Hlavní obsah
Sport

Spartě chybí disciplína. Ryba smrdí od hlavy, říká se. Trenér a kapitán musí začít u sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Fotbalová Sparta je poslední týdny v krizi. Má více příčin. Je potřeba je pojmenovat a poučit se z nich. Je jen na ní, jestli to dokáže. Sezona však není ztracená. Může být velmi úspěšná. Sparta je pořád ve hře o ligový titul a vítězství v MOL Cupu.

Článek

Sparta má za sebou skutečně velmi náročný program. Samozřejmě, mnozí namítnou, že obdobně na tom byly Plzeň i Slavia, které také hrály evropské poháry. Viktoria Plzeň dokonce ještě hraje. Faktem je, že Sparta začala na jaře dříve, hrála už 16finále s Galatasaray Istanbul, zatímco Slavia s Plzní hrály až osmifinále. Sparta odehrála na jaře také více těžkých zápasů.

Náročný program je typický pro všechny kluby, které chtějí něco v Evropě dokázat. Problémem Sparty je, že na něj není zvyklá. Vloni došla k ligovému titulu v sezoně, v které hrála pouze domácí ligovou soutěž. Tedy jeden zápas týdně, na který měla čas se připravit. To byla její nesporná výhoda proti Slavii. Přesto i v minulé sezoně už ke konci letenský tým fyzicky odcházel. Výsledkově utkání zvládal, ale „šťáva“ výkonům už tehdy chyběla. Sparta hrála většinu minulého ročníku ve 13-14 lidech. Při jednom zápasu týdně Brian Priske sestavu moc neměnil.

V tomto ročníku má tedy Sparta odehráno mnohem více utkání. Priske se v určitých zápasech snažil rozložit zátěž na více hráčů. Kádr má však své limity, přestože je početně velmi silný. Vlastně stejný jako má Slavia. Navíc Sparta má béčko v druhé lize. Může tedy udržovat některé hráče v zápasové praxi tam. Brian Priske ale nemá ve změnách sestavy vždy šťastnou ruku. Priskemu se takticky nepovedl dvojzápas Evropské ligy s Liverpoolem, proložený ligovým duelem s Viktorií Plzeň.

Když Sparta „vybouchla“ v domácím duelu s anglickým soupeřem 1:5, Brian Priske následný zápas v Plzni poněkud podcenil. Nechal několik opor odpočívat. Do začátku utkání nešli Birmančevič, Kairinen a Kuchta. Chyběl navíc zraněný Sorensen. Spartě se zápas těžce nepovedl a prohrála v Plzni 0:4. Následně Priske poslal do utkání v Liverpoolu, v kterém už šlo „jen“ o čest, nejsilnější sestavu a Sparta prohrála 1:6. Pak sice Sparta zvládla „povinnou“ domácí výhru s Hradcem Králové, ale výsledek 2:1 svědčí o tom, že ani to nebyla žádná hitparáda.

Po reprezentační přestávce se očekával restart Sparty. Ta sice skutečně vyhrála v Českých Budějovicích, ale pouze 1:0 šťastným golem Brimančeviče po hrubé chybě domácího brankáře. Sparta následně zvítězila v semifinále MOL Cupu na půdě druholigové Opavy 2:0. Opět to ale bylo „utrápené“ vítězství. Ale bylo, a to je v takových situacích to nejdůležitější.

To se však už nepodařilo s Mladou Boleslaví, když pouze remizovala 1:1Utkání sice ovlivnilo v druhé půli Preciadovo vyloučení, ale hlavní problém byl jinde. Sparta nehrála dobře ani před vyloučením ekvádorského reprezentanta. Dříve by i po jeho vyloučení zápas proti takovému soupeři zvládla a vyhrála v deseti. Nyní dva body ztratila.

Podíl na současném stavu Sparty ztráta formy klíčových hráčů. V poslední době se nedaří zejména Lukáši Haraslínovi. Měl také zdravotní problémy. Není tím rozdílovým hráčem, který do utkání přinese něco navíc. Dokáže ho rozhodnout. Herně to celé jaro nejde ani kapitánu Ladislavu Krejčímu. Hráči, který v minulé sezoně Spartu táhl. V této udělal několik hrubých chyb, které vedly k inkasovaným brankám. Těžce se mu nevyvedly duely s Liverpoolem, které mu „nastavily zrcadlo“. Navíc má na svém kontě už tři vyloučení. Mnohokrát bylo řečeno, že Krejčí je nahraditelný herně, ale hůře jako lídr týmu.

V minulé sezoně to byl Ladislav Krejčí, kdo Spartu vedl za titulem. V současné době se sice snaží na tým jako jeho tahoun působit, ale je to křečovité. Krejčí není tím pozitivním lídrem jako vloni. Logicky. Je těžké, když má ostatní burcovat či kolegy kritizovat hráč, kterému to zrovna samotnému moc nejde a byl už třikrát vyloučen. To není moc pozitivní příklad. Navíc v posledních týdnech to vypadá, že se Krejčí věnuje už více rozhodčím než hře samotné. Nervně reaguje už takřka na každé písknutí a rozhodnutí sudích v neprospěch Sparty. Pokud neubere, koleduje si o další vyloučení. Nelze si myslet, že mu jeho chování bude stále procházet.

Jak už bylo řečeno, některým oporám se momentálně nedaří. Mužstvo potřebuje „okysličit“. Proto překvapilo, že Brian Priske v utkání s Mladou Boleslaví postavil od začátku Solbakkena, ale nedal šanci Karabcovi ani Ševčíkovi. Solbakken opět nepřesvědčil. Zatím je jeho působení velkým zklamáním. Přesto dostává opakovaně šance na úkor českých hráčů. Po špatném výkonu byl o půli vystřídán Panákem. V době, kdy Sparta hrála už o deseti, ale chtěla či spíše měla remízový stav zvrátit na svoji stranu, Brian Priske poslal na hřiště Sadílka místo Haraslína, Olatunjiho místo Brimančeviče a Wiesnera místo Sorensena. Nechal tedy celé utkání prosedět na střídačce Karabce a Ševčíka, nadějné mladé české ofenzivní, kreativní hráče a místo nich poslal na hřiště v 76.minutě „údržbáře“ Wiesnera.

Jako by už Brian Priske ani nedoufal, že Sparta může Mladou Boleslav porazit. Dříve by jednal jinak. Věřil by, že i o deseti „Bolku“ dorazí. To také svědčí o současném rozpoložení letenského týmu. Mladá Boleslav přitom stáhla už v 64.minutě z placu své tři nejlepší hráče Matějovského, Kušeje a zejména Yusufa, čímž zjevně poněkud překvapivě rezignovala za výhodné situace na ofenzivu. Ex-sparťanský trenér Holoubek tím svému bývalému chlebodárci poměrně vyšel vstříc. Odůvodnil to v zápasovém rozhovoru po utkání tím, že je potřebuje pošetřit pro další utkání. To se dá pochopit v případě 42letého Matějovského, ale u ostatních?

Sparta má za 27 ligových kol devět červených karet. K tomu jedno další vyloučení v Evropské lize a jedno v MOL Cupu. Celkem tedy 11 vyloučených hráčů Sparty v soutěžních utkáních dosavadního ročníku 2023/24! A to jí ještě nejméně dvě další byly odpuštěny. Stačí připomenout Ryneše na SlováckuPeška proti Liberci. Oba měli být potrestáni druhou žlutou, tedy červenou kartou. Shodli se na tom tehdy jednoznačně TV experti i komise rozhodčích. Ani jeden ji však nedostal.

Aby měl devět vyloučení v lize na kontě tým, který hraje o titul, většinu utkání tedy útočí, je něco naprosto nezvyklého. Svědčí to o něčem nezdravém. Stejně tak je neobvyklé a nezdravé, když má na kontě tři vyloučení kapitán týmu.

Brian Priske, dostal nyní stopku za čtvrtou žlutou kartu v sezoně. Všechno dohromady to svědčí o tom, že se ve Spartě cosi „utrhlo ze řetězu“. Spartě prostě chybí disciplína. Zatímco vloni působila Sparta jako tým, který jde soudržně a pokorně za titulem „zápas od zápasu“, a dělá vše pro týmový úspěch, letos se zdá, že jistá pokora trochu chybí. A je zřejmé, že „ryba smrdí od hlavy“. Brian Priske musí začít u sebe. A pokračovat přes kapitána Krejčího dál.

V posledních letech se mluvilo o tom, jaký tlak vytváří lavička Slavie na rozhodčí. Často bylo zmiňováno nevhodné chování některých členů realizačního týmu Jindřicha Trpišovského. Jistá forma tlaku na rozhodčího je běžný jev prakticky ve všech sportech. Zvláště kolektivních. Je to psychologická hra, která k tomu patří. Pokud je v přijatelných mantinelech. Slávistická lavička to v minulosti několikrát přehnala a byla za to oprávněně kritizována. Ostatně několikrát se jí to vymstilo, když „nervy“ přenesla na hráče, kteří to pak na hřišti nezvládli. V poslední době se zdá, že ji Sparta překonala. Jisté náznaky byly v tomto směru už v minulé sezoně. Sparta však vítězila, tak se to ve všeobecné euforii ztratilo.

Ted´ se Spartě nedaří a její lavička to nezvládá. Píše se se o opakovaných krajně nevhodných výjevech některých členů realizačního týmu a jednoho z náhradníků směrem k rozhodčím v průběhu utkání. Sparta si zvykla, že v nedávné minulosti si dokázala pomoct a některá utkání rozhodla pokutovými kopy v samém závěru. Když ani ty nyní nepřicházejí, „nervy jsou na pochodu“. V této souvislosti je třeba ocenit kvalitní výkon rozhodčího Roučka v utkání s Mladou Boleslaví, který atmosféře na Letné nepodlehl.

Bylo by dost alibistické to teď všechno hodit na Angela Preciada, který byl s Mladou Boleslaví vyloučen podruhé v sezoně a někteří mluví o tom, že Spartu připravil o titul. Těch důvodů, proč Sparta v současné době nefunguje, tak jak má, je mnohem více. Preciado rozhodně Spartu o titul nepřipravil. Do konce ligy zbývá, i s nadstavbou, osm kol. V těch může Sparta získat ještě 24 body. Bude hrát znovu se Slavií, Plzní a dalšími týmy. Vše je tedy otevřené. Záleží jen na trenéru a hráčích Sparty, jestli současný stav správně pojmenují, poučí se z nich a krizi překonají a zvednou se. Nebo, zda propadnou panice a nesoudně budou hledat důvody současného stavu jinde než u sebe.

Krize v sezoně přicházejí a odcházejí. To, jak je týmy zvládají, vypovídá o jejich kvalitě. Lidské i sportovní úrovni. Když to herně nejde, je důležitý týmový výkon. Dokázat to uhrát vůlí, bojovností. Důležitá je v takové době, ještě víc než kdy jindy, týmová disciplína.

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz