Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nápad dosadit puberťáky do vedení Brna byl hodnocen kladně, jeho autora po dlouhém mučení pověsili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/kostel-katedr%C3%A1la-brno-7165005/

Toho roku 1949 museli být bolševici naprosto šílení. Sázka na mládež, které měla tři dny řídit druhé největší město v Čechách, musela vzejít z chorého mozku indoktrinovaného kultem mládí.

Článek

Mládí vpřed! Mládí má zelenou! Mladá je naše strana! Rozumí se komunistická, protože jiné existovaly pouze na papíře.

Zvláštní, že se mládežníci nehrnuli na místa „bicích komand“ při vyšetřování politických vězňů nebo rovnou kata. Přitom se v onom roce mlátilo a popravovalo až hanba.

V únoru na Pankráci pověsili bolševici dvaadvacetiletého Slavoje Šádka a čtyřiadvacetiletého Miloslava Choce.

V květnu ukončila milosrdná šibenice dlouhé týrání studentů Právnické fakulty Borise Kovaříčka a Karla Bacílka. Pověsili i toho, kdo je na šibenici dostal. Agenta provokatéra Josefa Hrušku.

Na Pankráci toho roku byli pověšeni Jaroslav Borkovec, Emanuel Čančík, Vratislav Polesný, Jozef Gonic, Josef Charvát, Květoslav Prokeš, Jaroslav Borkovec, Miloslav Jebavý, Karel Sabela, Vilém Sok-Sieger.

V červnu popravili na Borech národního hrdinu generála Píku.

O role fízlů, sadistů a katů mládežníci zřejmě zájem neměli.

Zhruba dvacet tisíc uvědomělých kádrů se hrnulo do všech možných funkcí a pozic, aby předvedli, že dokáží nahradit praxi a zkušenosti těch starších až starých. Protože jedno z hesel bylo: „Dědeček a babička, ujídají z chlebíčka.“

V osmdesáti dvou závodech, na všech základních i středních školách a učilištích, v redakcích rozhlasu, novin a časopisů, v dopravním podniku, v nemocnicích a divadlech, tam všude zasedli do vedení sebevědomí puberťáci za přispění a dohledu tehdejšího krajského tajemníka soudruha Otto Šlinga.

Předsedou brněnského MNV se stal sedmnáctiletý cukrářský učeň Novotný. Předsedou KNV dělník Kouřil, tajemníkem student textilní školy Moravec.

Jelikož soudruzi usoudili, že ty tři dny mládežníků splnily svůj účel, okamžitě se tato opičárna uchytila i v jiných městech. Mládež vede Hustopečsko, Znojmo, mládež vede Arbesovo gymnasium v Praze a příští měsíc květen už vedla mládež celý Brněnský kraj.

Otto Šling musel být ve své politické kariéře aktivnější než ostatní aparátčíci. Jednak vyznání židovského, což mu při následném procesu neprospělo. Původ buržoazní, otec byl majitelem dvou fabrik. Za války zalezlý v Londýně místo v Moskvě. Manželka z imperialistické Velké Británie. Všechna tato negativa, která by slabšímu soudruhovi zlomila vaz hned na počátku jeho stranické kariéry, Šling ustál.

Ve třiatřiceti letech se stal hlavou města, které neznal. Jako ostatní soudruzi i on žvanil o proletariátu jako jediné hybné síle dějin a ihned po válce se s ženou a dvěma syny zabydlel v krásné funkcionalistické vile v klidné části Žabovřesk. Zatímco proletáři, které si bral nepřetržitě do huby, bydleli namačkaní ve vlhkých bytech se společným suchým záchodem na pavlači. V dobách přídělu potravin na lístky byl známý jako labužník a požitkář, čímž si vysloužil přezdívku „brněnský markrabě“. Zkrátka typický komunista.

Příští rok se Šlingovi podařilo akci zopakovat, ale pochvaly nebo povýšení ve stranickém aparátu se nedočkal. Za pár měsíců, 6. října 1950 ho jiní komunisté zatkli společně se ženou a syny. Manželka si odseděla tři roky a synové se dostali do dětského domova.

Otto Šling byl jako prominentní bolševik mučen a popraven jinými bolševiky 3. prosince 1952 ve věznici na pražském Pankráci.

Jeho popel smíchaný s popelem dalších devíti význačných soudruhů byl vysypán na namrzlou silnici.

Byla zima, náledí, klouzalo to …

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz