerstvě volný. S Ipswichem se nakonec na podmínkách nedohodl. Hladký má prý nabídky z druhé nejvyšší anglické soutěže. Prý by se ale nebránil ani návratu do Česka…

Je to sci-fi? Možná. Ale kdo by řekl, že Slavia koupí Davida Zimu z AC Turin, Tomáše Chorého z Plzně a možná dokonce Petera Olayinku z CZ Bělehrad, o jehož návratu se údajně pořád ještě jedná a není nereálný?

Slavia nebuduje tým na roky. Řeší přítomnost. Chce po třech letech zpět titul a přímý postup do Ligy mistrů 2025/26. Proto Chorý. Proto možná i Olayinka. Proč ne Hladký? Už bych se ani nedivil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz