Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krov-funding: sbírka na záchranu střechy hradu Kašperk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Strašek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Hrad Kašperk

Původní pohraniční pevnost založená Karlem IV. potřebuje po více než šesti stoletích nový krov. Přispět může každý návštěvník.

Článek

Hojně navštěvovaný šumavský skvost nabízí krásné panoramatické výhledy. Oblíben je mezi turisty nejen během letních dnů, ale k návštěvě láká i během pozdního jara či začátkem podzimu. Kašperku samozřejmě sluší i zima, kdy je však většinu času nepřístupný, a tak se nezbývá než jen kochat výhledem na hrad, třeba od nedalekého města Kašperské Hory, které je již několik staletí vlastníkem zříceniny.

Kašperk nechal během své vlády vybudovat Karel IV., po němž je hrad pojmenován. Společně s přilehlým panstvím byl téměř stále pronajímán šlechtě. Časem si ho město Kašperské Hory nejprve pronajalo, především kvůli užitku zbylého panství. Hrad byl postupně opuštěn a chátral, než jej královská komora v první polovině sedmnáctého století definitivně prodala nedalekému stejnojmennému městu.

Právě Kašperské Hory se budou z poplatků ze vstupného a společně s Plzeňským krajem podílet na záchraně přes šest století staré střechy, která je každoročně vystavována extrémním povětrnostním podmínkám v nadmořské výšce přes devět set metrů. Také zub času se podepsal na stavu krovu i střechy, které přežili na Kašperku několik požárů. Část střechy se však kdysi zřítila. Jelikož je rekonstrukce náročná a nákladná, pokouší se Kašperské Hory vybrat třetinu nákladů pomocí sbírky, aby celý zásah do střechy mohl být proveden během jedné etapy.

Pokud se podaří vybrat dostatek peněz, Kašperk by mohl do příští turistické sezóny vstoupit s novým vzhledem – na druhé věži vznikne cihelná helmice a hrad se svou podobou vrátí do období výstavby ve čtrnáctém století. V opačném případě budou provedeny nejnutnější práce a zbylá částka bude vybrána ze vstupného v dalším roce. V případě překročení cílové částky dvou milionů korun, použijí se tyto prostředky na další opravy, respektive na dozdění a dostavbu hradby nádvoří. Přibližně třicet metrů hradby zmizelo během staletí, pravděpodobně tím, že si obyvatelé v blízkém okolí pro kameny na hrad často jezdili, kvůli „levnému“ a dobře dostupnému stavebnímu materiálu při stavbě vlastních domů.

Kromě návštěvy hradu může každý dobrovolník přispět v crowdfundingové sbírce s názvem Krov-funding, aneb zachraňme středověkou střechu na hradě Kašperk na Donio.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz