Hlavní obsah

Kdo byl vlastně Jaroslav Bašta?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mikhail Kozlovsky/https://shaimiev.tatarstan.ru/pressa/photoreports/photoreport/4787319.htm

Jaroslav Bašta, 2003

Při vzpomínce na Jaroslava Baštu si většina z nás vybaví loňské prezidentské volby, kdy se stal díky některým svým výrokům hitem internetu. Málokdo by však odhadoval, že přitom právě Jaroslav Bašta je významnou osobností české politiky.

Článek

Píše se rok 1968 a tehdy 20letý Jaroslav Bašta se poprvé dostává do politiky. Jako jeden z mála se otevřeně staví proti komunistickému režimu. Také proto byl v roce 1970 zatčen a následně roku 1971 odsouzen na dva a půl roku. Jako jeden z prvních podepsal Chartu 77 a aktivně se podílel na práci v disentu.

Foto: Česká televize

Charta 77

Do vrcholové politiky se dostal ale až po roce 1989.V letech 1990 až 1991 byl náměstkem ředitele tajné služby a v letech 1991 až 1993 předsedou Nezávislé komise FMV (tzv. lustrační komise). Koncem roku 1994 se pak stal členem ČSSD. Mezi lety 1998-2000 pak zastával funkci ministra bez portfeje (byl členem vlády, ale neřídil žádné ministerstvo) ve vládě Miloše Zemana. Od roku 2000 pak působil jako velvyslanec v Rusku (2000-2005) a na Ukrajině (2007-2010). V roce 2019 stihl kandidovat do Evropského parlamentu, tehdy ještě v čele hnutí BOS. Od roku 2021 pak působil jako poslanec SPD. Posledním výrazným okamžikem jeho politické kariéry je kandidatura na prezidenta ČR v roce 2023, ve které skončil v prvním kole na pátek místě se ziskem 4,55 % hlasů.

Anketa

Je podle vás Jaroslav Bašta významnou osobností české politiky?
Ano
75 %
Ne
25 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Dá se tedy říct, že Jaroslav Bašta nebyl žádný „ztroskotanec“ a „dezolát“, jak se jej někdy snažili označit vládní představitelé během oné kampaně. Vlastně byl celkem výraznou osobností české předlistopadové, a i polistopadové politiky. Často také stál a podílel se na událostech, které si dnes připomínáme. Jeho zdravotní stav mu, avšak již nedovoloval dále působit v politice, což bylo očividné i během voleb. Docílil tak nálepek a „memů“, které jej vykreslovali spíše jako ne moc chytrého a bystrého důchodce, který nic nedokázal.

Odkazy:

https://www.pametnaroda.cz/cs/basta-jaroslav-1948

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ba%C5%A1ta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám