Hlavní obsah
Sport

Sparta nervózní zápas zvládla. Velkou kaňkou na finále jsou však nechutné události po jeho skončení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Plzeňský stadion

Finále MOL Cupu svedlo dohromady Spartu Praha a Viktorii Plzeň. Oba kluby mají už pohárovou Evropu zajištěnou díky ligové tabulce. Hrálo se především o prestiž. Sparta chtěla získat „double“. Viktoria pohár v domácím prostředí. Co utkání přineslo?

Článek

Sparta přijela prakticky v kompletní sestavě. Chyběl dlouhodobě zraněný David Pavelka. Z hráčů základu pak důležitý záložník Kaan Kairinen, který si zlomil kotník v derby se Slavií. Je po operaci a bude chybět delší dobu. V nominaci nebyl také dánský stoper Sorensen. Jinak byla základní sestava Sparty nejsilnější možná. Pouze Vindahla v bráně zastoupil Vorel, který chytal také všechny předchozí zápasy MOL Cupu v sezoně na cestě do finále.

Viktoria byla oslabená o několik hráčů. Dlouhodobě hraje bez Durosinmiho, ke kterému se přidali také Sýkora, Valenta a Kopic. V posledním zápase se zranil navíc obránce Václav Jemelka. Ve středu obrany se tak objevil opět velezkušený, ale už pomalejší plzeňský kapitán, 34letý Lukáš Hejda. Bylo jasné, že to s rychlými útočníky Sparty nebude mít lehké.

Jediný významný moment první půle se udál ve 14.minutě, kdy šla Sparta do vedení. Na centr si výborně naběhl zprava Krejčí a hlavou trefil přesně. Jeho hlavičce ale předcházel na první pohled problémový souboj s Červem. Když se chtěl Krejčí odpoutat od plzeňského záložníka, pomohl si jednoznačně rukama v jeho obličeji. VAR potvrdil neuznání branky. Sparťanští hráči, zejména Krejčí a Kuchta, se hodně rozčilovali. Stejně tak trenér Priske, který rozhodnutí dokonce ironicky zatleskal. Bylo to však správné rozhodnutí.

Jinak to byl první poločas spíš boj. Vyrovnaný zápas plný soubojů. Poněkud nervózní. „Neodšpuntoval“ ho neuznaný gól Krejčího. Pokračovalo se v taktické bitvě. Viktoria hrála víc zezadu. Možná i proto, že plzeňská obrana s pomalejším veteránem Hejdou nemohla hrát tak „vysoko“. Spartě navíc chyběl Kairinen a s ním i jeho přihrávky, které mají „oči“, na nabíhající útočníky.

Otevřít skóre mohl hned po změně stran plzeňský Vydra. Jeho dělovka šla ale jen doprostřed, přímo na Vorla, který ji vyrazil. Sparta pak měla více ze hry, ale další šanci v 53.minutě měl znovu Vydra. Tentokrát střílel vedle. Vše podstatné se odehrálo v závěru. V 79.minutě si dal Dweh smolně vlastní gól. Vzápětí mohl Panák zvýšit, ale proti byl Jedlička. Když byl v 85.minutě vyloučen po druhé žluté kartě Šulc, vypadalo to s Viktorií zle, ale o dvě minuty na to vyrovnal Chorý.

Bylo jasné, že Viktoria to bude mít o deseti v 30minutovém prodloužení hodně těžké, Ale nakonec se neprodlužovalo. V 91. minutě se zblízka trefil po závaru v šestnáctce a přihrávce Krejčího zblízka Birmančevič. V nervózním závěru už se nic před brankami nestalo. Na jeho průběhu má značný podíl lavička Sparty. Trenér Priske, kterého jsem v mnoha článcích chválil, co se Spartou dokázal udělat, kam ji dovedl, byl tentokrát už od neuznaného gólu dost negativní a v závěru utkání jeho emoce vrcholily.

K němu se přidali i někteří další, což vyvrcholilo červenou kartou pro kustoda týmu Luďka Straceného, jenž je už svým občas hodně nevhodným chováním zejména vůči rozhodčím pověstný. Faktem je, že rozhodčí Berka nebyl v TOP formě. Neudělal snad nějaké fatální, ale také nebyl rozhodcovskou osobností. Nebyl jistý. Neměl u hráčů respekt, což bylo od začátku utkání znát. Například z reakcí Krejčího a Kuchty na jeho verdikty.

Sparta má „double“.To je obrovský úspěch. Ve finále nebyla nijak výrazně lepším týmem. Možná si za tím více šla. Ukázala větší touhu. Nerozhodil ji neuznaný gól Krejčího ani vyrovnávací gól Chorého. Měla i potřebné štěstí. To přeje připraveným. A to Sparta byla.

Statistiky utkání jsou vyrovnané. Sparta měla 53 % držení míče. Byla o něco ofenzivnějším týmem. Měla šest rohů oproti čtyřem plzeňským. Šest střel na branku, Viktoria sedm. Tentokrát však plzeňský tým výrazně více fauloval. Měl 21 faulů proti 11 Sparty. Jednu červenou kartu a pět žlutých. Sparta šest žlutých karet. V tom nejpodstatnějším byla Sparta lepší. Dala o gól víc.

Viktoria musí dvakrát za sebou asistovat Spartěpři oslavě a přebírání poháru. Ve středu národního a v neděli mistrovského. Přesto odehrála velmi dobrou sezonu. Čtvrtfinále Konferenční ligy, třetí místo ve Fortuna lize, finále MOL Cupu a částečné přebudování kádru. To je velký úspěch.

Nechutný pohled přinesly události po závěrečném hvizdu. Někteří fanoušci Viktorie neunesli porážku ve finále na vlastním stadionu a vnikli na hrací plochu. To opětovali z druhé strany někteří fanoušci Sparty. Na hřišti došlo k bitkám, které bohužel zkazily celkový dojem z finále a jinak skvělé fandění obou táborů po celé utkání.

Fotbalová asociace v takových případech obvykle trestá pořadatele utkání vysokou pokutou za nezvládnutí pořadatelské služby. Tentokrát však byla pořadatelem finále sama asociace, byť se hrálo na stadiónu plzeňské Viktorie.

FAČR vydal k záležitosti prohlášení. To ale samo o sobě nic nevyřeší. Jen konstatuje, že FAČR jako pořadatel utkání nic nepodcenil. Nevím, jestli by tohle asociaci v obdobném případě, kdyby byl pořadatelem zápasu některý klub, od něj stačilo. Asi nikoliv.

Jedno je jisté, vniknutí fanoušků na hrací plochu a bitky na ní, které ohrožovaly bezpečnost všech přítomných, jsou „fackou do tváře“ všem slušným fandům a všem těm, kteří se snaží dlouhodobě o kultivaci prostředí na stadionech. Viktoria, Sparta a Slavia patří mezi kluby, které na této cestě došly nejdál. S fanoušky hodně pracují. Atmosféra na jejích domácích utkáních bývá skvělá. Teď to „pár pitomců“ pokazilo. Další pozitivní změny otevřených sektorů bez plotů a policie se budou prosazovat hůř.

Další zdroje: přímý přenos ČT Sport a statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz