Hlavní obsah

Otrávená řeka Bečva – fatální selhání všech složek státního zastupitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

JUDr. Petr Bareš

V závažných a skutkově složitých věcech může státní zástupce nebo policejní orgán využít odborné pomoci konzultanta, který má znalost ze speciálního oboru.

Článek

Vyšetřování otravy řeky Bečvy od pondělí 21. 9. 2020 převzala policie, jejíž postup garantuje státní zástupce. V případě Bečvy to byl vsetínský státní zástupce JUDr. Petr Bareš. Ten se do povědomí veřejnosti zapsal svým tipem na odhalení viníka - „Šance je vždycky, ale upřímně řečeno, kdybych si měl tipnout, tak dvacet ku osmdesáti,“ konstatoval Bareš - https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/becva-otrava-kyanid-deza-vysetrovani_2010200600_bar

Ještě předtím jeho jméno zaznělo v reportážích Seznam Zpráv o daňovém pekle ve Valašském Meziříčí - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyhody-snu-pro-vybrane-odhalili-jsme-fintu-jak-se-da-vyhnout-danim-110346

…na tomto úřadě dělám, příští rok to bude 40 let…Nemáte pocit, že v tom systému funguje trošku princip ruka ruku myje…Kde nefunguje…No to je ale hrozný…To je hrozný…

Poslední zmínka o JUDr. Barešovi zazněla v září 2021, kdy sdělil, že by obžalobu rád vypracoval do konce roku - https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/becva-obzaloba-znalecke-posudky_2109150833_pj. Vše tenkrát zkomplikovali „zlobiví rybáři a profesor Hruška, když osolili vodu“ a zpochybnili pohádkovou verzi Ing. Klicpery o tom, jak se toxické kyanidy nepozorovaně plížily podél pravého břehu Bečvy cca 3,5km.

Foto: Jalovec

Judr. Sachr

Poté vstoupil na scénu JUDr. Jiří Sachr, který na konci března 2022 podal k vsetínskému okresnímu soudu obžalobu, ve které obvinil z otravy řeky Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího jednatele. Následovala justiční vložka a téměř roční prodleva, po které začalo v roce 2023 hlavní líčení.

Ačkoliv trestní řád státnímu zástupci umožňuje u skutkově složitých věcí přibrat konzultanta, JUDr. Sachr tohoto institutu nevyužil. §157 odst. (3) V závažných a skutkově složitých věcech může státní zástupce nebo policejní orgán využít odborné pomoci konzultanta, který má znalost ze speciálního oboru. O návrh na výběr určité osoby jako konzultanta může též požádat správní úřad, jiný orgán, vědeckou nebo výzkumnou instituci… Účast konzultanta nezbavuje státního zástupce a policejní orgán odpovědnosti za zákonný průběh trestního řízení.

JUDr. Sachr se dobrovolně pasoval do role všeználka a v rozporu s principy Aristotelské logiky přijal fabulativně manipulativní rétoriku znalce Ing. Klicpery, jehož posudek použil jako jeden z klíčových kamenů obžaloby. Zde osobně připouštím jen dvě možnosti – buď Sachrovu lenost spojenou s vědomím, že vyšetřování je vedeno „požadovaným“ směrem anebo totální hloupost snoubící se s neschopností a arogancí. Jako jeden z důkazů o Sachrově nekompetenci jsem použil video, kde se je prokázáno, že doslova slepě převzal znalcovu rétoriku, kterou editoval do rádoby právnického slangu - https://www.youtube.com/watch?v=FpAlFBF7t9I Navíc je zde ukázáno, že Sachr v podstatě lhal, když u soudu reportérce ČT sdělil, že počet vyslechnutých osob považuje za dostatečný. Ve videu je však zmínka o nevyslechnutých svědcích, kteří 20.9.2020 chytali ryby v konkrétních místech, kde měly téct jedovaté kyanidy, avšak tito svědci v řece nepozorovali nestandardní chování ryb.

V české justici to není neobvyklý jev. Známý je příklad soudce, který prohlásil, že o pachových stopách něco ví, protože doma chová psa. Další bohem obdařený genius v taláru do rozsudku napsal že …k zjištění nesrovnalostí (jednalo se o deformace vozidel při dopravní nehodě) není zapotřebí velké zkušenosti či speciální školení, naopak by je musel odhalit každý průměrně inteligentní člověk s ukončenou základní školou…

Komunikoval jsem s více lidmi a sestavil jsem seznam jmen státních zástupců, kteří byli mnohdy několikrát a různými subjekty upozorňováni na nestandardní nebo podezřelé okolnosti při vyšetřování otravy řeky Bečvy či na tyto podněty reagovali. Závěr je naprosto jednoznačný - vyšetřování proběhlo lege artis. Za zmínku stojí pouze činnost ministra spravedlnosti, který si vyžádal vyjádření nejvyššího státního zástupce k postupu VSZ v Olomouci a KSZ v Ostravě. Zbytek již proběhl zcela v režii státního zastupitelství.

Zde je seznam jmen (netvrdím, že je zcela úplný), ale měl jsem možnost osobně některé písemnosti přečíst a vidět podpisy autorů.

JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D., JUDr. Iveta Janů, Ph.D., JUDr. Marián Kollár, Mgr. Libor Skácel, JUDr. Lenka Chmelová, JUDr. Roman Hájek, JUDr. Ivana Mrvová, JUDr. Jiří Sachr, JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. – ministr spravedlnosti, Mgr. Karel Dvořák – náměstek ministra spravedlnosti, Mgr. Michal Król

Vše korunoval svým rozhovorem pro Český rozhlas prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna - https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/otrava-becny-energoaqua-otazniky-kontroverze-patocka-foldyna_2310301613_kac- který v podstatě potvrdil „kolektivní verifikaci“ obžaloby všemi složkami státního zastupitelství. Ačkoliv z rozhovoru je zřejmé, že o kauze nic konkrétního neví, přesto do úmoru hájil postup státního zastupitelství, k čemuž neváhal použít i polopravdy. Obraz nechť si udělá každý čtenář sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz