Hlavní obsah
Lidé a společnost

Emil Hácha byl hrdina!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknown author.,Public domain, via Wikimedia Commons

Emil Hácha

Emila Háchu stále vnímá výrazná část naší společnosti jakožto kolaboranta a zrádce. Je to ale opravdu tak jednoduché? A není to vlastně úplně naopak?

Článek
Foto: volné dílo - neznámý autor - doba ochrany autorských práv již vypršela

Emil Hácha 1942

Nejvýraznější období Háchova života začalo jen asi 10 měsíců po smrti jeho milované ženy. V té době Německo obsadilo Sudety a prezident Edvard Beneš abdikoval a odjel do Británie.

Bylo tudíž potřeba najít novou hlavu státu. A to ideálně někoho nestranného a objektivního. Hácha byl ideální kandidát, neboť měl zkušenosti z vedení Nejvyššího správního soudu a dokázal být opravdu neutrální. A ačkoliv zprvu nebyl vůbec s to tuto funkci přijmout, nakonec podlehl nátlaku okolí a 30. listopadu 1938 se stal třetím prezidentem Československa.

Je mi 66 let, připravoval jsem se na odpočinek a těšil jsem se na něj. Místo toho mám být prezidentem republiky v dnešních těžkých dobách. Je to velká oběť, ale přinesu ji, je-li to nutné v zájmu národa a státu.
Emil Hácha

14. března 1939 byl pozván do Berlína, kde se dle předpokladů měla projednávat slovenská snaha o samostatnost. Jakmile dorazil, tak ho Hitler, údajně úmyslně, nechal čekat až do 1:30 ráno. Prý potřeboval dokoukat film…

Když se konečně setkali, tak mu Hitler s Göringem okamžitě sdělili, že německá armáda je připravena k útoku na Československo, že má zařídit kapitulaci vojsk a podepsat, že je to z české strany plně dobrovolné.

Hácha se několik hodin snažil vzdorovat, což vyvrcholilo jeho infarktem. Poté, co ho ošetřil Hitlerův osobní lékař, pokračovali němečtí představitelé v nátlaku. A ve chvíli, kdy mu začali vyhrožovat kompletním srovnáním Prahy se zemí, podlehl a dokument podepsal.

Vlak, kterým jel zpátky, nacisté úmyslně zpozdili, aby do Prahy dojel první Hitler. A Hácha již dorazil do zcela jiného státu - do protektorátu Čechy a Morava.

Poté se již dal do práce a snažil se dál normálně vykonávat funkci prezidenta. Plnil určité minimální povinnosti pro Německo, ale hlavně se soustředil na pomoc Čechům. A věděl, že kdyby odstoupil, tak by na jeho místo dosedl někdo výrazně horší.

Dokonce na začátku protektorátu odmítl slíbit věrnost Hitlerovi, což si dovolil jako jediný z představitelů Německem okupovaných států!

Dále se díky jeho zásahu povedlo zachránit většinu z 1200 studentů, kteří byli zatčeni a odvezeni do koncentračních táborů po pohřbu Jana Opletala. Samozřejmě to nebylo jen tak a musel Němcům v jiných záležitostech ustoupit, ale Hácha (naštěstí) nedbal na své dobré jméno a hlavní pro něj byla záchrana životů. A bezesporu tím zachránil výraznou část jedné generace české inteligence.

Následně ho však zlomila poprava premiéra Aloise Eliáše (ten se stal jediným popraveným premiérem na německém okupačním území). Hácha chtěl již po jeho zatčení podat demisi, ale byl vládou přehlasován, aby ve své funkci vytrval.

A jak započala heydrichiáda, začal být veškerý odpor naprosto marný. Do nejvyšších pozic se stále více a více dostávali nacisté a Háchova moc velmi slábla. Zároveň na tom začal být fyzicky i psychicky více než špatně.

V té době několikrát žádal svého lékaře o jed, aby mohl ukončit svůj život - marně.

V tomto stavu se začal již podvolovat a stal se prakticky loutkou v rukou nacistické vlády. Řekl a udělal vše, co chtěli.

Za to, co jsem udělal, mě národ nazve zrádcem.
Emil Hácha

Po konci války byl 13. května 1945 zatčen a dopraven do vězeňské nemocnice na Pankráci. Lékař neúspěšně žádal o jeho převoz do lepších podmínek. A již 27. června 1945 Emil Hácha zemřel…

Ač ho jeho práce ve funkci prezidenta připravila o všechno a bezesporu přinesl velkou oběť, tak byl (a občas stále je) vnímán jen jakožto kolaborant, zrádce a zbabělec…

Hácha rozhodně nebyl černobílou postavou. Udělal hodně chyb a dopustil se mnoha činů, které lze odsoudit. Ale musíme si uvědomit, že to nejhorší udělal v době, kdy pro něj bylo náročné vnímat, chápat a vlastně i mluvit. Prostě mu bylo vážně strašně. Po všech stránkách. A hlavně bychom neměli zapomenout na obdivuhodné činy, které učinil předtím. Mohlo ho to stát život a i tak se snažil dělat maximum. Za to bychom mu měli být opravdu vděční a proto si myslím, že to byl hrdina.

Děkuji za přečtení a budu moc rád, když mi napíšete, jak jste se o Háchovi učili, nebo co si o jeho činech během protektorátu myslíte.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_H%C3%A1cha

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Eli%C3%A1%C5%A1

https://hlidacipes.org/emil-hacha-padouch-nebo-hrdina-pohled-na-prezidenta-protektoratu-se-meni/

https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/prezidenti-v-minulosti/emil-hacha

https://www.databazeknih.cz/citaty/emil-hacha-85171

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz