Hlavní obsah
Sport

Zápas Slavie ukázal: Mezi Trpišovským a Šilhavým je velký rozdíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Slavia se v utkání se Slováckem trápila podobně jako česká reprezentace s Faeřany. Jeden zásadní rozdíl tu však byl. Trpišovský tým po celé utkání koučoval!

Článek

Slavia - Slovácko, ligové utkání po reprezentační pauze. Slavia je favoritem, avšak po podobných pauzách občas mívá problémy v prvním zápase. Vrací se jí hodně hráčů z reprezentačních utkání. Podobně jsou na tom ale všechny evropské kluby s větším počtem reprezentantů ve svých kádrech. Nelze se na to tedy vymlouvat. Je nutné to umět zvládat. Slovácko naopak mělo čas potrénovat, na utkání se připravit. Přijelo do Edenu také v silnější sestavě než před pár týdny na Letnou, kde zápas docela snadno odevzdalo.

Sestava Slavie překvapila. Bylo v ní mnoho změn. V sestavě byli hráči, které mnozí nečekali, jiní naopak chyběli. Kromě vykartovaných Bořila a Zafeirise, absentují pro nemoc či zranění Wallem, Provod, Ogbu a Ševčík. Jen na střídačce byli Douděra, Pech, Oscar, Jurásek, Jurečka, Schranz a Tijani. V základu se naopak představili od začátku Dumitrescu, Hromada, Vlček, Kačaraba či Ogungbayi. Těžko změny a úvodní sestavu z venku bez znalosti aktuální situace hodnotit. Člověk nevidí hráče v tréninku, neví v jakém stavu se vrátili reprezentanti. Vypadá to však, že se trenér Trpišovský rozhodl více vsadit na úvod utkání po pauze na hráče, kteří mu neodjeli na reprezentační zápasy, mohli potrénovat, být s týmem.

Což však lze hodnotit, je dění na hrací ploše a reakce trenéra Trpišovského. Slavia měla první půli územní převahu, ale gól nevstřelila. Jen tyč po pěkné hlavičce aktivního Masopusta. Celým poločasem se nese jediná věta: „Slavii chybí větší kreativita“. Tedy stejný problém, který trápil v nedávných utkáních českou reprezentaci. Nelze se divit. Zafeiris je vykartovaný. Ševčík zraněný.

Mezi Slavií a reprezentací je přesto jeden zásadní rozdíl. Přestože se Slavia trápí se Slováckem stejně jako nároďák s Faerskými ostrovy, trenér Trpišovský na to jde jinak. Už v průběhu první půle reaguje na vývoj situace, mění rozestavení hráčů. Posílá Holeše zprava doprostřed obrany. Trpišovský je v prostoru střídačky neustále aktivní, komunikuje s asistenty i nehrajícím obráncem Bořilem, který vidí utkání z nadhledu tribuny.

Jindřich Trpišovský už v poločasu střídá hned tři hráče. Snaží se změnit obraz hry. Stáhl ze hry Hromadu, Ogungbayie a Tomiče. Na hrací plochu poslal Dorleye, Juráska a Douděru. Už v 60.minutě navíc přišel čtvrtý hráč, Jurečka, místo Chytila a v 75.minutě dokonce pátý borec, Tijani, místo Masopusta. Mění se také rozestavení Slavie.

Proč to píšu? Leckdo přece může namítnout, vždyť Slavia se trápila stejně jako reprezentace s Faeřany. Chyběla jí kreativita. Nemohla dát gól. Dala ho také až v 77.minutě. Druhý přidala v 90.minutě. To je pravda.

Jeden zásadní rozdíl tu však je. V koučování. Jindřich Trpišovský celé utkání pracuje, hledá možnosti, jak vývoj zápasu zvrátit. Vystřídá o půli klidně tři hráče a další dva do 75.minuty! Jako divák máte pocit, že udělal vše pro úspěch týmu. Podařit se to samozřejmě i tak nemusí. Víte ale, že tomu dal maximum.

Jaroslav Šilhavý naopak v utkáních často jen pasivně stojí před střídačkou. O půli nic viditelného nezmění. První střídání s Faeřany provedl za stavu 0:0 až v 56.minutě. Někdo by mohl namítnout, že prostě chtěl dát hráčům základní sestavy šanci utkání ještě po přestávce zvládnout, a proto počkal. Problém trenéra Šilhavého je, že on takto (ne)reaguje většinou. Tedy většinou reaguje velmi pozdě. Někdy navíc ještě špatně.

Kupříkladu v domácím utkání s Albánií (1:1) vystřídal první dva hráče až v 71. minutě. Navíc vystřídal nepochopitelně Černého, jediného nebezpečného českého hráče v tomto utkání. Také si za to vysloužil velkou kritiku. V utkání s Faeřany také nedokázal adekvátně reagovat. Třeba vyslat hlavičkáře Krejčího na hrot. Místo toho to Krejčí za stavu 0:0 pořád „jistil“ vzadu, kde byl proti neškodným Faeřanům zbytečný.

Dnešní fotbal je prostě jiný než před pár lety. Covidová situace umožnila střídat pět hráčů. Fotbalu už to zůstalo. Troufám si říct, že mu to pomohlo. Samozřejmě je to výhoda pro týmy s kvalitnější lavičkou náhradníků.

Trenér musí být kouč! Umět využívat nových možností. Pružně reagovat na vývoj utkání. Určit sestavu a pak celé utkání pasivně stát před střídačkou, už opravdu nestačí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz