Hlavní obsah

Vím, jak rozhodne Ústavní soud o penzích.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Vděk je něco za něco, neboli mezera v zákoně.

Článek

V minulosti se Ústavní soud vyslovil k možnosti  zásahu do platů soudců v podstatě za předpokladu podmínek pro plošné zásahy ve mzdové politice státu, nikoliv tedy jen u jedné z profesí.

V nedávné době došlo ke skokovému nárustu mezd ústavních činitelů ( tedy i soudců) a k rozhodnutí o zkrácení zákonem přislíbeného nárůstu příjmů důchodů, což bude předmětem posouzení z hlediska ústavnosti Ústavním soudem.

Ústavní soud by neměl mít právní problém shora uvedený zákonný protimluv odstranit na základě jím samotným dříve přijatým uvedeným závěrům.

Pro poživatele penzí je penze příjmem, jako např. pro soudce plat. Liší se “ pouze “ v desetinásobcích ve prospěch uvedené profesní skupiny.

Co však je podstatné pro rozhodnutí Ústavním soudem ve věci ?

Poživatel důchodu v daném zákonném diskriminačním opatření evidentně nemá zastání a ani soucit současné vlády, zatímco ti, kteří by měli být arbitry uvedeného protimluvu - soudci Ústavního soudu, jej mají.

Spočívá v tom, že vládnoucí SPOLU má většinu mimo jiné v Senátu, který spolurozhoduje o  jmenování ústavních soudců, a prezident Pavel se rovněž evidentně nachází na stejné palubě lodi jako vláda ČR.

Být ústavním soudcem je profesní meta téměř každého právníka.

Jestli jí dosáhli současní ústavní soudci, ne u každého to byla zásluha jejich odborných a lidských předpokladů, ale především všichni jsou si vědomi toho, díky komu se stali tím čím a kde jsou.

Jestliže v naší společnosti postupně oslabují, či dokonce mizí mnohé morální hodnoty, vděk ( něco za něco) zůstává zachováván.

V situaci, kdy oslabuje, ne-li zaniká stát i právo, není obtížné predikovat, že Nález Ústavního soudu bude pro důchodce nepříznivý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz