Hlavní obsah
Cestování

Navštivte na Tenerife památník největší letecké katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Ptáček

Mesa Mota s památníkem Starway to Heaven

Pokud poletíte na Tenerife a jste fanoušci letecké historie, udělejte si čas navštívit památník připomínající srážku dvou letadel Boeing 747.

Článek

Nedaleko letiště na severu ostrova Tenerife (dříve Letiště Los Rodeos, dnes Aeropuerto Internacional de Tenerife Norte-Ciudad de La Laguna) se nachází památník největší letecké katastrofy v dějinách lidstva, která se odehrála 27. března roku 1977. Pro veřejnost byl otevřen o třicet let později, 27. března roku 2007 na místě zvaném Mesa Mota v nadmořské výšce 737 metrů. Hlavní dominantou je osmnáct metrů vysoký pomník „Starway to Heaven“ (schodiště do nebes) znázorňující schody ve spirále spojující nebe a zemi. Autorem je nizozemský umělec Ruud van de Wint (1942–2006).

Foto: Jan Ptáček

Autorem je nizozemský umělec Ruud van de Wint

Toto místo je nejenom skvělé pro připomenutí této velké tragédie, ale pro všechny milovníky letecké historie i nadšené cestovatele. Za dobrého počasí se můžete kochat přistávajícími letadly, uvidíte univerzitní město La Laguna a hlavní město Santa Cruz de Tenerife. Za špatného počasí, kdy se mraky valí přes hory zase pochopíte, jakou roli mohlo hrát počasí. Bohužel, památník není v takovém stavu, v jakém by si zasloužil být.

Cesta na památník vás autem zavede přes město La Laguna a ulicí Calle Mesa Mota se dostanete až na vrchol. Silnice ve městě je v dobrém stavu, ovšem jak začnete stoupat a zmizí poslední domy, silnice se změní v tankodrom plný děr (ale pořád se jedná o asfaltovou silnici). U památníku se nachází obrovské parkoviště, kde budete pravděpodobně sami. Možná tam bude stát menší auto nějakých kempujících lidí, případně jedno auto podobně švihlých turistů jako jsme byli my nebo vy. Nesmí vás vyděsit ani vybydlené budovy, kde bývala restaurace a další propriety vztahující se k památníku a jeho potencionální návštěvnosti. K dispozici jsou piknikové stoly s výhledem na severní část ostrova, letiště a památník s pamětní deskou, která už by zasloužila také vyměnit. Obrázek o stavu celého vrcholu si můžete udělat i z recenzí, které se nacházejí na různých cestovatelských portálech.

Foto: Jan Ptáček

Pamětní deska 583 obětí největší letecké katastrofy

Tak až poletí na Tenerife a budete se potulovat po jeho severní straně, zaskočte se tam podívat. Z La Laguny vám cesta autem nezabere více jak dvacet minut a již je na vás, jak dlouhý čas zde strávíte. I když není památník v takovém stavu, v jakém by si zasloužil být, pro uctění památky 583 obětí nebo pro ty výhledy určitě stojí za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz