Hlavní obsah
Sport

Slavia stabilizovala sestavu a je ve formě. Problémem jsou četná zranění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion Slavie při ligovém utkání

Jindřich Trpišovský stabilizoval v nové sezoně základní sestavu Slavie. Ta hraje v posledních týdnech dobře. Čeká ji ale náročný program, do kterého vstupuje s hendikepem. Proč má oproti Spartě stále tolik zraněných hráčů?

Článek

Sparťanský kouč Lars Friis v poslední době paradoxně rotuje sestavu hráčů více než slávistický protějšek Jindřich Trpišovský, který je častými změnami dlouhodobě pověstný. Sparta i Slavia mají náročný program. Už za sebou, ale především před sebou. Sparta má však jednu výhodu. Její kádr hráčů nemá tolik zdravotních problémů a absencí, jako ten slávistický.

Sparta problém vyřešila

Mnozí si jistě pamatují doby, kdy Sparta měla stále značný počet hráčů na marodce. S příchodem Briana Priskeho a personální obměnou týmu se situace změnila. Do klubu přišli odolnější typy hráčů. Sparta zapracovala také na regeneračním procesu. Týmu se samozřejmě nevyhnou zranění, jako každému, ale nemá jich zdaleka tolik jako v minulosti.

Před posledním ligovým zápasem v Českých Budějovicích chyběli dánskému kouči pouze belgický obránce Elias Cobbaut pro svalové zranění, Španěl Imanol Garcia kvůli vážnějšímu zranění kolene. Obě nedávné posily tak paradoxně nepotvrzují výše uvedená slova, že Sparta kupuje odolnější fotbalisty. Ale to je zřejmě spíše shoda okolností. V posledních dvou utkáních chyběl také dánský stoper Asger Sorensen s blíže nespecifikovaným zraněním, které by snad nemělo být vážnějšího rázu.

Sparta neřeší tolik absencí jako Slavia. A není to nejspíš náhoda, ale typický stav posledních sezon. Ze současného sparťanského kádru mívá častější zdravotní trable pouze David Pavelka, s kterým se ale už nejspíš ani moc nepočítá do sestavy a bylo překvapením, že s ním ještě Sparta po jeho dlouhém zranění v létě prodloužila smlouvu. K zdravotním patáliím jsou náchylnější také stopeři Filip PanákAsger Sorensen. Většinou se ale jedná o krátkodobé absence. Ostatním fotbalistům zdraví drží.

Početná slávistická marodka

Slavia je na tom výrazně hůře. Aktuálně má na marodce několik dlouhodobě zraněných. Mladého stopera Tomáše Vlčka (koleno), ofenzivního záložníka Lukáše Vorlického (koleno), zkušeného univerzála Lukáše Masopusta (blíže nespecifikované zranění nohy, zřejmě svalového charakteru), reprezentačního brankáře Jindřicha Staňka (rameno), stopera Igoha Ogbua (poranění hlavy) a nadějného útočníka Boluwatife Ogungbayie (koleno).

Všichni výše uvedení chybí Slavii dlouhodobě. Vlček, Vorlický a Ogungbayi budou po vážných operacích kolenních vazů nejspíš absentovat celou sezonu. Nad další kariérou Vorlického po několika operacích kolene už nejspíš visí velký otazník. Staněk bude k dispozici nejdříve pro jarní část. U Masopusta není předpoklad návratu veřejně znám. Nejdříve zpět by mohl být zřejmě Ogbu, ale i jeho poranění hlavy je záležitost na 2-3 měsíce. To však není konec. Slavii chybí už několik týdnů také mladý útočník Daniel Fila (poranění paty) a slovenský univerzál Ivan Schranz pro svalové zranění.

Hráči, kteří nejsou na evropské soupisce

Ke zdravotním problémům je nutno přidat i další aktuální absence. Slavii se na soupisku pro Evropskou ligu nevešli fotbalisti, které by tam teď asi ráda měla, ale v době uzávěrky dala přednost jiným, kteří jsou nyní zranění. Pro zápasy v Evropě tak Jindřich Trpišovský nemůže počítat s mladým talentem ze Zlína Alexandrem Bužkem či zkušeným ofenzivním záložníkem Petrem Ševčíkem, nedávno ještě českým reprezentantem na Euru. Vážné rodinné problémy dlouhodobějšího charakteru navíc řeší reprezentant David Douděra, jenž se některých venkovních zápasů v Evropě neúčastní. S výpravou do Bulharska k poslednímu zápasu proti Ludogorci Razgrad necestoval.

Dva stopeři na dlouhodobé marodce

K těmto zraněným fotbalistům je nutné přičíst hráče, kteří sice aktuálně nastupují, ale jsou ke zraněním náchylnější a mívají v sezoně obvykle opakované krátkodobé výpadky. To platí o stoperech Tomáši HolešoviDavidu Zimovi. Jejich zdravotní pauza už by byla problémem, neboť Slavia má už na dlouhodobé marodce stopery Vlčka a Ogbua. Na střídačce je připraven pouze málo zkušený, 21letý Štěpán Chaloupek, který hrál vloni za Teplice. Na stopera lze stáhnout také stejně starého Filipa Prebsla (v minulé sezoně v Liberci), který by pak ale chyběl jako alternace na post defenzivního záložníka. Navíc ani on nemá evropské zkušenosti.

Bořil a Provod ve výborné formě

Dalším fotbalistům, kteří mají za sebou vážná zranění kolene a dlouhou absenci, zatím naštěstí zdraví drží. Mám tím na mysli zejména Jana BořilaLukáše Provoda. Oba hrají v posledních týdnech ve výborné formě. U Bořila je to velmi nečekané. Někteří lékaři už mu ani nedávali šance. Už se pomalu loučil s vrcholovým fotbalem. Když se mu podařilo vrátit, vypadalo to, že nastoupí jen občas a spíše v české lize. On však poslední zápasy válí jako zamlada a nesleze ze hřiště ani v Evropské lize. Je potřeba to zaťukat na dřevo a doufat, že zdraví a forma oběma borcům vydrží. Slavia je moc potřebuje.

Důvody velkého počtu zraněných?

Na to, že jsme stále ještě v úvodu sezony, se tým potýká se značnými absencemi. Určitě za nimi nestojí jeden důvod. Nikdo třeba nemůže za nešťastné zranění v obličeji Igoha Ogbua, ale tři hráči s vážným zraněním kolene, to už je téma. Tím spíše, že obdobná vážná zranění kolenních vazů měli v nedávné minulosti i jiní hráči Slavie. Je to dané dispozicemi hráčů, kteří nemají takové genetické předpoklady a odolnost? Nebo je to ovlivněno velmi náročným „běžeckým“ stylem hry, který trenér týmu ordinuje? Dochází proto k většímu počtu zranění unavených hráčů? Může být na vině tréninkový a regenerační proces? Nebo je to jen pouhá náhoda?

U každého zraněného je na vině možná trochu něco jiného. Faktem však je, že Slavia má s větším počtem absencí dlouhodobě trable. A na rozdíl od Sparty je stále nevyřešila. Slávistický kádr je široký. Početně stejný, jako ten letenský. Jindřich Trpišovský má ale z důvodu mnoha absencí menší výběr kvalitních hráčů, než jeho sparťanský kolega Lars Friis. I proto základní sestavu nyní vynuceně ustálil a základní osa se moc nemění. Slavii to prospělo.

Na evropské střídačce junioři

Slavia měla v Bulharsku na střídačce na začátku utkání kromě Chytila, Lingra, Prebsla či Zmrzlého také teprve 18letého juniora Konečného, stejně starého Pecha, o rok staršího Toulu či 20letého Slavatu. Mladé hráče bez zkušeností z velkého dospělého fotbalu. Fotbalisty, kteří začínají v druholigovém „B“ týmu a jsou jako mladíci na „B“ soupisce pro Evropskou ligu. Tedy mimo 23člennou „A“ soupisku Slavie.

Nechci nic přivolávat, ale sezona bude dlouhá. Mohou přijít další zranění a kartové prohřešky. Slavia může mít v dalším průběhu sezony problémy, neboť nemusí mít na každý post pro klíčová utkání adekvátní náhradu. A v důležitých duelech takové „maličkosti“ mnohdy rozhodují. Už nyní přistoupil trenér Trpišovský v Razgradu k prvnímu překvapivému kroku, když při absenci Davida Douděry nasadil norského univerzála Conrada Wallema na pravého wing beka. Tedy na post, na kterém ve Slavii ještě nikdy nenastoupil. Wallem to zvládl solidně, ale Douděru zcela nenahradil.

Zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz