Hlavní obsah
Sport

Sparta: velký přehled stavu týmu. Kdo nahradí vážně zraněného Kairinena?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Letenský stadion Sparty

Sparta se stala podruhé mistrem české ligy. Navíc vyhrála také národní pohár. Získala tedy „double“. Fotbalový život jde ale dál. Spartu čekají změny, i když sezona byla nadmíru úspěšná.

Článek

V prvním dílu mini seriálu o současném stavu fotbalové Sparty jsme probrali brankáře. V druhém pokračování jsme se věnovali obráncům.

Tentokrát se zaměříme na záložníky

S příchodem Briana Priskeho přešel tým na systém se třemi stopery, dvěma wing beky a dvěmi středovými záložníky.

Vpravo se začali jako wing beci střídat Jan Mejdr s Tomášem Wiesnerem. Oba mají své přednosti i zápory. Jan Mejdr je bojovný typ, pracovitý, vysoký hráč, fyzicky „nadupaný“, ale s podstatnými technickými limity. Tomáš Wiesner je fotbalovější, ale zas má někdy problémy s osobními souboji a defenzívou. Jednoho výborného z nich však ani Bran Priske neudělá, a tak po roční zkušenosti Rosický, Priske a spol. učinili razantní rozhodnutí a z Belgie koupili za (na české poměry) velké peníze Angela Preciada. Mluvilo se zhruba o 3 milionech eur.

Angelo Preciado je reprezentantem Ekvádoru, který hrál v základní sestavě své země na posledním Mistrovství světa proti Senegalu, Nizozemsku a Kataru. V Genku nastupoval v posledních třech sezonách pravidelně. Pak však ze sestavy vypadl. A v té době přišla nabídka ze Sparty. Brian Priske 25letého Ekvádorce z Belgie znal. Před Spartou působil v Antverpách.

Subtilní Angelo Preciado se okamžitě začlenil do základní sestavy. Ukázal nesporné fotbalové schopnosti. Výbornou techniku ovládání míče v rychlosti, jak se sluší a patří na Jihoameričana. Umí obejít protihráče a přihrát do šance. S jeho zakončením to také není zdaleka tak špatné, jak to vypadalo (v Genku byl za tři sezony gólově na nule). Je sice svátečním střelcem, ale gól dát umí, jak už prokázal. Za Spartu vstřelil zatím jeden v lize a dva v Evropské lize.

Po čistě fotbalové stránce se ukázal Angelo Preciado jako výborný „kauf“. Pravou stranu sparťanské sestavy by býval zcela ovládl, nebýt dvou vyloučení, kdy neukočíroval svůj temperament a oplácel. To je trochu kaňka na jeho dosavadním působení. Nicméně je to fotbalista, jakých v Česku moc neběhá. Jeho přednosti jsou více vidět v utkaních, kde se hraje otevřený fotbal, což je více v evropských pohárech. Sedly mu zápasy s Galatasaray Istanbul. V české lize, plné soubojů, mu to až tak „nevoní“, nechá se snadno vyprovokovat, o čemž svědčí i dvě zmíněná vyloučení.

Na Preciadův post je použitelný nadále Tomáš Wiesner, který hraje, když je Preciado vykartovaný či ho střídá.

Už začátkem května probleskly zprávy, že Jan Mejdr, který se v poslední době často nedostal ani na střídačku a v sestavě se objevil pouze výjimečně, když měli letenští personální nouzi, ze Sparty v létě odejde. Rád by prý do zahraničí.

Na pozici levého wing beka se celou sezonu střídali prakticky jen dva hráči. Matěj RynešJaroslav Zelený. Mladší Ryneš si postupem času vybojoval místo v základu a dostával před Zeleným častěji přednost. Zelený tak nejspíš přišel i o šanci na reprezentační dres.

Matěj Ryneš udělal za poslední sezonu velký pokrok. Ve 22 letech má kariéru pořád před sebou. Vlastně je trochu s podivem, že ještě nedostal šanci v reprezentaci. Tím spíš, že konkurence na tomto postu je nižší než na jiných.

V prosinci 2022 se na Letné objevil finský záložník Kaan Kairinen. Pro českou fotbalovou veřejnost do té doby neznámé jméno. Fina přivedl Brian Priske, který ho znal z dánského FC Midtjylland, kde záložník působil v letech 2016-21, ale naplno se v týmu tehdy neprosadil.

Brzy se ve Spartě zabydlel na pozici klíčového středového hráče. Dnes 25letý Fin ukázal, že sice není žádný velký „rychlík“, ale má rychlé myšlení a velmi dobrou kopací techniku. Dokáže poslat kvalitní rychlou a přesnou přihrávku na nabíhající útočníky, z čehož těží trio Birmančevič-Kuchta-Haraslín.

Kairinen si rychle zvykl na soubojovou českou ligu, hraje dobře pozičně, takticky, umí přitvrdit v soubojích. Evropský pohárový fotbal nahoru-dolů už mu sedí méně.

Kaan Kairinen se bohužel v posledním derby se Slavií zranil. Dle sdělení na webu Sparty je po operaci zlomeného kotníku. Týmu bude chybět několik měsíců. Je to možná větší komplikace, než se na první pohled zdá. Hra Fina je trochu nenápadná, ale pro tým Sparty nesmírně důležitá. Jeho přihrávky mají „oči“. Spartu čeká kvalifikace o Ligu mistrů a finský záložník bude v ní bude nejspíš scházet.

Na konci roku 2022 se na Letné objevil Albánec Qazim Laci, který fotbalově vyrostl v řeckém Olympiakosu. Do Sparty přišel z Francie, druholigového korsického klubu AC Ajaccio, jako volný hráč. Dnes 28letý Qazim Laci si rychle fotbalově porozuměl s Karinenem a vytvořil ve středu pole výbornou dvojici. Ve hře je velmi platný, jen mu trošku chybějí góly.

Platnou alternativou do sparťanské zálohy je 28letý Lukáš Sadílek. Starší ze sourozenecké dvojice je hráčem, který disponuje skvělou kondicí, nic neošidí, umí také házet dlouhé nebezpečné auty, ale trochu mu chybí kreativita ve hře.

Příchod 23letého Markuse Solbakkena z Vikingu Stavanger v lednu tohoto roku vzbuzoval velká očekávání. „Získáváme hráče ve velmi dobrém věku. Markus má velmi dobrý předpoklad, že se v našem prostředí bude dále rozvíjet. Svojí typologií se velmi dobře hodí do našeho způsobu hry a ještě zvýší kvalitu naší střední zálohy. Je technický, zodpovědný při plnění taktických pokynů a má velký akční rádius při pohybu po hřišti,“ říkal tehdy Tomáš Rosický.

Dle webu Sparty Markus Solbakken patřil během dvou sezon strávených ve Vikingu k nejlepším hráčům norské ligy v progresivním vedení míče (114) a rozdaných i přijatých přihrávek. Jen tři hráči celé soutěže získali více míčů na soupeřově polovině, Solbakken jich vybojoval přes dvě stovky! Třiadvacetiletý záložník se pyšnil také 92% úspěšností přihrávek.

23letý a 182 cm vysoký záložník, s aktuální cenovkou 2,5 mil. eur, ale zatím vůbec nepřesvědčil. Přestože dostal od Priskeho několikrát šanci na úkor mladých Čechů. Jedenáct utkání bez gólu a rozpaky z jeho matných výkonů. Na českou ligu se zatím neadaptoval. Uvidíme, jestli o svých kvalitách přesvědčí v nové sezoně.

Do zálohy je třeba počítat také s Adamem Karabcem, který je použitelný i v útoku. Dvacetiletý fotbalista je stále považovaný za velký talent českého fotbalu. Většina však očekávala, že dnes už bude v kariéře výrazně dál. Vždyť v nejvyšší soutěži debutoval už v 16 letech a sedmi měsících, přesněji 23. února 2020. Na kontě má sice už přes stovku ligových zápasů, což je ve dvaceti letech úctyhodné číslo, ale v nich průměr 38 odehraných minut na zápas. Většinou tedy jen střídá.

Důvěru trenéra Priskeho si stále nezískal. V končící sezoně odehrál zatím dvacet utkání s průměrem 42 minut na zápas. Vstřelil čtyři branky. U Karabcova jména svítí na známém fotbalovém portálu ocenění ve výši 3 mil. eur. Přisuzuje mu tedy paradoxně vyšší hodnotu než některým jiným hráčům, kteří v týmu Briana Priskeho pravidelně hrají. Většina sparťanských fandů má nejspíš oprávněný pocit, že Adam Karabec má na víc. Otázkou je, jestli se mu to podaří někdy „prodat“. A jestli to bude ve Spartě. Smlouvu v ní má do léta příštího roku.

„Mercedesem, který (zatím) nevyjel ze sparťanské garáže“ je 21letý Michal Ševčík. V lize debutoval už v osmnácti v září 2020 v brněnském dresu proti Sigmě. O Ševčíkovi jdou výborné reference. Brian Priske ale žije přítomností, rád sází na „své“ osvědčené hráče. Do sestavy sahá výjimečně. Ševčíka stěží bere na lavičku. V sezoně se zatím objevil na hřišti v nejvyšší soutěži pouze pětkrát s průměrem sedmnácti minut na utkání. K tomu má jedenáct startů v druhé lize za „béčko“. Stejně jako Adam Karabec, i on je ve věku, kdy potřebuje hrát a hrát.

Příležitostí moc v poslední době nedostával Jakub Pešek. V únoru se objevil v generálce na Galatasaray v lize na pozici levého wing beka proti Liberci, ale nevedlo se mu, o půli byl střídán Rynešem a od té doby už se na hřiště v „A“ týmu prakticky nedostal. Třicetiletému hráči končí 30.června kontrakt ve Spartě. Nabízí se tedy například cesta do Liberce, kde se tvoří nový tým a jeden zkušenější hráč, který už v klubu působil, by se jim tam možná hodil.

David Pavelka je dlouhodobě zraněný a zdá se, že s ním už v „A“ týmu nepočítají. Také jeho smlouva má být završena na konci června.

Na hostování v Pardubicích byl v této sezoně hráč, který by měl být naopak budoucností Sparty, 21letý Kryštof Daněk. V Pardubicích odehrál 24 ligových utkání, v nichž vsítil sedm branek. V létě by měl být na Letné zpět a bojovat o místo na výsluní.

Hlavní otázka, týkající se záložní řady, pro novou sezonu se tedy týká faktu, kdy se uzdraví a dostane do formy po zlomenině kotníku dosavadní velmi důležitý muž sestavy Kaan Kairinen. Jak se Sparta vypořádá s jeho absencí? Kdo ho nahradí?

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz