Hlavní obsah
Sport

Sparta míří do Ligy mistrů, ale její kádr tomu neodpovídá. Na kterých postech má problém?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Pražská Sparta má na dosah účast v prestižní Lize mistrů. Dělí ji od ní jen poslední krůček. Zdálo by se tedy, že na Letné je vše „zalité sluncem“. Tak úplně tomu však není.

Článek

Sparta je krůček od postupu do Ligy mistrů

Sparta má na svém kontě na domácí scéně dva mistrovské tituly z posledních dvou sezon. Nyní může konečně také proměnit ve skutečnost sen svého majitele, managementu, trenérů, hráčů a fanoušků o účasti v Lize mistrů. Nejprestižnější klubové soutěži. Tu hrála naposledy před dlouhými devatenácti lety! Tedy v době, kdy mnozí její dnešní fanoušci ani ještě nebyli na tomto světě.

V úterý sparťany čeká odveta s Malmö FF. V prvním utkání na švédské půdě zvítězila o dvě branky. Odvetný mač proti stejnému soupeři by měla dle papírových předpokladů, které jsou podloženy poznatky z prvního zápasu, zvládnout. Sparta měla při losu štěstí na „hratelného“ soupeře, který nedosahuje úrovně, s kterou se potýká pražská Slavia v případě francouzského Lille. Nutno říct, že sparťané šli tomuto štěstí v minulé sezoně svými výkony a výsledky naproti. Vyhráli minulý ročník české ligy, a tím si zajistili účast v mistrovské „větvi“ kvalifikace o Ligu mistrů, kde je větší šance narazit na snadnější soupeře.

Do kvalifikace museli vstoupit o kolo dříve než Slavia, ale hráli s irským Shamrock Rovers, který porazili snadno v obou duelech a ve finálové fázi mají za soupeře Malmö FF. Klub, který je sice mistrem Švédska, ale je minimálně o level níže než LOSC Lille, přední tým francouzské Ligue 1.

Věřme, že odveta Spartě vyjde a Ligu mistrů si skutečně zahraje. Byla by to výborná zpráva pro celý český fotbal. Spartu čeká nový hrací systém soutěže. Místo dosavadního modelu, kdy bylo 32 týmů rozděleno do osmi skupin po čtyřech, bude mít Liga mistrů nově 36 týmů, které v první fázi odehrají osm zápasů. Zápasy budou proti osmi různým soupeřům, kteří ji budou vylosováni. Nehraje se tedy s žádným týmem dvakrát doma/venku jako dříve. V této první fázi sehrají týmy čtyři zápasy doma a čtyři venku. 36 týmů bude rozděleno do čtyř výkonnostních košů dle kritérií stanovených UEFA. Každý účastník se utká se dvěma týmy z každého koše.

Přímo do osmifinále postoupí pouze osm nejlépe umístěných týmů z první fáze soutěže. Další osmičku určí extra kolo play-off mezi týmy na 9. až 24. místě pořadí. Po osmifinále se formát soutěže vrátí k obvyklému play off systému, tedy K.O. dvojzápasům doma/venku. Finále bude jako vždy na neutrální půdě. Tentokrát 31.května 2025 v mnichovské Allianz Aréně.

Novinkou je, že základní fáze skončí až 29.ledna.Sparta tak určitě v Lize mistrů přečká vánoční svátky a Nový rok. Nový hrací model je pro všechny neznámou. Jedno je však jisté, Sparta sehraje o dvě utkání více než její předchůdci. Pokud postoupí přes Malmö FF, dozví se svých osm soupeřů při losování, které proběhne už 29.srpna.

Sparta se tedy nejspíš může těšit na osm kvalitních duelů v Lize mistrů. Fanoušci uvidí na Letné čtyři velmi zajímavé soupeře. Do posledního zápasu bude nejspíš o co hrát. Pro majitele, sponzory a klub samotný je účast v nejlepším klubové soutěži velmi prestižní záležitostí. Sparta získá mimořádnou finanční „injekci“ od UEFA. Liga mistrů 2024/25 bude díky novému hracímu modelu určitě trochu jinou ligou, na kterou si teprve budeme všichni zvykat. Příští měsíce nám dají odpověď na otázku, jestli to bude s novým systémem lepší či horší soutěž.

Co znamená Liga mistrů pro sparťanské hráče? Určitě jeden z vrcholů kariéry. Výjimečnou událost. Možnost poměřit se s těmi nejlepšími. Jak to zvládnou?

Liga mistrů je „jiný svět“. To je třeba přiznat. To poznaly v posledních letech také pražská Slavia a plzeňská Viktoria. Hráči na vlastní kůži zažili, že se v této soutěži hraje odlišný fotbal. Mnohem rychlejší, techničtější, kombinační. Na vše je méně času. Hraje se více po zemi s menším počtem vzdušným soubojů a pokud možno bez faulů. Za ty hrozí při vysoké kvalitě soupeřů góly ve vlastni síti.

Soupeři jsou celkově vyspělejší. Ti z TOP klubů umějí ve sprintu to, co fotbalisti hrající českou ligu zvládnou stěží v poklusu. A to ještě jen někteří. Chyby a ztráty míče se mnohem více trestají. Nedokonalosti, jako odskakující míč při chybném zpracování, takzvaný špatný první dotek, se neodpouštějí. Hráč o míč snadno přijde.

Slavia se v ročníku 2019/20 snažila hrát v rámci svých tehdejších možností fotbal. Technické nedostatky nahrazovala taktikou, nasazením a velkou běhavostí. Zanechala slušný dojem, ale v těžké skupině s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán skončila dle očekávání na posledním místě.

Stejně dopadla při své poslední účasti plzeňská Viktoria v sezoně 2022/23. V podobně těžké skupině s Barcelonou, Interem Milán a Bayernem Mnichov byla také jednoznačně poslední. Dojem z jejího účinkování byl ale jiný, horší. Viktoria byla většinu utkání jen týmem v těžké defenzivě, který to odběhal, avšak k ničemu víc se nedostal. Navíc jeho úroveň tehdy nestačila. Rozdíl ve výkonnosti a pojetí hry oproti věhlasným soupeřům byl propastný.

Jak to zvládne Sparta?

Pro Spartu bude Liga mistrů 2024/25 velkou prověrkou. Bude záležet na losu, jakých osm týmů ji přisoudí, avšak jisté je, že v osmi duelech nově rozšířené Ligy mistrů narazí na naprosto špičkové týmy Evropy, ale také na některé, jejichž úroveň by pro ni měla být přijatelná. Jak moc přijatelná bude, a co z toho dokáže Sparta vytěžit, se teprve ukáže.

Při vší úctě k Malmö FF, tento tým nepatří do špičky Evropy, ani do její druhé či třetí garnitury. Nejspíš ani do čtvrté, spíše níže. Na příkladu týmu Lille, který v prvním utkání o postup do Ligy mistrů „vyškolil“ Slavii, je zřejmé, že vyspělé evropské kluby jsou zcela jinde. A to Lille také nepatří do nejužší evropské špičky. Je to klub druhého či spíše třetího sledu, který žije z toho, že mladé hráče koupí, „ohraje“ v Evropě a velmi výhodně prodá. Tedy osvědčený model, o který se ostatně snaží na různé úrovni kde kdo. Lille ale kupuje výrazně dražší, a tedy nadějnější hráče než řada jiných klubů, včetně obou pražských „S“. A také je pak za násobně větší peníze mnohdy dokáže prodat do špičkových evropských klubů, včetně Premier League.

Zpět ke Spartě. Její současný kádr má za sebou zkušenost z minulého ročníku Evropské ligy s FC Liverpool. Toto měření sil dopadlo velmi neslavně. Sparta inkasovala ve dvou zápasech 11 gólů a vsítila pouze dva. Utkání vůbec nezvládla. Výrazně zaostala ve všech parametrech. Pro realizační tým a hráče to však byla zkušenost, kterou by nyní měli zúročit.

Nový trenér a změny v kádru

Sparta má nového trenéra a několik změn v kádru. Dánského kouče Briana Priskeho, který po dvou sezonách neodolal nabídce z nizozemského Feyenoordu, vystřídal jeho krajan, věkem vrstevník a dosavadní asistent Lars Friis. Ten zachovává určitou kontinuitu a rituály, včetně pozápasových kroužků s hráči na půli hřiště. Leccos se však logicky postupně mění. Kromě Priskeho odešel také kapitán a lídr týmu Ladislav Krejčí do španělské Girony. Přišli naopak noví hráči. Dva útočníci, 25letý Ermal Krasniqi a 23letý Albion Rrahmani, oba z Kosova. V obraně je novicem na hostování z Galatasaray Istanbul 23letý stoper Mathias Ross, další trenérův krajan. Na pozici wing beka pak měl tým posílit 24letý Španěl Imanol García, který se ale bohužel brzy po příchodu vážně zranil.

Má Sparta kádr na Ligu mistrů?

Možná špatná otázka. Žádný český klub asi neměl v posledních desetiletích kádr na Ligu mistrů. A možná ani nikdy mít nebude. Tedy kádr na to, aby se mohl měřit s nejlepšími kluby Evropy, které fungují ve zcela jiných ekonomických podmínkách a pocházejí z velkých zemí a velkých národních lig. To jsou kluby o mnoho úrovní výše. Vybírají a nakupují hráče z celého světa v naprosto jiných finančních dimenzích. A proto také hráče talentovanější a kvalitativně lepší.

Dá se tomu čelit? Stěží. Nůžky mezi nejbohatšími kluby z evropských TOP lig a těmi ostatními se čím dál více rozevírají. Evropským TOP klubům nemohou Sparta ani Slavia konkurovat, byť se jejich situace v poslední době výrazně zlepšila.

Může hrát Sparta důstojnou roli?

Má Sparta na to, aby hrála vyrovnané partie s týmy z třetího či čtvrtého výkonnostního koše Ligy mistrů? Jak vypadá její současný kádr? Kde jsou jeho přednosti a slabiny?

V brance je jednoznačnou jedničkou trenérův krajan Peter Vindahl. Občas se nevyhne nějakému malému zaváhání, avšak slabina Sparty to rozhodně není. Pokud se nestane nic mimořádného, odchytá vše podstatné.

V obraně došlo k jedné podstatné změně. Kapitán Krejčí je pryč. Jeho místo zaujal Jaroslav Zelený, který už v obraně dříve hrával. Tím ale chybí jako alternativa za Matěje Ryneše na pozici levého wing beka. Se Zeleným by měli tvořit obrannou trojici v důležitých utkáních Martin VitíkFilip Panák. O Vitíka je dlouhodobě zájem v zahraničí, naposledy z Hoffenheimu. Sparta ho ale zatím uvolnit nechce. Hoffenheim se tedy spokojil s plzeňským Robinem Hranáčem.

Jaroslav Zelený herně nejspíš v defenzivě zastane obdobný part jako Krejčí, ale je to „mlčoch“. Nemůže dodat Krejčího lídrovství a výřečnost. Není také tak výrazný v ofenzivě. Krejčí měl výbornou orientaci v pokutovém území soupeře. Dokázal se v něm prosadit. Novým kapitánem je Filip Panák. Jeho zdraví ale zřejmě není zdaleka stoprocentní. Mívá své herní pauzy. Nejspíš nemůže odehrát zdaleka všechno.

Při porci zápasů, které Spartu čekají, je jasné, že musí mít nejméně další dva kvalitní stopery. Dán Asger Sorensen má už ve Spartě leccos za sebou. Přinesl do ní před časem - po letech vleklých problémů se sparťanskými stopery - potřebnou spolehlivost, klid a jistotu. Má však také své pohybové limity, které jsou na evropské úrovni už znát.

Jeho krajan, nový muž, Dán z Turecka Mathias Rosszatím v dosavadních zápasech svými výkony vůbec nepřesvědčil. A to se ještě nepotkal s vyšší úrovní utkání, kterou Spartu zcela jistě čekají. Pokud nebude Panák fit či bude některý ze stoperů vykartovaný nebo zraněný, může mít Lars Friis se složením obrany problém.

Pozice levého wing beka je v současné době jasně v moci Matěje Ryneše, který udělal značný výkonnostní pokrok. Prosadil se i střelecky. Získal sebevědomí. Říká si o nominaci do české reprezentace. Chybí za něj ale adekvátní alternace. Těžko může odehrát všechno. Zelený byl přesunut na stopera, García se zranil a 21letý Martin Suchomel v lize teprve pomalu začíná a i zápas se Slováckem byl pro něj náročný. Jakub Pešek, použitelný na oba kraje, ale spíše na ten pravý, protože vlevo se v minulosti neosvědčil, se většinou nedostane v nynější konkurenci ani na lavicí náhradníků.

Vpravo by měl mít jistou pozici Angelo Preciado. Měl, kdyby hrál tak dobře jako v minulé sezoně, kdy se i přes zbytečná vyloučení rychle stal oporou týmu. A také kdyby neměl „zaječí“ úmysly. Příští dny ukáží, jestli tým opustí a zamíří do Premier League. Pokud ano, bude Spartě citelně chybět. Preciado ve formě má to, co Čechům mnohdy chybí: dynamiku, rychlý přechod do útoku, hru jeden na jednoho, výborné vedení míče v rychlosti a kvalitní přihrávku na nabíhající útočníky. Sparta za něj musí najít náhradu.

Na Preciadovo místo má trenér Friis pouze Tomáše Wiesnera, který je sice občas schopen odehrát velmi slušné zápasy, avšak má své limity. Není náhodou, že pro nespokojenost s dvojicí Wiesner - Mejdr koupila Sparta vloni na podzim z Belgie právě Jihoameričana Preciada.

Ve středu hřiště je pro tým klíčový Fin Kaan Kairinen. V evropském fotbalu mu rychlost soupeřů trochu dělá problémy. Při své herní inteligenci a technice si s tím ale dokáže poradit. Je pro hru Sparty nesmírně důležitý. Hraje dobře pozičně. Vyhrává souboje uprostřed hřiště. Sbírá míče a distribuuje je rychle dál. Má kvalitní přihrávku na útočné hroty. Vedle něj se daří Albánci Qazimu Lacimu. Tvoří s Karinenem výborné duo, které si umí vyhovět. Alternativou za Laciho je velmi běhavý, ale výrazně méně kreativní Lukáš Sadílek.

Horší je to s náhradou za Fina. Markus Solbakkenzatím plnohodnotnou náhradou není. David Pavelka také v minulosti na této pozici neobstál. Nemá Kairinenovy kreativní schopnosti, oči ani kopací techniku. Po dlouhém zranění se čekalo, že z Letné v létě odejde. Nakonec dostal poněkud překvapivě novou smlouvu, ale je spíše mužem na výpomoc. Navíc s nejistým zdravím.

Českého reprezentanta Jana Kuchtu vystřídal v úvodu nové sezony uprostřed útočného „trojzubce“ důrazný a vysoký Nigérijec Victor Olatunji. Ofenzivní kraje, Slovák Lukáš Haraslín a Srb Veljko Birmančevič, jsou v současné době klíčovými a nepostradatelnými muži sparťanské sestavy. S Birmančevičem, Haraslínem a Kairinenem hra Sparty stojí a padá. Když v sestavě nejsou, má problém dokonce ve vlastním prostředí porazit i lehce nadprůměrného ligového soupeře, jakým je tým Slovácka.

Zůstane Kuchta?

Je otázkou, jestli Jan Kuchta na Letné zůstane, či v brzké době přestoupí jinam. On sám by se nebránil. Sparta by asi také nebyla proti. Otázkou je, jestli se najde zájemce, který uspokojí potřeby a finanční požadavky Sparty i hráče. Kuchta je přínosem, pokud je klíčovým borcem týmu. Tak, jako tomu bylo v minulé sezoně. Pak je spokojený se svojí rolí, je tahounem, pro tým by se v dobrém „rozdal“. V opačném případě ale dokáže být negativní, což ukázal ve svých předchozích angažmá, z kterých často neodcházel úplně v dobrém. Kuchta se ani ve Spartě jen tak nespokojí s pozicí střídajícího „žolíka“.

Sparta tuhle záležitost musí vyřešit. Rosický a spol. si jsou tohoto stavu určitě dobře vědomi. Konkurenci v útoku navíc výrazně zvýšil příchod dvou kosovských útočníků - Ermala Krasniqiho a v posledních dnech také Albiona Rrahmaniho. K nim jsou k dispozici ještě Albánec Indrit Tuci a mladý Čech Kryštof Daněk.

Velká konkurence v útoku

Konkurence v útoku Sparty je větší než v minulé sezoně. Avšak zápas se Slováckem ukázal, že bez Haraslína a zejména Birmančeviče to zatím v ofenzivě příliš nefunguje. Sparta bude potřebovat, aby při velkém počtu zápasů, který ji čeká, zabrali i jiní útočníci.

Uvidíme, jakou kvalitu do sestavy přinese Albion Rrahmani, jeden z nejdražších hráčů, který kdy přišel do české ligy. Sparta za něj údajně zaplatila 5 mil. eur. Nekupovala ho tedy jistě pro to, aby seděl na střídačce. Rrahmani může těžit ze spolupráce s Krasniqim. Jsou na sebe zvyklí. Nastupovali spolu v minulé sezoně v útoku bukurešťského Rapidu.

Pokud se oba kosovští útočníci ve Spartě chytnou a vytvoří zdravou konkurenci pro Birmančeviče a spol., může mít Sparta v útoku rázem po problému. Záleží na Larsu Friisovi, jak dokáže „přetlak“ hráčů v útoku ukočírovat. Jak zvládne pracovat s egy svých útočníků, kteří byli dosud zvyklí hrát pravidelně a nyní to vždy nepůjde. Výběr má Friis každopádně velmi zajímavý. Otázkou je, jak to budou hráči „kousat“. Zejména Kuchta, u kterého je asi největší otazník, jak dlouho ve Spartě ještě zůstane.

Problémy v obraně a záloze

Větší problém vidím ve sparťanské obraně a především záloze, kde chybí za některé klíčové hráče odpovídající alternace. Zejména Ross a Solbakken zatím nepřesvědčují, že jsou hráči pro Spartu a pro Ligu mistrů.

Když sleduji výkony Dána Mathiase Rosse, neubráním se dojmu, že Sparta mohla dát místo angažování dalšího Dána příležitost raději někomu ze svých mladých českých nadějí. Tedy 20letému stoperu Adamu Ševínskému, který nyní sbírá „ostruhy“ na hostování v Liberci, nebo 21letému Patriku Vydrovi, který hostuje v Mladé Boleslavi a může hrát v obraně i záloze.

Chápu složitost rozhodování, oba jsou mladí, potřebují pravidelně hrát a sbírat zkušenosti v soutěžních zápasech. Když se „vyhrají“, mohou se na Letnou vrátit za rok jako výrazně lepší hráči. Pak ale měla Sparta místo nich přivést někoho lepšího než zatím poněkud pomalého, váhavého a neobratného Mathiase Rosse, který nepřesvědčil v defenzivě a neukázal nic ani dopředu při zakládání útočných akcí.

Spartu opustili i další čeští mladíci. Jednadvacetiletý „věčný“ talent, sparťanský odchovanec Adam Karabec a 22letý Michal Ševčík. První hostuje v druholigovém Hamburku, druhý ve stejné soutěži v Norimberku. U Karabce se dá změna prostředí pochopit, asi už byla potřebná, hráč potřeboval restart kariéry, která na Letné už delší čas stagnovala.

V případě Ševčíka je to jiné. Brněnský talent od Priskeho pořádnou šanci ani nedostal. Priskeho nástupce na tom nic nezměnil. Ševčík nakonec odešel hostovat do Německa. V posledních dvou utkáních 2.Bundesligy dvakrát skóroval. Jistě by to nebyl hned hráč do základní sestavy. Nelze se však zbavit dojmu, že je lepším fotbalistou s větším potenciálem než někteří borci, jež na Letné nadále zůstávají.

V záloze tedy může mít Sparta problém. Kairinen a Laci nemohou při velkém počtu utkání odehrát všechno. Ryneš vlevo aktuálně nemá adekvátní alternaci, neboť Zelený je potřeba ve stoperské trojici. Sparta musí doufat, že se rozehrají i další záložníci a dokáží hráče základní sestavy nahradit, když bude třeba. Zatím to tak ale nevypadá. Solbakken, Pavelka, Sadílek či Suchomel toho momentálně nejsou zárukou. Situace se navíc může zhoršit možným odchodem Preciada.

Tak jako je ale možná změna směrem ven, tedy zejména odchod Preciada a Kuchty, je určitě možné ještě posílení „last minute“. Tak jako se to Spartě povedlo vloni Preciadem. Nemohu se zbavit dojmu, že i letos to bude potřeba. S vidinou financí z Ligy mistrů to jistě půjde snadněji.

Spartu tak vedle očekávané velké radostiz účasti v Lize mistrů čeká i menší či větší dávka starostí. Ale tak to bývá.

Zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz