Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Zvíkov - nejkrásnější hrad, který jsem kdy navštívil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Rozner

Pohled z Hlízové věži na hrad plný zeleně

Česká republika je ve světě velmi známá svými majestátními hrady. Každý zná Karlštejn, Pražský hrad, Křivoklát atd. Je ale velká škoda, že v této záplavě hradů se ztrácí ten, který je mému srdci nejbližší - Zvíkov.

Článek

Prázdniny jsou již u konce, avšak teplé zářijové víkendy nám poskytnou ještě mnoho příležitostí na malé výlety. A proto píši tento článek. Navštívil jsem totiž poprvé v životě malebný hrad Zvíkov. A ten mě tak nadchnul, že se s vámi musím podělit o tuto krásnou zkušenost.

Foto: Jan Rozner

Cesta do hradu

Venkovní část hradu

Hned jak dojdete k Zvíkovu, tak se vám ukáže nádherný pohled na bránu a věž. Následuje však ještě lepší zjištění! A to, že vstup do celého (obrovského) venkovního areálu je úplně zdarma. Tudíž si můžete vzít deku a jídlo a na velkých travnatých plochách si udělat piknik. Nebo se jen tak procházet a kochat se majestátními výhledy na vodní nádrž Orlík. A pokud by bylo hezké počasí, tak můžete sejít na blízkou plážičku a přímo u hradu se v oné nádrži vykoupat. Je to zkrátka hrad nekonečných možností!

Foto: Jan Rozner

Velký otevřený prostor přímo na hradě

Prohlídka vnitřních prostor hradu

Další věc, která mě opravdu nadchla, je ta, že je možnost si projít prakticky celý vnitřek hradu bez průvodce! Ano, pokud vám také vadí předražené a nudné prohlídky s nezaujatými průvodci, tak se vám na Zvíkově bude určitě líbit. Zaplatíte si vstupenku v cenách od 50 do 160 korun (podle věku) a můžete si celý interiér hradu projít sami. A to včetně sklepení a Hlízové věže. A dokonce ani nepřijdete o mnoho zajímavých informací, neboť na každém důležitém místě se nachází cedule, kde je vše poutavě vysvětleno. Prohlídku vám bude dále zpříjemňovat zajímavá expozice o historii hradu. Takže myslím, že si zde na své přijde opravdu každý.

Foto: Jan Rozner

Hlavní nádvoří na Zvíkově (součást prohlídky)

Krátce o historii

Místo dnešního hradu bylo osídleno již od pravěku. Stávalo zde hradiště. Samotný hrad založil Přemysl Otakar I., který u nás vládl v letech 1197-1230. V roce 1429 byl hrad obléhán husitským vojskem. V roce 1751 z velké části vyhořel a začal se měnit ve zříceninu. To naštěstí v 19.století zastavil rod Schwarzenbergů. Ti se dali do rozsáhlých oprav a zachránili to, co můžeme v dnešní době obdivovat. Patřil jim až do roku 1948. Poté byl zabaven a stal se státním hradem.

Foto: Autor neznámý - stará pohlednice

Stará pohlednice - Zvíkov

Každopádně doufám, že jsem vás zaujal a že tento krásný pozůstatek naší historie někdy navštívíte. Výlet je ideální i s dětmi. Udělalo by mi velkou radost, kdyby se Zvíkov někdy dočkal větší slávy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám