Hlavní obsah
Finance

Černá díra na peníze má jméno: Spořící účet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: orexa.cz

Na „spořácích“ lidem leží ladem stovky tisíc korun a znehodnocuje je inflace. Pomalu tak chudnou, aniž by o tom vůbec věděli. Jak tedy tento produkt vůbec používat a jaké alternativy člověk v dnešní době má?

Článek

V první řadě je důležité si říct, jak lze efektivně používat běžné a spořící účty. Běžný účet by člověk ideálně měl používat aktivně pro platby, které potřebuje. Proto by se objem prostředků na něm měl pohybovat v maximální výši měsíčního příjmu domácnosti. Přijde vám výplata, strhnou se trvalé platby, použijete tyto prostředky na ostatní výdaje. To, co na něm zbyde, přepošlete na spořící účet. Většina běžných účtů nemá žádné zhodnocení. Pokud na něm tedy necháte peníze, znehodnotí vám je inflace.

O spořící účet se také starejte. Banky je nabízí zdarma a peníze na nich jsou úročeny. Ideální je mít jej u stejné banky, jako máte hlavní běžný účet. Není to ale nezbytné.Menší banky zpravidla nabízí vyšší zhodnocení vkladů než ty větší. Pozor ale na podmínky, které musíte splnit pro dosažení požadovaného zhodnocení a do jaké výše vkladů na úrok máte nárok. Pokud ho překročíte, tak se úrok zpravidla dramaticky sníží. Je ideální mít rezervu ve výši 2-6měsíčních příjmů domácnosti a většinu z těchto prostředků mít na spořícím účtu. Vše záleží na preferencích, jak je klient konzervativní, jak velká domácnost je (počet dětí), struktuře ostatního majetku nebo jak pracuje se samopojištěníma ostatním zajištěním.

Prvně je potřeba říct, že každý člověk je individuální. Jakémukoliv investičnímu doporučení musí předcházet důkladná analýza. Z tohoto důvodu je tento článek hodně obecný a zmiňuji v něm hodně univerzální doporučení.

Přestože jsou prostředky na spořících účtech úročeny, stále je znehodnocuje inflace. Nejhůře jsou na tom v dobách, kdy hodnota peněz klesá nejvíce. V roce 2022 byla inflace přes 15 %, úrokové sazby na spořících účtech se však pohybovaly maximálně okolo 6 %. Navíc „v hrubém“, od zhodnocení spořících účtů vždy musíme odečíst 15 % daň, která je automaticky stržena. Klienti tak přicházeli o více jak 9 % ročně. Přitom slavili, jaké mají na svém účtu pěkné zhodnocení.

Spořící účet vs. fondy peněžního trhu

Alternativou ke spořícím účtům jsou fondy peněžního trhu. Využívají přímého navázání na vklady a reverzní repooperace.Jednoduše pokud nechcete řešit, jakou úrokovou sazbu má vaše banka na spořících účtech, fond peněžního trhu je ideální alternativa. Má jasně danou nákladovost fondu, tu stačí odečíst od 2 T REPO sazby vyhlašovanou ČNB a víte, jak se budou vaše peníze zhodnocovat. Navíc podléhají jinému daňovému režimu, takže se vás teoreticky nemusí týkat ani 15% daň z výnosu. Nemají ani maximální hranici, po kterou jsou prostředky úročeny. Nevýhodou může být delší doba, za kterou jste schopni dostat své peníze na běžný účet (likvidita). Některé také může odradit to, že vklady nejsou pojištěny.

Největší nevýhodou v dnešní situaci je okamžitá reakce na snížení úrokových sazeb ČNB (Českou národní bankou). Fondy peněžního trhutoto mají v popisu automaticky kvůli navázání na úrokové sazby. Spořící účty jsou na tom ale ještě hůře: většina z nich neodpovídá aktuální REPO sazbě (po snížení o 15% daň už vůbec ne). Navíc banky snižují zhodnocení na těchto produktech opravdu rychle. Po snížení sazeb o 0,25 % ve čtvrtek 1.8.2024 už některé banky ohlásily snížení úroků na spořících účtech a u zbytku trhu to můžeme v nejbližších dnech čekat také.

Spořící účty vs. dluhopisové fondy

Ideální alternativou ke spořícím účtům a fondům peněžního trhu jsou dluhopisové fondy. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o fondy tvořené desítkami dluhopisů. Ať už státními, tak firemními. Podle toho jsou rizikové. Mají výhodu, jelikož i přes snižující se úrokové sazby ČNB ponesou ještě několik měsíců poměrně jistý výnos. Čím to je dané? Portfolio manažeři v nich mají dluhopisy, které nesou stabilní výnos. Když emitent vydává dluhopis, měl by přinášet vyšší zhodnocení, než nesou REPO operace. Jinak by se investorům nevyplatil a své peníze by raději dali do fondů peněžního trhu, nebo na spořící účet. Dluhopisyjsou ale vydávány na měsíce či roky. Víte tedy, jaký výnos očekávat od fondu, který má v sobě dluhopisy o různé úrokové sazbě. Dluhopisové fondy vám další 1-2 roky jsou schopny úplně v pohodě nést zhodnocení 5 a více procent ročně. Záleží, jaký druh dluhopisového fondu zvolíte. Pokud ČNB navíc sníží 2 T REPO sazbu, i to se pozitivně projeví ve zhodnocení těchto investičních nástrojů.

Spořící účty jsou ideální nástroje, pokud je používáte chytře. Je nesmyslné na nich mít příliš mnoho prostředků, stejně tak je rizikové na nich nemít ani korunu. I pro rezervy můžete používat různé nástroje a aktivně s nimi pracovat. Každý člověk je individuální. Jakémukoliv investičnímu doporučení musí předcházet důkladná analýza. Z tohoto důvodu je tento článek hodně obecný a zmiňuji v něm univerzální doporučení. Vše je vhodné nejdříve konzultovat s odborníkem. Po důkladné analýze vaší situace může doporučit vhodné řešení právě pro vás.

Pamatujte:

Investování má jediný cíl. Ochránit vaše peníze před inflací!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz