Hlavní obsah
Finance

Kdo šetří, má za tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Řehák

Rčení kdo šetří, má za tři, známe asi všichni.

Článek

Rčení kdo šetří, má za tři, známe asi všichni, ne všichni se ale téhle moudrosti držíme a je to škoda, protože škodíme sami sobě. Takže šetřit? Určitě ano, ale chce to dodržovat určitá pravidla. Přiznejme si, že většina z nás, když dostane výplatu, jde si koupit třeba něco na sebe, to se týká především žen, no a muži si zase rádi koupí třeba něco dražšího k pití. Je to individuální. Nic proti téhle zvyklosti nemám, pokud se zbytkem výplaty vyjdou a ještě něco ušetří. Pokud ne, tak bych to celé obrátil, což znamená, když dostanu výplatu, odložím si stranou takových deset procent a se zbytkem žiju. Pokud nevystačím, klidně na těch odložených deset procent šáhnu a zkusím vyjít příští měsíc, jde o to začít uvažovat, jestli to, co chci koupit, opravdu potřebuju, nebo se bez toho obejdu. Takto se dá dojít k vytváření finančních rezerv a mít skutečně finance za tři. Naučit se šetřit a vytvářet finanční rezervy je určitě lepší, než si půjčovat drahé peníze u finančních ústavů, které na hlouposti půjčovat si vydělávají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám