Hlavní obsah
Názory a úvahy

Václav Klaus se opřel do vlády i opozice. Pochválil jen sám sebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Václav Klaus v pořadu „Co na to vaše peněženka“ CNN Prima News kritizoval balíček vlády a jmenovitě pak premiéra Fialu a některé ministry.

Článek

Klaus řekl, že balíček není ani ozdravný, ani konsolidační. Jsme podle Václava Klause země stagnující, s největším propadem reálných mezd a příjmů v Evropě, země nejvíc se zadlužující z celé Evropy. „Oni neškrtají žádné agendy, žádná ministerstva, žádné počty zaměstnanců ve státních institucích, kterých moc přibylo.“

„To je karikatura státního rozpočtu,“ uvedl Klaus. „Vláda se pohodlně uvelebila ve svých křeslech. Má pohodlnou většinu v parlamentu. Moc dobře ví, že její návrh bez problémů projde . Je to celé jen hra,“ říká Klaus v rozhovoru.

V tom, že je současné dění ve Sněmovně jen „hra“, má jistě Václav Klaus pravdu. Ve Sněmovně v těchto dnech opravdu probíhá politická hra, v které opozice jen nechce ztratit tvář před voliči, že vůbec nic neudělala. Chce mít alibi. Jiný důvod to nemá. Andrej Babiš mnoho hodin řeční o všem možném, co se ani vládního balíčku vůbec netýká, ale reálně nemá žádnou šanci cokoliv nyní změnit.

„Stejně bezbarvá a bez myšlenky je ale opozice. Beznadějná vláda a beznadějná opozice v mých očích,“ nenechal nit suchou ani na opozici, kterou ale adresně nepojmenoval. Držel se jen obecného termínu „opozice“.

Na dotaz, jestli si myslí, že potraviny zlevní, když se sníží DPH z 15 % na 12 % uvedl, že „je to úsměvný záměr nevím koho“. „Řetězce nemají důvod snižovat ceny dle snížení DPH“ uvedl Klaus.

V tom je nutné s Václavem Klausem bohužel souhlasit. Snížení DPH o 3 % vypadá na první dojem jako správný krok. Pro občany příznivě. Bude přece levněji, pomyslí si občan. Na straně druhé je to poměrně těžko pochopitelné. Snížení DPH bude totiž znamenat další výpadek několika miliard v příjmu státního rozpočtu v příštím roce. Nějaké viditelné snížení cen potravin však tento krok nepřinese. Na to je toto procentuální snížení příliš malé. Skončí tak velmi pravděpodobně „v kapsách“ obchodních řetězců.

Ministr Výborný sice tvrdí po schůzce s šéfy největších obchodních řetězců, že mu slíbili, že snížení DPH do konečných cen promítnou, fakticky je k tomu ale nemá jak donutit. Ke snížení cen potravin i tak nejspíš v příštích měsících postupně dojde, ale nikoliv kvůli snížení DPH. Důvody budou jiné. Ceny snížily v důsledku poklesu cen surovin již někteří výrobci, dodavatelé řetězců. Řetězce je však často zatím do konečných cen nepromítly. Nechávají si to na pozdější dobu.

Klaus hned v úvodu rozhovoru řekl, že nechce útočit na předsedu vlády Fialu, ale zároveň obratem sdělil, že Fialovy výroky považuje za úsměvné. Prý se s Fialou na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích záměrně oba míjeli, aby se nepotkali. „Mluvil jsem ale se stejnými lidmi a mohu ubezpečit, že si všichni potravináři ťukají do čela a ví, že tudy cesta nevede,“ sdělil Klaus.

Klaus se přidal k těm, kteří považují růst důchodů v Česku v poslední době za nepřiměřený. Kritizoval, že vláda krok dlouho odkládala a navíc to ještě špatně komunikovala. I v tom lze s Klausem souhlasit.

„Všichni, kdo mají trošku v hlavě, věděli, že je naprosto neúnosné rozběhnout vývoj důchodů podle valorizačního schématu, které bylo zavedeno v situaci, kdy inflace rostla o jedno nebo dvě procenta. Vláda se rozkouká v květnu letošního roku a začne najednou něco škrtat. Je to strašlivě opožděné, bez výkladu, bez kontextu. Že to vyvolá problémy, střety a polemiky, to je naprosto jasné,“ sdělil Klaus. „Důchody ulítly dopředu, to je naprosto evidentní. Vláda ale musí začít u sebe. Škrtat ve státu.“

Faktem je, že i mnozí příznivci Fialovy vlády očekávali, že vláda začne šetřit také, a nejdříve, u sebe. Sice by to nic zásadního se státním rozpočtem neudělalo, ale je to důležité už z psychologického hlediska. Jako signál pro veřejnost. Pokud chci po někom, aby přijal fakt, že si „utáhne opasek“, musím začít s tím samým nejdříve u sebe. Václav Klaus v této souvislosti neopomněl pochválit sám sebe, jak šetřil na Úřadu vlády, kde bylo při jeho příchodu údajně ještě plno zaměstnanců ze socialistické éry. Za něj pak prý bylo jedno patro prázdné. Dnes už je prý zase plné.

Na téma Rusko se tentokrát nedostalo. Pomoc Ukrajině a Ukrajincům ale už delší dobu Václavu Klausovi výrazně „leží v žaludku“. Tentokrát k tomu uvedl: „Fiala se tváří, že ho zajímá jenom Ukrajina a nechává mluvit jiné ministry.“

Ministři jsou dle Klause prý „mimo odbornost“. Klaus pak trochu lacině kritizoval ministra školství, že je muzikolog, který vůbec netuší, jak ministerstvo funguje. Opřel se také do ministra zdravotnictví, které ho prý pomalu ani neznáme. Jen když občas řekne, že shání penicilin.

„Takhle se nedá vládnout. Vláda musí přijít s jasnou koncepcí. Ministři jsou slaboučcí. Holedbali se, že se na to roky připravovali, ti Fialové a Staňurové. Tahle vláda je naprostým neštěstím,“ řekl také Klaus.

Poté Klaus uvedl, že se současnou ODS nemá nic společného a na závěr opět kritizoval premiéra Fialu. Předseda vlády se prý tváří jako Angela Merkelová, která si také myslela, že všechno vysedí. Fialu čeká dle Klause podobný osud jako Merkelovou.

Václav Klaus tentokrát nepůsobil tak nevrle, jako v některých nedávných rozhovorech. Je to možná i vlivem moderátora, který Klausovi nepokládal žádné „nedobré“ otázky. Klaus se tedy neměl důvod urážet, což se mu někdy v podobných rozhovorech stává. Byl poměrně dobře naladěn. Mohl si totiž říkat, co chce.

Jsou jistě záležitosti, v kterých se s ním dá souhlasit, avšak problémem je, že jediným jeho cílem je kritika všech. Sám nepřináší nic konstruktivního, nic pozitivního. Má evidentně velký problém se svými nástupci v ODS. Ten se táhne roky a je vlastně celkem jedno, kdo ve vedení ODS momentálně je. Václav Klaus by měl asi problém úplně s každým, protože se nedokáže smířit s faktem, že tato strana dokáže existovat i bez něj, otce-zakladatele. Navíc se vzdálila jeho představám. I když to je poněkud diskutabilní. Je otázka, jestli se spíš Klaus nevzdálil sám sobě. Tedy Klausovi z devadesátých let, který byl alespoň oficiálně prozápadní a proevropský. Ten dnešní Klaus je otevřeně proruský a proti EU.

Stejně to měl a má se SocDem Miloš Zeman. Ten se na likvidaci ČSSD dokonce aktivně podílel. Koneckonců i Miroslav Kalousek má trošku „otcovský mindrák“ a svým nástupcům také nic neodpustí.

Klaus má ostatně problém i s opozicí. Neuznává vlastně nikoho. Útočí na vládnoucí politiky s cílem je zesměšnit. Mezitím vždy odbočí a zdůrazní na nějakém příkladu, jak to naopak on dřív dělal vždycky správně. Jako by nikdo jiný nikdy nic správně neudělal. Prostě „starý dobrý“ Václav Klaus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz