Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdy začala 2. světová válka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons Public Domain

Českoslovenští vojáci v Krásné Lípě - říjen 1938

Oficiálně se uvádí, že 2. světová válka začala německým útokem na Polsko dne 1. září 1939. První granáty měly být vystřeleny z bitevní lodi Schleswig-Holstein na Westerplatte ve 4:48 hod.

Článek

V posledních letech se nicméně polští historikové přiklánějí k tomu, že nálet na město Wieluń, který provedlo 29 střemhlavých bombardérů Ju 87 Stuka, byl zahájen ještě před počátkem ostřelování Westerplatte, tj. přibližně ve 4:40 hod. Jako začátek 2. světové války je však stále uznáváno datum 1. září 1939, kdy došlo k napadení Polska Německem.

Důraz na 1. září je zajímavý, protože nezohledňuje hned několik důležitých skutečností:

1) Německé bojové operace proti Polsku byly ve skutečnosti zahájeny již před tímto datem.

2) Československo se stalo obětí německé agrese již o rok dříve, tj. na podzim 1938.

3) Mocnosti Osy v období před rokem 1939 vedly již několik let války na mimoevropských územích, popř. podporovaly své spojence v rámci válek v zastoupení.

Není nutné přepisovat dějiny, nechť jako začátek 2. světové války je i nadále považován německý útok na Polsko dne 1. září 1939. Jako námět k přemýšlení lze nicméně předložit několik dat, která by rovněž mohla sloužit jako začátek tohoto globálního konfliktu:

25. srpen 1939 – zahájení útoku německých diverzních jednotek ze slovenského území na železniční stanici Mosty u Jablunkova s cílem obsadit tunely v jablunkovském průsmyku a nedopustit jejich zničení polskou armádou. Německé jednotky se po několika hodinách z Mostů u Jablunkova stáhly.

12. září 1938 – počátek sudetoněmeckého povstání s aktivní účastí nacistického Německa. Nejednalo se o žádné provinční přestřelky, jak by si snad mohl dnes někdo myslet. Na straně členů FS (Freiwilliger Schutzdienst), později sudetoněmeckého Freikorpsu, a stejně tak na straně SOS (Stráže obrany státu), čs. četnictva a čs. armády byly desítky mrtvých a desítky až stovky zraněných.

7. červenec 1937 – incident na mostě Marca Pola, při kterém došlo k přestřelce mezi japonskou císařskou armádou a čínskou Národní revoluční armádou, což nakonec vedlo až k zahájení Druhé čínsko-japonské války, která trvala až do roku 1945 (japonská invaze do Mandžuska proběhla již v roce 1931).

17. červenec 1936 – vypuknutí povstání ve Španělském Maroku, které lze považovat za počátek Španělské občanské války. Jak již název napovídá, jednalo se sice především o občanskou válku, zároveň však lze tento konflikt charakterizovat jako válku v zastoupení a jako úvod 2. světové války – především s ohledem na východní frontu. Na straně Francových povstalců bojovaly italské a německé jednotky vyzbrojené vlastní moderní technikou, na straně republikánů sehrála důležitou roli sovětská vojenská pomoc.

3. říjen 1935 – zahájení Druhé italsko-etiopské války. Válku v Habeši by snad bylo možné označit za klasický koloniální konflikt, který si dopřály i jiné evropské mocnosti. Italové však válku proti Etiopii vedli brutálními metodami (s využitím chemických zbraní), který vyvolával velké mezinárodní protesty proti tomuto konfliktu, a především se pak právě od tohoto okamžiku Mussoliniho Itálie (včetně pozdější Italské sociální republiky) vojensky angažovala prakticky nepřetržitě až do roku 1945 (1935-1936 Etiopie, 1936-1939 občanská válka ve Španělsku, 1939 anexe Albánie, 1940-1945 italská účast ve válce po německém boku ve Francii, v Africe, na Balkáně a přímo na italském území).

Prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz