Hlavní obsah
Sport

Sparta: tři posily, ale bez Priskeho a Krejčího. Hrozí odchod opor. Zvládnou to Rosický a Friis?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta má za sebou dvě skvělé sezony. Nyní ji však čeká „sezona pravdy“. Přišla jistě dříve, než čekala, o trenéra-strůjce úspěchu Briana Priskeho. Nový kouč Lars Friis a manažer Tomáš Rosický budou muset prokázat, že to zvládnou i bez něj.

Článek

Sparta je zdánlivě v klidu. Má za sebou dvě mimořádně úspěšné sezony. Má stabilizovaný tým. Přesto tato pohoda může být docela křehká a zranitelná. Proč?

Sparta přišla o Briana Priskeho. Dánského kouče, který stál za jejími úspěchy. Po letech tápání se pod jeho vedením zvedla a zažila v posledních dvou sezonách velkou slávu. Priske však náhle skončil. Tato situace musela dříve či později nastat. Pro Spartu je nepříjemné, že přišla už nyní. Spíše se očekávalo, že Priske ještě alespoň rok vydrží. Prodloužení smlouvy tomu nasvědčovala.

Nabídka nizozemského Feyenoordu však byla pro dánského kouče z těch, co se neodmítají. Už neměl na Letné stání. Sparta ho nemohla v klubu držet. „Na sílu“ trvat na dodržení kontraktu. To by nedělalo dobrotu. Zvolila logicky rozchod v dobrém a odstupné od nizozemského klubu. Vsadila na kontinuitu a řešení, které se nabízelo jako první, tedy předání trenérského „žezla“ asistentovi Larsu Friisovi, který byl Priskeho „pravou rukou“.

Lars Friis rozhodně není žádná zelenáč. V Dánsku už ligové kluby jako hlavní trenér vedl. Věkově je Priskemu také blízko. Byl navíc takzvaně „u toho“. Jako první asistent. Tým dobře zná. Hráče má „nakoukané“. Ví, jak Priske pracoval. Tvořil s ním týmovou strategii.

Ale, když dva dělají totéž, není to totéž. Friis je jiný člověk. Jiný trenér. Určitě jsou záležitosti, na které má jiný pohled, než by měl Priske. Zvolí jiné řešení. Je také impulzivnější. Je otázka, jestli je tak dobrým psychologem, jakým byl Priske, který to s hráči bezesporu uměl. Dokázal je získat pro věc. I ty problematičtější. Kupříkladu Jana Kuchtu.

Priske byl také diplomatem. Zdatně to „koulel“ také se sparťanskými fanoušky a médii. Oboje si rychle získal na svou stranu. Až čas ukáže, jestli bude Lars Friis také výborným hlavním trenérem. Každý výborný asistent jím automaticky není.

Brian Priske měl nesporný vliv na složení současného týmu. Rosického původní vize budovat úspěšnou Spartu na českých hráčích, zejména těch z vlastní akademie, šla Priskeho příchodem jednoznačně „k ledu“. Brian Priske při nástupu neznal české ligové fotbalisty. Zato znal jiné hráče ze zahraničí. Vsadil na ně. Sparťanští fanoušci, kteří se v minulosti posmívali Slavii, že má v základu někdy i sedm či osm cizinců, se najednou dívali na sparťanskou sestavu, kde to bylo čím dál častěji obdobné. Ale už to najednou nevadilo, protože Sparta v sestavě s mnoha cizinci vítězila.

S Priskem přišli na Letnou zahraniční hráči, kteří byli hladoví po úspěchu. Tedy velký rozdíl oproti době Itala Stramaccioniho, který přiváděl často „vyhaslé“ hvězdy. To bylo podstatné. Za Priskeho působení přišli cizinci v nejlepším věku, kteří se dokázali rychle adaptovat na českou ligu a prosadit se v ní. Stali se lídry Sparty. Stačí jmenovat Birmančeviče, Vindahla, Sorensena, Preciada, Kairinena a Laciho. Okamžitě hráli v základu. A dobře. Za většinou je na první pohled jasně patrná Priskeho stopa. Tyto hráče osobně znal, nebo je měl zmapované jako soupeře.

Jistě není náhodou, že na Letnou přišli jeho krajané Peter Vindahl a Asger Sorensen, které do té doby v Česku málokdo znal. Že se na Letné objevil další Seveřan, tentokrát Fin, Kaan Kairinen, který hrával v Dánsku za FC Midtjylland, tedy v bývalém působišti Priskeho. Že se ve Spartě objevil Ekvádorec Angelo Preciado z belgického Genku, přičemž posledním působištěm dánského kouče před příchodem do Sparty byla právě Belgie (Antverpy).

V Priskeho éře se drtivá většina přestupů zahraničního hráčů do Sparty vydařila. A to byla velká změna oproti době před jeho příchodem na Letnou, kdy to bylo většinou ve stylu „pokus-omyl“. Tedy častěji omyl. Tito noví borci Spartě významně pomohli k úspěchům v posledních dvou sezonách.

Otázka je tedy jasná: Budou se Spartě dařit příchody zahraničních hráčů i poté, co Letnou Brian Priske opustil? Zatím to nevíme. Sparta s přestupy vyčkává.

Jediným hráčem, kterého zatím do kádru přivedla, je Ermal Krasniqi, 25letý kosovský fotbalista, 188 cm vysoký hráč, jehož posledním působištěm byl rumunský Rapid Bukurešť, tedy klub, v němž na jaře hostoval ze Slavie, a nyní do něj přestoupil, slovenský záložník Jakub Hromada. Kosovský útočník odehrál v minulé sezoně rumunské ligy nejdříve 12 utkáních za Kluž (bez vstřelené branky) a posléze 17 zápasů za Rapid (6 gólů). O Krasnigim se asi nedá říct, že je okamžitou posilou do základní sestavy. Spíše hráčem, který má zvýšit konkurenci.

Podívejme se na to, jak aktuálně vypadá Sparta před začátkem sezony v jednotlivých řadách.

Brankáři - Vindahl zůstává

Tomáš Rosický a spol si alespoň v jedné záležitosti mohli už nejspíš oddechnout. Brankářskou otázku řešit nemusí. Odchod Petera Vindahla do Celtiku Glasgow se nakonec nekoná. Skotský Celtic si pomohl dánským veteránem Kasperem Schmeichelem z Anderlechtu Brusel, který byl volný, tedy zadarmo. Dvojkou Sparty bude zřejmě opět Vojtěch Vorel. V záloze je ještě mladý Slovák Jakub Surovčík.

Stopeři - náhrada za Krejčího

Očekávaný odchod Ladislava Krejčího do španělské Girony se stal realitou. Spartě bude chybět. Jako hráč, který se uměl gólově prosadit v pokutovém území soupeře, jako neomylný střelec pokutových kopů. Především však bude chybět jako kapitán, výrazný lídr týmu, který uměl ostatní vyhecovat a vést. Uměl vytvořit také tlak na rozhodčí.

Jak moc bude týmu chybět? Jak ho dokáží ostatní nahradit? To ukáže až čas. Novým kapitánem bude dle informace z Letné stoper Filip Panák. Bezesporu jeden z nejzkušenějších hráčů týmu, který patří k českému zdravému jádru. Typově ale zcela jiný člověk a hráč.

Panákovo zdraví není úplně železné. Podobně je na tom Asger Sorensen, který občas pauzíruje. Jsou tu spekulace o možném odchodu Martina Vitíka, které jsou už tradičním koloritem posledních přestupních termínů. Sparta ho nejspíš nyní nikam nepustí. To by nabídka musela být naprosto mimořádná. I tak ji jeden stoper Krejčího odchodem už chybí.

Proto je překvapivé, že za této situace pustila na hostování 21letého odchovance Patrika Vydru do Mladé Boleslavi, který může hrát stopera i defenzivního záložníka. Jedno řešení z domácích zdrojů se samozřejmě nabízí. Stoperský post dle přípravných utkání doplní Jaroslav Zelený, který už na Letné i předtím v Jablonci na této pozici hrál. Otázka je, jestli to bude stačit.

Wing beci - beze změn

Zatím žádná změna. Dosud se nekonal ani už dlouho avizovaný odchod 29letého Jana Mejdra. V týmu stále je. Stejně tak 31letý Jakub Pešek. I v jeho případě se mluvilo o možném odchodu z Letné. Skloňoval se návrat do Liberce. Vpravo jsou dále k dispozici Angelo PreciadoTomáš Wiesner, přičemž přednost by měl mít kreativnější Ekvádorec. Vlevo již zmíněný Jaroslav ZelenýMatěj Ryneš, který byl na jaře levým wing bekem číslo jedna. Pokud ale bude Zelený využíván jako stoper, potřebuje Sparta dalšího levého wing beka.

Záložníci - bude chybět Kairinen

Zatím chybí Kaan Kairinen, který se zranil v květnu v derby se Slavií v nadstavbě. Finský záložník byl moc důležitým článkem sparťanské sestavy. Je otázka, kdy se do sestavy vrátí. Chybět může víc, než je na první pohled zřejmé. Kairinen není žádný rychlík, ale má velmi kvalitní přihrávku i na delší vzdálenost. Hraje dobře pozičně. Vyhrává souboje. Nepanikaří. Má přehled ve hře. Z toho těžil útočný „trojzubec“.

Možná i kvůli absenci Kairinena Sparta překvapivě prodloužila smlouvu s 33letým Davidem Pavelkou, který to už ani sám nečekal, jak se nechal slyšet. Každopádně Pavelka nemůže být náhradou za Kairinena. To jsme viděli i v minulosti. Když místo Fina nastoupil, šla úroveň hry Sparty vždy výrazně dolů.

Do zálohy jsou dále připraveni Markus Solbakken, který však zatím na Letné moc nepřesvědčil. Qazim Laci, kterému se vedle Kairinena dařilo, má za sebou Euro v dresu albánské reprezentace. A pochopitelně neúnavný Lukáš Sadílek. Pak jsou tu ještě mladící Vojtěch Hranoš či Michal Mokrovics.

A samozřejmě je tu navrátilec Kryštof Daněk, bezesporu talentovaný fotbalista s velkým potenciálem, o němž dal vědět na hostování v Pardubicích, kterým pomohl k záchraně. Může nastoupit na více postech v záloze či útoku. Priskemu se evidentně moc nelíbil. Nezapadal do toho, co chtěl hrát. Uvidíme, jakou dostane šanci od Friise.

Útočníci - odejde některá z opor?

Vše se točí kolem toho, jestli v minulém ročníku úspěšný útočný „trojzubec“ Veljko Birmančevič - Jan Kuchta - Lukáš Haraslín zůstane kompletní či nikoliv. Pokud ano, Rosickému a spol spadne kámen ze srdce. Přestupový trh je ale vlivem pozdě skončeného Eura letos trochu časově posunutý. Stále ještě může na někoho z této trojice přijít nabídka, která hráči „zamotá hlavu“.

Všichni tři jsou v ideálním věku, kdy by se rádi ještě posunuli dál a vydělali. Pokud by taková situace nastala a Sparta musela hráče uvolnit, neb by nechtěla mít v týmu například těžce otráveného Jana Kuchtu, kterému by znemožnila „životní“ přestup, musela by okamžitě jednat a přivést adekvátní posilu.

A co si budeme povídat, to je zejména u útočníků těžká robota s nejistým výsledkem. Jen málokdy se povede za málo peněz tolik skvělé „muziky“, jako v případě loňského příchodu Veljka Birmančeviče. A to, že nějaký velký odchod z Letné ještě může nastat, připustil i v nedávných dnech v médiích také sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Do útoku jsou aktuálně připraveni ještě Victor Olatunji, Indrit Tuci, nováček Ermal Krasniqi a mladíci Radek ŠilerDaniel Rus.

Odchody: „výprodej“ českých talentů

Sparta už pustila, vedle již zmíněného Patrika Vydry, také Václava Sejka (22) do polského Lubinu, Michala Ševčíka (21) do Norimberku a Adama Karabce (21) do Hamburgeru SV. V obou případech se jedná o kluby z druhé německé Bundesligy. Útočník Tomáš Schánělec zase zamířil do ligového Jablonce. Také na hostování.

Tedy tak trochu „výprodej“ mladých českých nadějí ze Sparty, byt´ se jedná „pouze“ o hostování. Nicméně o hostování, která lze za jistých okolností (splnění stanovené částky) proměnit v přestup. Zatímco u Adama Karabce se odchod už delší dobu očekával, jeho kariéra stagnovala, hráč nový impuls potřeboval, tak v případě Ševčíka lze konstatovat, že pořádnou šanci na Letné ani nedostal.

Klid před bouří?

Na Letné je zatím klídek a pohoda, i když moc času není. Liga už „klepe na dveře“. Lars Friis mluví o tom, že Sparta kádr ještě posílí, dva až tři hráči by měli ještě přijít. Otázka je, jakou budou mít kvalitu. Jestli se povedou jako v dobách Priskeho.

Výsledky v přípravě nejsou nějak zvlášť přesvědčivé. Ale to nemusí vůbec nic znamenat. Sparta ji absolvovala bez reprezentantů, kteří se teprve postupně zapojují zpět. Delší odpočinek a kvalitní příprava jim bude logicky chybět. Stejně je na tom ale také Slavia.

Důležité budou až „ostré“ zápasy. Ty se počítají. Ty Spartu velmi rychle prověří. Ligu začíná již v pátek s Pardubicemi. V rychlém tempu budou následovat další utkání, včetně veledůležitých předkol Ligy mistrů. Zatímco domácí soutěž je dlouhá a leccos lze napravit i později, jakékoliv zaváháni v kvalifikaci o Ligu mistrů může znamenat konec sparťanského snu.

Aktualizace:

Sparta v úterý večer ohlásila dvě nové posily ze zahraničí. Na Letnou přichází třiadvacetiletý dánský stoper Mathiase Rosse z tureckého Galatasaraye na roční hostování s opcí. A také o rok starší španělský levý obránce Imanol García, který naposled působil v druholigovém Eibaru. Sparta tak reaguje na místa, kde ji aktuálně nejvíce „tlačila bota“. Vliv nového trenéra na příchod posil je minimálně v případě krajana Rosse zřejmý. Dánská kolona na Letné se opět rozrůstá. Otázkou je, jestli bude mít Lars Friis při výběru posil tak šťastnou ruku jako Priske.

Už červencová a srpnová utkání leccos napoví o úspěchu či neúspěchu nové sparťanské sezony. A o tom, jak to Tomáš Rosický a Lars Friis zvládnou bez Briana Priskeho. Nechme se překvapit. Bude to určit zajímavé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz