Hlavní obsah
Sport

Sparťanský kapitán Krejčí: Muž na rozcestí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Kapitán Sparty byl už podruhé v letošním ročníku ligy vyloučen. Zahraniční pozorovatele, zájemce o Krejčího služby, jeho nedělní vstoupení v derby určitě nepotěšilo. Vyvolalo řadu otazníků.

Článek

Jedním z hlavních aktérů nepěkné koncovky 308. derby pražských „S“ byl sparťanský kapitán Ladislav Krejčí, který byl po incidentu s kapitánem Slavie Janem Bořilem vyloučen. Bořil už není pro Slavii tak důležitým mužem. Po těžkém zranění se sice do vrcholového fotbalu v 32letech překvapivě ještě vrátil, ale hraje nepravidelně, jeho zdravotní stav asi už ani častou zátěž neumožnuje. Z tohoto pohledu vyloučení Bořila není pro Slavii významnou ztrátou, i když se všeobecně očekává delší trest. To 24letý záložník, či v poslední době spíše obránce, Ladislav Krejčí je klíčovým mužem týmu Sparty.

Ladislav Krejčí je lídrem týmu. Vůdcem, který „to má v krvi“. Když byl vloni na podzim Krejčí zraněný, bylo velmi znát, jak moc Spartě chybí. Na konci podzimu se vrátil, postupně se lepšil, dostával do formy. Táhl Spartu na jaře za titulem, který se po dlouhých devíti letech opět podařilo získat. Sparťané, včetně řady legend klubu, si v poslední době notovali, že Sparta konečně našla toho správného lídra se sparťanským srdcem. Zdálo se, že Krejčí se už také trochu herně zklidnil. Oprostil se od zbytečných ošklivých faulů, s kterými míval v minulosti problémy. Stačí za připomenutí situace z prosince roku 2020, kdy Krejčí v závěru zápasu s Pardubicemi za rozhodnutého stavu 2:0 uprostřed hřiště nesmyslně ostře vlétl do souboje a čelem k soupeři hrůzostrašně vytrčil loket. Byl tehdy po zásluze vyloučen a dostal čtyřzápasovou stopku.

Od té doby už „něco vody uplynulo“. Zdálo se, že Krejčí má na tým v poslední době vesměs velmi pozitivní vliv. Dokáže na sebe vzít odpovědnost. Je důležitým střelcem pokutových kopů. Je velmi platný při útočných standardních situacích, při kterých má vynikající výběr místa a umí dát gól hlavou. Je velmi těžko hlídatelný i pro nejlepší stopery soupeřů. Krejčí má ale také pořád ještě své herní slabiny, na kterých musí pracovat. Občas chybuje v defenzivě, kdy má problémy se zachytáváním průnikových přihrávek soupeřů. Občas dělá chyby i v rozehrávce.

Je to však pro současnou Spartu nesmírně důležitý hráč. Duše týmu. Bojovník. Hráč, který nerad prohrává. Jeho přínos je také gólový. V minulé sezoně vstřelil po zranění v 19 ligových zápasech 13 gólů, ve 3 utkáních MOL Cupu pak další dva. V letošní sezoně má v 7 ligových startech jeden gól a v třech zápasech předkol a základní skupiny Evropské ligy 3 góly. Na kontě má však Ladislav Krejčí v tomto ligovém ročníku už také dvě vyloučení. To první, v Teplicích, vyplynulo ze hry, kdy špatně odhadl dlouhý míč, pak situaci „hasil“. Bylo to za červenou kartu, neboť domácí Filo by šel sám na bránu Sparty. To je záležitost, která se dá pochopit, přestože to byla jasná chyba špatně pozičně postaveného Krejčího.

Červená karta z derby ale na Krejčího vrhá výrazně horší světlo. Kazí mu jméno. Krejčí je velký sparťan, ale také velmi ambiciózní hráč, který určitě nechce strávit celou kariéru ve Spartě. Vidí, jak se daří kamarádu Dávidu Hanckovi ve Feyenoordu. Určitě by se dříve či později rád vydal západním směrem do nějakého předního evropského klubu. Ostatně připustil to už letos v létě. Navíc roky ubíhají. Ted´ je Krejčí v ideálním věku. Čím bude starší, tím bude zájem kvalitnějších západoevropských klubů klesat. K tomu, aby přišla konkrétní nabídka, která bude i pro Spartu „ta, která se neodmítá“, musí Krejčí přesvědčit zájemce nejen herně, ale také mentálně. Přední evropské kluby určitě nebudou ochotny utratit vysokou přestupovou částku za hráče, který je psychicky problémový a je často vylučován. Nedělním vystoupením v derby si Krejčí v tomto směru dost uškodil. Bude mít co dělat, aby ve zbytku sezony pozorovatele přesvědčil, že to byl jen výjimečný zkrat.

Nejde jen o situaci s Bořilem, která vedla k vyloučení obou hráčů. Problém Krejčího je i v častých vášnivých diskuzích s rozhodčími. Samozřejmě na ně má jako kapitán do určité míry právo, avšak v Krejčího případě jsou často za hranicí slušného chování. Diváci či sběrači míčů poblíž hrací plochy by mohli vyprávět, co vše lze z úst sparťanského kapitána na adresu ligových rozhodčích slyšet. Koneckonců lze to často odečíst i z jeho úst v televizních záběrech. Čeští ligoví rozhodčí u Krejčího zjevně velkou autoritu nemají. Je to jejich špatná vizitka, ale také nepěkná vizitka Ladislava Krejčího. I on si tímto svým chováním buduje pověst a zahraniční scouti ho sledují.

Krejčího čeká určitě více zápasový trest. Krejčí-hráč je pro Spartu asi do značné míry nahraditelný. Krejčí-lídr a duše týmu bude nahraditelný velmi obtížně. Spartě bude moc chybět. Čeká ji už v sobotu další klíčový „zápas podzimu“ proti Viktorii Plzeň v domácím prostředí na Letné. Trest Krejčího bude platit jen pro ligu a MOL Cup. V Evropě může hrát dále, pokud bude mít důvěru Briana Priskeho. A to asi mít bude. Spartu čeká už 5.října zápas v Seville s domácím Betisem.

Ladislav Krejčí má každopádně o čem přemýšlet. Je na něm, jestli si ze současné situace do budoucna pro sebe vyvodí nějaké poučení. Jestli z něj bude další hráč „s blikanci“ nebo svým dalším působením naopak potvrdí, že to byla výjimka. Podle toho uvidíme, kam a jak vysoko bude dál směřovat jeho kariéra. Přeji mu, aby to zvládnul. Záleží jen na něm.

Zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz