Hlavní obsah
Sport

Volání po vyhazovu Preciada ze Sparty za dvě červené je nesmysl. To by Krejčí musel už dávno skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Angelo Preciado byl podruhé v ligové sezoně v lize vyloučen. Ozývají se hlasy, že Spartě prohrál titul a měla by se s ním v létě rozloučit. Říkám: Je to nesmysl! Takových hráčů, jako je Preciado, v Česku moc neběhá.

Článek

Když Sparta koupila Angela Preciada, byl jsem zvědavý, jestli bude okamžitým přínosem, jak avizoval Tomáš Rosický. Ten hovořil o tom, že Preciado je mužem do základní sestavy. Pochyboval jsem i z toho důvodu, že Preciado ve svém předchozím belgickém působišti neměl čísla. Za čtyři sezony v Genku nevstřelil ani jeden gól!

Preciado po příchodu do Sparty opravdu okamžitě zapadl do její základní sestavy a vyřešil problém na místě pravého wing beka, kde vedení Sparty neuspokojovala dosavadní tuzemská dvojice odchovanců Wiesner - Mejdr, z níž každý měl své nesporné přednosti i zápory, ale udělat ze dvou průměrných borců jednoho výborného bohužel nelze.

Preciado ukázal, že je, jak se na Jihoameričana sluší a patří, velmi dobře technicky vybavený. Míč mu nepřekáží ani ve sprintu a navíc, má velmi dobrou přihrávku z pravé strany před branku. Vidí nabíhající spoluhráče a dokáže jim poslat přesný míč do šance. Preciado ukázal, že to s jeho neproduktivitou, která ho provázela z Belgie, není zase tak zlé. Za devět ligových utkání v dresu Sparty vstřelil jednu branku a připsal si dvě asistence. V deseti zápasech Evropské ligy vstřelil dvě branky a na tři nahrál. Na wing beka, který přišel až v průběhu sezony a musel okamžitě naskočit do „rozjetého vlaku“, opravdu velmi slušná bilance. Preciado k tomu stíhal také zápasy za ekvádorskou reprezentaci, v které má stabilní místo, a ke kterým do Jižní Ameriky pravidelně cestuje.

Brzy se také ukázalo, že Preciado má trošku horkokrevnou povahu. Hned v prvním derby se Slavií v září minulého roku se projevila jeho jistá přemotivovanost, když zavinil penaltu. Navíc měl být vyloučen, když unikl jen díky shovívavosti rozhodčích. Ekvádorský reprezentant ve 21. minutě tvrdě dohrál Lukáše Provoda, jemuž podrážkou kopačky šlápnul na lýtko. Preciado od Szikszaye dostal pouze žlutou kartu. Podle stanoviska komise rozhodčích v této situaci měl intervenovat VAR a Preciado měl být vyloučen.

K vyloučení Preciada nakonec došlo v druhém derby se Slavii. Začátkem března letošního roku, kdy se v závěru utkání na Letné Angelo Preciado ohnal úmyslně a kopnul Bořila do kolena, nebo do stehna. Tentokrát už trestu neušel.

Nutno však říct, že mezitím odehrál Angelo Preciado za Spartu řadu velmi kvalitních utkání. Stačí připomenout jeho velmi dobré podzimní výkony s Limassolem, v Hradci Králové, v Glasgow na Rangers, s Betisem Sevilla či s Jabloncem. Stejně tak v jarní části hrál výborně v Istanbulu s Galatasarayem, kdy vstřelil gól a na další přihrál. Velmi dobře hrál proti stejnému soupeři i v odvetě na Letné, kdy dal opět branku.

Preciado si odstál třízápasový trest za vyloučení se Slavií a do sestavy letenského týmu se vrátil. V nedělním utkání s Mladou Boleslaví však reagoval obdobně jako v derby se Slavií. Také tentokrát oplácel po zákroku soupeře a byl vyloučen. Vyloučení správné, přestože to mladoboleslavský hráč notně přihrál. Nicméně úder rukou od Preciada byl viditelný. Intenzita zákroku je diskutabilní. Za mě byla spíše nižší. Ale rozhodčí jinou možnost, než vyloučení, dle pravidel neměl.

Preciado tímto vyloučením oslabil Spartu, která v první půli nehrála dobře. Avšak vyrovnala a očekávalo se, že teď do toho „šlápne“ a utkání otočí ve svůj prospěch. Preciado to svým vyloučením spoluhráčům ztížil. Nicméně hlasy některých expertů z řad bývalých hráčů a veřejnosti, že „takové hráče v týmu nechcete“ nebo „Sparta by se měla asi s Preciadem rozloučit“, jsou krajně přehnané.

Angelo Preciado patří k tomu nejlepšímu, co v české lize momentálně běhá po hřištích. Má to, co (bohužel) schází mnoha českým fotbalistům. Tedy techniku v rychlosti, ve sprintu. Periferní vidění. Vidí nabíhající spoluhráče a umí je přihrávkou najít.

Preciado udělal chybu. Udělal ji podruhé v sezoně. Dostane opět několikazápasový trest, který v době, kdy dopisuji tento text, ještě není známý. Bude to mít pro něj v klubu asi nějaké důsledky. Ale určitě by se s ním ve Spartě kvůli tomu neměli rozloučit. To by museli především nejdříve řešit kapitána týmu Ladislava Krejčího, který už byl v lize v této sezoně vyloučen třikrát. Je zajímavé, že o Ladislavu Krejčím stejní experti neříkají „takové hráče v týmu nechcete“. Asi proto, že Krejčí je z Brna, jako ten zmíněný televizní expert, který soud nad Preciadem vyslovil.

Preciado si musí dát na své chování pozor. Vyvodit ze svých chyb do budoucna poučení. Musí umět zkrotit svůj temperament. V Evropské lize tyto problémy neměl. Techničtější fotbal v ní mu také více vyhovoval. Česká liga je však hodně soubojová. Zápasy Sparty se Slavií a Plzní velmi vyhecované. Preciado se tomu bude muset umět přizpůsobit, chce-li dál za Spartu hrát. Má logicky se svoji subtilní postavou v soubojích trochu problémy. Ale i on už ukázal, že umí přitvrdit. Jen si musí dát pozor, aby to bylo v únosné míře. A aby se nejednalo o hloupé oplácení bez míče.

Preciado není žádný fotbalový „recidivista“. Dle dostupných statistik byl v belgické lize za čtyři sezony vyloučen jednou jedinkrát. Ano, teď byl v sezoně už podruhé vyloučen. Ale to se může stát. Proto by také trest měl být přiměřený. Lámat nad takovým hráčem hůl je nesmysl. Věřím, že to ani Sparta nemá v plánu. Preciado by ji chyběl. Takový typ hráče ve svém kádru nemá. Ostatně proto ho kupovala. A kvalitu Preciada by postrádala i celá česká lize.

Není pravda, že Preciado připravil Spartu o titul, jak jsme se mohli někde už také dočíst. Do konce základní části zbývají tři utkání a dalších pět v nadstavbě. Tedy možnost získat ještě 24 bodů. Dost prostoru na to, Preciadovu chybu napravit.

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz