Hlavní obsah
Finance

Předdůchod. Opomíjená možnost, jak si užít stáří a nemuset čekat až na starobní penzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/

Co je předčasný důchod a je to to stejné jako předdůchod? Co musím splnit, abych ho mohl využít? Za jakých podmínek můžu do předdůchodu vstoupit? Musím mít naspořené vlastní prostředky? Pojďme si tyto a další otázky rozebrat.

Článek

Předčasný důchod se hlavně díky posledním třem vládám, stal zajímavou možností, jak se předčasně dočkat zaslouženého odpočinu po produktivním životě. Vlády A. Babiše a B. Sobotky, téměř každý rok zasahovali do tzv. důchodového automatu. Při rekordní inflaci, která nás provází několik let, se jeho hodnota dostala do výšin, kde nikdy nebyl. Vláda P. Fialy navíc této situaci dělala nevyžádaný marketing. To mělo za následek rekordní množství odchodů do předčasného důchodu v roce 2022 a podobný trend se dle nejnovějších čísel čeká v prvních 8 měsících roku 2023. To se ale změní! Úprava valorizací a penzijní reforma představená ministrem Jurečkou, dává starobní i předčasné důchody do původních, udržitelných kolejí.

Předdůchod je pro mnohé neznámým pojmem. Lidé neznají parametry této dávky a často ho zaměňují právě za předčasný důchod. Oproti němu ale může člověk neomezeně pracovat, čerpat ho na 2-5 let, zanedbatelný vliv na snížení výměry starobního důchodu a jeho adresát je stále státním pojištěncem. Takže stát za adresáta této dávky platí zdravotní pojištění. Předdůchod je rovněž možné čerpat i s ostatními důchody (invalidním, starobním, pozůstalostním, předčasným) a jejich výše tím není snížena. V předdůchodu je možné se přihlásit na úřad práce a při splnění podmínek pobírat podporu v nezaměstnanosti (až na 11 měsíců). Jednoduše slouží k tomu, abychom nemuseli jít do předčasného důchodu. Tím si snižovat výši starobní penze.

Člověk, který uvažuje o předdůchodu, musí mít sjednáno doplňkové penzijní spoření (DPS). To musí běžet alespoň 5 let před zažádáním o tuto dávku. Další podmínkou je naspořená minimální částka, která odpovídá 30 % průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku. Potřebnou částku lze doplatit i jednorázově. V roce 2023 odpovídá 30% průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí 2022 částce 11 792 Kč. Pokud tedy chtěl letos někdo být 2 roky v předdůchodu, musel mít naspořeno 283 008,- Kč a pro 5 let 707 520,- Kč. Samotnou výplatu pak není možné přerušit, ani ukončit.

Díky této dávce má člověk před odchodem do starobního důchodu čas, který může trávit například s rodinou a u toho pracovat tak, jak chce sám. Nicméně výhodou je, že ani nízký příjem při podnikání, nemusí nutně snižovat celkový vyměřovací základ pro výměru starobního důchodu. Při souběhu živnosti a předdůchodu, lze tuto dobu vyloučit pro celkový výpočet penze. Důležité ale je, aby alespoň jeden z příjmů zakládal účast na důchodovém pojištění, a tím nedošlo ke krácení doby pojištění. To by mělo totiž vliv na snížení starobní penze.

Foto: Asociace penzijních společností ČR

Obr. č. 1: Vývoj prostředků v penzijních fondech

Jak ukazuje obrázek č. 1, penzijní produkty jsou stále více oblíbené a objem prostředků se v nich neustále zvětšuje. Roste zároveň podíl korun v doplňkových penzijních spoření (účastnické fondy), ze kterých je možné předdůchod čerpat. I starší penzijní připojištění je možné převést na DPS a splnit tak podmínky předdůchodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz