Hlavní obsah
Finance

Investování není kasino. Stejně ale můžete přijít o všechno přes noc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.canva.com

Lidé si často myslí, že investováním mohou zbohatnout jedním povedeným tahem a ze dne na den. To se většinou děje maximálně ve filmu. Investování má jasně daná pravidla – a pokud je nechcete dodržovat, můžete taky lehce přijít o všechno.

Článek

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že největší chyby dělají investoři, kteří jsou buď moc bezstarostní, nebo naopak vlastně vůbec investovat nechtějí. Většinou je to způsobené tím, že problematice nerozumí (přestože jsou často přesvědčení o opaku) a nechápou základní principy. Obě skupiny tak umí přijít o velké peníze. Ti první proto, že se špatně a ukvapeně rozhodují. Ti druzí proto, že naopak se svými penězi nedělají nic a inflace je znehodnotí.

Na začátku je dobré pochopit investiční trojúhelník. Jak je vidět na obrázku č. 1, ukazuje vztah mezi výnosem, tedy kolik % mi investice přinese, rizikem, tedy jak moc investice kolísá a jak velkou může přinést ztrátu, a likviditou neboli jak rychle ji můžu převést zpět na peníze.

Nejvyšší výnos mají zpravidla akcie, či ETF. Nicméně likvidita je nízká, protože se doporučuje investici držet alespoň 8 let a riziko vysoké. V krátkém čase můžete u akcií přijít klidně o 30 %, ale čím déle budete investovat, tím vyšší je pravděpodobnost vysokých výnosů. Oproti tomu běžný účet má nejvyšší likviditu – peníze vyberete z bankomatu hned, nebo zaplatíte kartou. Riziko je u něj nulové (do výše 100 000€ jsou pojištěné), ale stejně tak i výnos, který se pohybuje maximálně na úrovni 0,5 % ročního zhodnocení.

Foto: Jan Prokeš

Obr. č. 1: Investiční trojúhelník

Z investičního trojúhelníku vyplývá, že za noc vydělat 20 % není možné. V tom případě nemluvíme o investici, ale spekulaci. Takový adrenalin si můžete užívat v kasinu, nebo na závodech koní. Při investování by mělo být vaším cílem ochránit pracně vydělané peníze před inflací, ne vsadit vše na jednu kartu a slepě doufat, že to vyjde.

O investování se bavíme, když chcete prostředky uložit alespoň na 2 roky. Na kratší dobu mluvíme o spoření. Investování je jednoduše dlouhodobá záležitost. Čím déle můžete prostředky postrádat, tím odvážnější podkladová aktiva, tedy to, do čeho investujete, se dají zvolit.

Další ochranou investorů je tzv. diverzifikace. Jedná se o rozmělnění rizika tím, že zvolíte více než jednu společnost, do které investujete, případně i různé délky a formy investice. Pokud vsadíte vše na jednu kartu a ta nevyjde, přijdete o vše. To je bohužel častý problém u dluhopisů, které vydávají různé, často pochybné, společnosti. Koupíte jejich dluhopis s úžasným 13 % ročním zhodnocením a firma náhle zkrachuje. Nevidíte pak ani slibované zhodnocení, ani svoje peníze.

Proto se primárně využívají různé typy podílových fondů, díky nimž můžete za 1000,- Kč nakoupit podíly i v několika stech různých společností. Investujete v mnoha měnách (CZK, EUR, USD, …), společnostech v jiných krajích světa (rozvinuté ekonomiky, USA, rozvíjející se trhy, …), ekonomických sektorech (IT, ekologické firmy, start-upy, zdravotnictví, …), či zvolíte různá podkladová aktiva (dluhopisy, akcie, ETF, nemovitosti, drahé kovy, …).

Důležitá je ale strategie, kterou bude člověk pravidelně vyhodnocovat. Proto musíte být disciplinovaní, investovat ideálně pravidelně, bez emocí a s jasným cílem. Nejlepší je, když víte, k čemu budou peníze sloužit. Finanční plánování je záruka, jak dosáhnout toho, co si člověk stanovil.

Obrovskou výhodou je, že investovat se dá opravdu s minimem prostředků. Nicméně doporučuji vše konzultovat s finančním poradcem. Poradí, jaké nástroje využít na základě vyplnění investičního dotazníku a kontroluje, aby klient dosáhl cílů, který si spolu vytyčili. Ochrání ho před daněním zisků, vysokými poplatky, a hlavně pomůže udržet emoce na uzdě, když se trhy náhle propadnou a investiční účty klesnou klidně o 30 %. Právě tehdy je dobré udržet chladnou hlavu a nepropadat panice, která vás může připravit o stovky tisíc korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz