Hlavní obsah
Sport

Sparta padla v Záhřebu a je v krizi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta v Záhřebu neuspěla a z euforie je náhle skepse.

Článek

Před pár dny byla Sparta v pohodě a její fanoušci v euforii z vydařeného začátku sezony. Sparta porazila v lize doma Olomouc, následně vyhrála ve Zlíně a porazila Pardubice. V předkole Ligy mistrů uhrála remízu 0:0 v Kodani a rozstřílela Jablonec na jeho půdě. Pak však přišel domácí odvetný zápas předkola Ligy mistrů s Kodaní. Sparta dvakrát vedla, a mohla postoupit, ale dvakrát neuhlídala Claessona. Nakonec vypadla po prodloužení až na penalty. Sen o Lize mistrů skončil.

S Kodaní se hrálo o moc. Prohraný zápas má negativní dopady. „Rozhozená“ Sparta hned po něm ztratila dva ligové body v Teplicích. Navíc se jí tam vyfauloval ještě kapitán Krejčí. Ligu tedy už také nevede. Tato soutěž bude ale ještě hodně dlouhá. Rozhodovat se bude až mnohem později. Ostatní lídři také někde ztratí body. Podzimní ztráty se někdy dají dohnat, jak ukázal i minulý ročník.

Horší je to na mezinárodní scéně. Už před Kodaní bylo jasné, že případný neúspěch v tomto dvojzápase nebude znamenat pouze konec snů o Lize mistrů, kterou Sparta osmnáct let nehrála, ale také další komplikace. Sparta spadla do play off Evropské ligy. Tam ji čekal paradoxně možná těžší soupeř, než kdyby postoupila do play off Ligy mistrů.

Papírové předpoklady se bohužel potvrdily. Chorvatský mistr, Dinamo Záhřeb je kvalitním týmem a možná opravdu silnějším, než polský mistr Raków Čenstochová, s ním nyní bojuje, místo Sparty, dánský FC Kodaň o Ligu mistrů.

Zápas Sparty s Dinamem předcházely příznivé informace, že to v klubu vře. Po neúspěchu v předkole Ligy mistrů vedení vyměnilo trenéra Igora Biščana, na odchodu do Turecka je i kapitán týmu, reprezentační brankář Levakovič. Ten také opravdu už v utkání nenastoupil. UEFA navíc v reakci na výtržnosti fandů Dinama v Aténách zakázala jejich výjezdy na všechna pohárová utkání do konce ročníku.

Možná Spartu tyto informace přece jen trošku ukolébaly. Možná až takový vliv neměly. Třeba Sparta jen opravdu nestačila na kvalitního soupeře. Těžko říct. Každopádně nasazení sparťanů v utkání nebylo na potřebné úrovni. Zvláště ve druhé půli, kdy „odešla“. Opět nedokázala uhlídat situace ve vlastním pokutovém území. Sparta v utkání vedla penaltou Krejčího, který ukázal, že mu sebevědomí nechybí. Po neúspěšném provedení penalty s Kodaní, a vyloučení v Jablonci, se z toho rychle oklepal a „vzal to na sebe“. Sparta vedla, ale vedení neudržela ani do poločasu. Po změně stran šel její výkon dolů. Utkání rozhodly dvě „slepené“ branky mezi 59.-61. minutou utkání, které byly ranou na psychiku sparťanů.

Záhřebský zápas pro Spartu dobře nedopadl. Bohužel se potvrdily obavy mnohých, že s Chorvaty to bude hodně těžké. Dinamo Záhřeb je dlouhodobě „fabrikou na výrobu“ chorvatských talentů. Hodně jeho odchovanců běhalo nebo běhá po trávnících západoevropských klubů. Jen namátkou, mezi odchovance záhřebského klubu patří například Vrsaljko, Čorluka, Lovren, Kovačič, Kramarič, Modrič, Jedvaj, Badelj, Pjaca, Pivarič.

Také včerejší záhřebské Dinamo „v krizi“, po výměně trenéra a odchodu brankáře-kapitána, ukázalo, že se pořád jedná o velmi dobrý tým. Typický „balkánský“ fotbal. Hráči rychlí a důrazní, přitom technicky individuálně výborně vybavení. Sparťanům to evidentně příliš nevyhovovalo. S tak kvalitním provedením tohoto pojetí hry se v české lize moc často nesetkají. Najednou je na vše méně času. Když Dinamo v druhé půli zabralo, Sparta začala ztrácet půdu pod nohama.

Opět se bohužel ukázalo, jak je ve sportu tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Ještě před pár dny Sparta byla chválena. Vedla s plným počtem bodů českou ligu a byla jen krůček od postupu do vytoužené Ligy mistrů. Letenský stadion byl na každý zápas takřka vyprodaný. I proti „obyčejným“ ligovým soupeřům. Také sparťanský kotel se umoudřil a takřka vzorně tým podporoval. Fanoušci byli natěšení na další úspěšnou sezonu. Očekávali, že ji Sparta potvrdí nejen v české lize jako vloni, ale také úspěchem na mezinárodní scéně. Uběhlo pár dní a situace se hodně změnila. Odvetné utkání s Kodaní nedopadlo. Bohužel nedopadlo ani utkání v Záhřebu.

Sparta prohrála 1:3 a v odvetě to bude mít hodně těžké. Osobně se domnívám, že postup je v tuto chvíli spíše méně pravděpodobný. Lze snad jen doufat, že se projeví jistá „balkánská lehkomyslnost“ a hráči Dinama odvetu v Praze trochu podcení .Odveta na Letné také bude bez chorvatských fandů, v tom je jistá výhoda Sparty. Pokud dá brzy gól, bude mít ještě šanci. Před odvetou s Dinamem ji čeká v neděli domácí ligový zápas s Karvinou. Nemusí tedy ani cestovat. Měl by to být příjemný zápas na „spravení chuti“. Sparta by tedy měla být před odvetou dobře naladěna.

Spartě však reálně hrozí „propad“ až do třetí soutěže, Evropské konferenční ligy. To si jistě nepřála. Neodpovídá to zdaleka ambicím majitele a vedení klubu, ani očekáváním fanoušků před sezonou. Jak to v obdobných situacích bývá, fanoušci už řeší kádr a jednotlivé hráče. Mnozí se domnívají, že byla chyba, že Sparta v létě více neposílila. Sparta je tak náhle, i když trenéři i hráči říkají logicky něco jiného, v krizi. Příští dny a týdny ukážou, jestli ji překoná či se prohloubí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz