Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

„To byl zvuk, jako když praskne suchá větev…“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Může se zlomit penis, když většinu života jen v klidu visí? Může. A překazí tak často velmi veselé hrátky na velmi dlouhou dobu. Nedej bože - napořád…

Článek

Penis, jako orgán s kostí

Galén z Pergamu svou teorii o kosti v penisu dokládal nálezem kosti v penisu zvířat, která pitval. Jeho názory ovlivnily celou středověkou medicínu, neboť jeho práce akceptovala katolická církev. Na jejich základě se zpozdil rozvoj anatomie, funkční anatomie a zřejmě i chirurgie. Za to však Galén nemohl. Je jen spravedlivé, že jej Karel Čapek připomněl v hlavní postavě svého dramatu Bílá nemoc (1937).

Penis je složen ze tří těles a obalů

Penis je na řezu složen ze tří těles. Dvě, obvykle symetrické, jsou vedle sebe na horní straně penisu. Mají tepenný charakter a česky se nazývají tělesa topořivá. U žen je de facto stejnou tkání klitoris. Topořivá tělesa mezi sebou komunikují. Samostatné těleso houbovité leží na spodní straně penisu, je dominantně žilní a je ukončeno viditelnou části - žaludem. Ten je u mužů, bez obřízky a bez erekce, chráněn předkožkovým vakem. Uprostřed houbovitého tělesa vede močová trubice od chvíle, kdy vystoupí ze své prostatické části. Jeho hlavní úlohou je zaručit (krom žilní derivace penisu) ochranu močové trubice před nedostatkem výživy v době, kdy je díky erekci prodloužena a zúžená. Z dolní části vyústění močové trubice na žaludu směrem k vnitřnímu listu předkožky vede uzdička.

Je erekce riziková záležitost?

To záleží na tom, co se s penisem děje následně, případně čím byla vyvolána, ne-li pohledem na vzrušující protějšek či fantazií. Nyní jde však o riziko poranění, nikoliv o problém pohlavně přenosných chorob. U párů holdujícím tradičním pohlavním radovánkám a pokud k masturbaci potřebují pouze ruce, je riziko téměř nulové. Takže v klidu.

Jak si lze penis zlomit?

Předpokladem je erekce, při které je v tepenných tělesech vyšší krevní tlak, než je tlak systémový (120-150/60-90 torrů v závislosti na věku), respektive klidový. U muže při erekci dosahuje tlak v těchto tělesech 200 torrů, ve fázi kamenné erekce (v okamžicích před ejakulací) až 300 torrů.

Vzrušující, leč riskantní…

Jakmile si většina z nás chce milování užít, nebojí se experimentovat. K tomu je však dobré vzít v úvahu několik anatomických poznámek:

1) penis má při erekci nějaký sklon - obvykle směrem k nahoru, k přední stěně břišní

2) penis může být i různě v erekci zakřiven - do stran i nahoru či dolů

3) pochva má svůj normální průběh mírně nahoru

4) mezi poševním vchodem a konečníkem je hráz (její velikost je dobrá znalost obou pohlaví)

5) bazální znalost partnerů o lubrikaci pochvy (zatímco muži mají erekci ihned po spatření atraktivního protějšku, ženy mají fyziologii sexuality nepoměrně složitější)

6) hmotnost partnerky

7) masturbační pomůcky mužů

Kámasútra v individuální úpravě milujících

O Kámasútře slyšeli snad všichni. Někteří ji dokonce v překladu četli, nebo viděli některé její moderní (značně usnadněné) varianty. Jde tedy o knihu poloh při pohlavním styku, které mají být vzrušující pro oba partnery a přinášet nevšední zážitek. Je však nutno dbát na reálné hodnocení vlastního kloubního rozsahu, pružnosti páteře a stupně artrózy, aby se, dříve než orgasmus, nedostavil výhřez plotýnky.

Tedy toto přeskočme.

Jakmile se muž s kvalitní erekci a žena s kvalitní lubrikací rozhodnou k experimentu, je potřeba si uvědomit pět z výše uvedených šesti bodů. Jakmile penis a pochva jdou při styku ve svých přirozených směrech proti sobě, je kontakt sice velmi těsný, ale napíná tepenná tělesa. V extrému může dojít k bolestivému naprasknutí jejich obalů a vzniku bolestivé podlitiny. Větší poranění nejsou častá.

Jedna z nejnebezpečnějších poloh je „na koníčka“. Žena sedí na ležícím muži a sama si kontroluje zasouvání penisu do pochvy. Tato poloha je oblíbená jednak pro kontrolu, kterou žena nad stykem má a tedy může lépe ovlivnit svůj prožitek, jednak proto, že pohled na partnerku/partnera z tohoto úhlu je pro „horňáky“ velmi atraktivní a nakonec - mužům vyhovuje poloha ležmo, nevyžadujících nějakou zvláštní fyzickou aktivitu. Dostane-li se partnerka do velmi divokého rytmu a vysazuje se příliš vysoko, penis může vyklouznout. Podle svého tvaru se pak místo do pochvy zapře o oblast klitorisu (a tím stydké spony), nebo o oblast hráze. Dáma dosedne celou váhou a penis prudce změní svůj směr.

Tepenná tělesa se roztrhnou za zvuku „praskající suché větve“, u muže se objeví prudká bolest a rychlá ztráta erekce. Při obzvlášť tvrdém nárazu se může roztrhnout i houbovité těleso s močovou trubicí. To muž zjistí bezpečně při močení, kdy z penisu moč neodtéká…

Jde o extrémně těžké cévně - urologické poranění.

Tedy všude tam, kde penis v erekci prudce změní svůj směr nárazem na tuhou překážku, vzniká riziko roztržení obalů jednoho nebo obou tepenných těles.

Tomuto poranění se říká „zlomenina penisu“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám