Hlavní obsah
Lidé a společnost

Římská „Hra o trůny“ a všechny ženy koktavého císaře Claudia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Jestli byl císař Claudius inteligentní a vzdělaný, tak pokud jde o ženy, byl to ten největší zoufalec pod italským sluncem. Dokonce převyšoval i jiné pomazané hlavy, a to bylo na poměry římského dvora co říct.

Článek

Od narození to byl outsider, což mu jeho okolí dávalo patřičně najevo. Už jen to, že přežil do dospělosti a dosáhl císařského věnce, svědčilo o jeho inteligenci.

Zavřený v komnatách, vysmívaný pro své neduhy, šikanovaný, to nebyl dobrý start ani do běžného života, natož do života budoucího císaře. Když dospíval, věnoval se zábavám úměrným věku a postavení. A také četl, studoval, až se stal velice úspěšným historikem. Z jeho prací později čerpali mnozí pozdější autoři.

První snoubenkou byla Aemilia Lepida, pravnučka císaře Augusta. Jenže její rodiče upadli v jeho nemilost a ten zasnoubení zrušil. Matka byla vyhoštěna za cizoložství, otce popravili za účast na spiknutí. Špatný kádrový profil.

Ani druhé zasnoubení neskončilo svatbou. Livia Medullina, dcera konzula a blízkého přítele císaře Tiberia, nečekaně onemocněla a zemřela v den svatby s Claudiem.

Následující zasnoubení se sice zdařilo přetavit v manželský svazek, ale Plautia Urgulanilla nebyla zrovna vzor mravnosti. Kvůli cizoložství a podezření z vraždy své švagrové se s ní Claudius rozvedl. Jejich jediný syn Drusus se jako mladík udusil.

Aelia Paetina byla druhou zákonitou manželkou. Manželství vydrželo jen tři roky. Jednak se její bratr ocitl v císařské nemilosti a byl zavražděn. Druhým důvodem mohlo být „duševní týrání“ Claudia.

Do třetice všeho dobrého si možná řekl Claudius a chystal třetí veselku. Jenže to ani nemusel do věštírny, aby věděl, že dobrého ho v tomto svazku nečeká vůbec nic.

V patnácti se mladá kráska poprvé setkala se strýcem svého bratrance Caliguly. Tlustý, koktavý, o třicet let starší, celkem bezvýznamný muž. Ale Mesalina měla kromě jiných vlastností i čich na peníze. A poznala v tomto slintajícím starci příslib, jak ukojit svoji touhu po bohatství a moci. V roce 38 se za něj provdala.

Když byl zavražděn šílený Caligula, pretoriánská garda vytáhla za závěsem ukrývajícího se neškodného blázna a křičela: „Ať žije císař!“ Snahy Mesaliny přinesly první ovoce. Po boku svého muže se stala císařovnou. Konečně mohla bez zábran popustit uzdu svým vášním. Intriky, vraždy těch, kteří se jí protivili a především sex. Její neukojitelný apetit měli možnost poznat stovky mužů, na které ukázala. Ti, kteří odmítli, skončili s podříznutým hrdlem.

Claudius všechny její výstřelky snášel se stoickým klidem. Nebo se tak alespoň tvářil. Jenže v roce 48 to přehnala. Během dne uspořádala svatební orgie, na kterých se provdala za jednoho ze svých milenců. Claudius nechal všechny účastníky popravit nebo poslat do vyhnanství. Mesalinu natolik miloval, že ji nedokázal potrestat. Museli se toho ujmout jeho poradci a dali jí možnost ukončit život se ctí. Sebevraždou. K tomu se Mesalina nedokázala odhodlat, a tak ji voják za ní vyslaný sám probodnul.

Jestli si Claudius myslel, že horší ženu už mít nemůže, zmýlil se. Tou čtvrtou a poslední byla Agrippina. Z prvního manželství měla syna Nerona, pozdějšího císaře. Bratr Caligula byl jedním z nejšílenějších císařů a sestru uctíval jako bohyni. Přesto skončila ve vyhnanství, odkud se vrátila po jeho smrti. Vdala se podruhé za senátora Crispa, kterého, jako jednoho z nejbohatších Římanů, otrávila.

To mělo Claudia varovat, ale nestalo se tak. V roce 49 s ní uzavřel manželství. Od počátku se snažila zajistit svému synovi nástupnictví, přestože Claudius měl syna Britannika. Agrippině se dařilo s císařem manipulovat tak šikovně, že brzy začal jejího syna upřednostňovat před svým.

Pak přišel onen osudný 13. říjen roku 54. Během večeře byl Claudius otráven houbami, které získala Agrippina od známé travičky Locusty. Do vraždy byl zapletený i císařův ochutnávač jídla, který tvrdil, že houby jsou bezpečné. Protože Claudius nezemřel hned, přivolaný lékař se snažil brkem vraženým do krku vyvolat zvracení. Brk byl otrávený, a tím byla vražda dokonána.

Císařem se stal sedmnáctiletý Nero a od matky si do vládnutí nenechal mluvit. Nakonec měl jejího zasahování do vládních záležitostí dost a rozhodl se ji zabít. To netušil, že matka měla životů jako kočka. Třikrát se ji pokusil otrávit, jednou utopit a pořád nic. A tak musel do jejího paláce poslat vojáky, aby ji zabili.

Údajně požádala svého vraha, aby jí probodl dělohu, která zplodila takového matkovraha.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz