Hlavní obsah
Lidé a společnost

Feldkurát Otto Katz, kterého stvořil Jaroslav Hašek, existoval po částech v několika osobách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Když už bylo po půlnoci a hosté v notně podroušeném stavu kladly své hlavy na stůl mezi loužičky piva a prázdné sklenice, vylezl na stůl jakýsi týpek a zařval: „Víte, kdo já jsem? Já jsem Otto Katz, feldkurát, vy hlavy gypsový!“

Článek

V jakési pražské putyce bavil Hašek své kumpány vyprávěním příběhů o postavách a postavičkách ze své slavné knihy. Na přání posluchačů musel ztratit pár slov i o feldkurátovi Katzovi. Jak se s ním po návratu z Ruska kdesi potkal a nebylo to setkání přátelské. Katz měl Haškovi zle vynadat, a dokonce i vyhrožovat za to, jakého z něj udělal flamendra, ožralu a děvkaře.

Když už bylo po půlnoci a hosté v notně podroušeném stavu kladly své hlavy na stůl mezi loužičky piva a prázdné sklenice, vylezl na stůl jakýsi týpek a zařval:

„Víte, kdo já jsem? Já jsem Otto Katz, feldkurát, vy hlavy gypsový!“

Historka povedená, ale s největší pravděpodobností Haškem smyšlená, jako celá postava feldkuráta Katze. Údaje o jeho životě nejsou v knize nijak obsáhlé. Měl studovat na obchodní akademii a po převzetí rodinné firmy ji přivedl ke krachu. Na vojně jako jednoroční dobrovolník složil důstojnickou zkoušku. Po přestoupení ke křesťanství byl vysvěcen v klášteře a stal se polním kurátem. Válku přežil, vystoupil z církve a byl prokuristou jedné firmy v severních Čechách.

A jeden zcela konkrétní údaj spojený se skutečnou historickou postavou. Měl ho pokřtít páter Albán v emauzském klášteře.

Na začátku osmdesátých let vycházela na pokračování ve Večerní Praze práce s názvem „Josef Švejk a ti druzí“. Autor Augustin Knesl popisuje výsledky svého pátrání, kterého se chytili i pozdější haškologové, aniž by si podrobně ověřili veškeré údaje.

Otto Katz se narodil Na Poříčí v Praze 6. prosince 1864. Otcem byl obchodník s kůžemi Leopold Katz. V roce 1881 absolvoval obchodní akademii. Oženil se s Marií Morawetz, která byla roku 1942 zavražděna v Treblince. V Libni spoluvlastnil továrnu na výrobu řepkových olejů.

Manželé žili v Hybernské ulici č.p. 1613 a podle soupisu obyvatelstva z roku 1915 byl Otto Katz stále ženatý. Nemohl tedy být pokřtěn a stát se feldkurátem. Zemřel 16. června 1935.

V seznamech důstojníků císařské a královské armády se jméno Katz mezi duchovními jakéhokoliv vyznání nevyskytuje.

V Haškově románu je uvedeno, že Leopold Katz, otec Otty, odjel do Ameriky. Mezi pasažéry v lodních seznamech Leopold Katz není. Naopak. V matrice zemřelých je uvedený zápis o Leopoldovi Katzovi, který zemřel 22. dubna 1909 na arteriosklerózu a pneumonii.

Jaroslav Hašek s největší pravděpodobností tuto postavu vytvořil z vlastní hlavy a spojil různé vlastnosti lidí, se kterými se osobně setkal nebo o nich slyšel, do jedné osoby. Zřejmě nepředpokládal, že skutečné osudy jeho figur budou lidé dohledávat a pátrat po nich v archívech a matrikách ještě sto let po jeho smrti.

Jméno mohl vybrat z denního tisku, obchodních inzerátů nebo nabídek k sňatku. Příjmení Katz bylo v židovské společnosti dost rozšířené.

Takže jsem se smířil s faktem, že moje oblíbená postava feldkuráta Katze byla smyšlená, na rozdíl od některých jiných. Což vůbec nevadí, protože některé jeho věty jsou platné i po více než sto letech. Jednu z nich na závěr:

„To se nám to hoduje, když nám lidi pučujou.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz