Hlavní obsah
Lidé a společnost

Indická královna banditů, která se nakonec stala poslankyní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cz.pinterest.com/pin/243968504802690299/

V jedenácti provdaná za pětačtyřicetiletého vdovce, znásilňovaná, bitá do bezvědomí, prodaná skupině banditů, zlodějka, vražedkyně, kriminálnice a poslankyně parlamentu. To všechno zažila během svých 37 let Phoolan Devi, královna banditů.

Článek

Indická královna banditů, která se nakonec stala poslankyní

Narodit se jako holčička do chudé rodiny v indické vesnici není žádná výhra. Rodiče očekávají chlapce, protože dívka je jenom pro zlost. V jejích deseti letech strýc její rodinu připravil zfalšováním dokladů o pozemky. Když ho označila za lháře, zmlátil ji do bezvědomí. V jedenácti letech ji prodali pětačtyřicetiletému vdovci za staré kolo a krávu.

Když od něj utekla k rodičům, byla to pro ně taková společenská pohana, že jí řekli, ať se jde utopit. Bylo jí dvanáct let a jmenovala se Phoolan Devi, což znamená Bohyně květin.

Problémy v rodině, především se strýcem, narůstaly. Aby se jí nadobro zbavil, zařídil její únos skupinou banditů, která se pohybovala v okolí. Byla opakovaně znásilňována a když se kvůli ní strhla mezi zločinci rvačka, odnesl to vůdce skupiny. Někdo z nich ho zastřelil.

Novým velitelem se stal Birkam Singh, který zakázal ostatním se jí jen dotknout. Stala se jeho partnerkou a poprvé v životě se cítila jako člověk.

Královna banditů nezapomněla na svá dřívější utrpení. Jednou z prvních akcí byla msta na jejím bývalém manželovi, kterému ji v jedenácti letech prodali. Na veřejnosti ho pobodala tak, že málem nepřežil.

Jenže ne všem banditům tato situace vyhovovala a došlo k roztržce. Během bitky byl Bikram Singh zabit a Phoolan byla zavřena v chatrči, kam ji chodili ostatní členové gangu znásilňovat. Po třech týdnech se jí podařilo uprchnout a našla několik mužů, kteří zůstali věrní Bikramu Singhovi. A opět se mstila.

Společně se třiceti muži vtrhla do vesnice, ve které byla vězněna a znásilňována členy gangu. Požadovala vydání násilníků, kteří byli na její příkaz na břehu řeky Jamuny postříleni. Z dvaadvaceti přežili jen dva.

Masakr v Behmai, jak se začala událost oficiálně nazývat, měl za následek odstoupení několika místních politiků. Z Phoolan Devi se rázem stala nejhledanější osoba v Indii. Na její dopadení byla vypsána odměna deset tisíc dolarů. Bylo jí sedmnáct let, a ještě dva roky žila životem královny banditů.

V roce 1983 se dobrovolně vzdala federální policii a dohodla podmínky uvěznění členů svého gangu i to, že nebude souzena ve státě Uttarpradéš. Dohodu schválila osobně ministerská předsedkyně Indíra Gándhíová. Před soudem byla obžalovaná ze 48 zločinů a ve vězení Gwalior strávila jedenáct let.

V té době už byla indickou celebritou. V novinách o ní psali jako o oběti kastovního systému a její aktivity označovali za mstu. Lidé ji zbožňovali, stala se miláčkem médií.

Po jedenácti letech byla všechna obvinění vůči ní stažena a Phoolan se ocitla na svobodě.

Po propuštění využila své popularity a na konferenci o zákazu alkoholu a pornografie nastartovala svou politickou kariéru. Dva roky poté, co opustila bránu věznice, byla zvolena poslankyní v parlamentu. V politice zůstala až do roku 2001. Na to, jaký život měla za sebou, že byla negramotná a nedotčená jakýmkoliv vzděláním, to bylo něco nevídaného i na indické poměry.

Během pobytu v New Delhi byla 26. července 2001 napadena třemi maskovanými muži. S devíti kulkami v těle včetně hlavy a hrudníku neměla šanci přežít. Vůdce skupinky vrahů Sher Singh Rana se sám vzdal policii. Byla to opět pomsta, tentokrát za masakr ve vesnice Behmai.

O jejím životě bylo napsáno několik knih včetně vlastní nadiktované autobiografie Já, Phoolan Devi. V roce 1994 byl natočen film „Královna banditů“.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz