Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lahodná houba, která pomáhá proti rakovině, ale nechcete ji čistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Kotrč, který sice není starý, ale je vystaven celý den slunci.

Luxusní houba, ze které se dělá nepravá dršťková polévka nebo guláš.

Článek

Kotrč kadeřavý. Nezaměnitelná chorošovitá houba, která roste v našich lesích převážně kolem pařezu borovice. Výjimkou nejsou průměry 40cm a váha několik kilogramů. Pro svůj keříčkovitý vzhled je nezaměnitelná s jinou houbou. Připomíná květák, korál nebo mozek. Kotrč postupně tmavne a na přímém slunečním svitu brzy zčerná. Nejlepší je sběr mladých plodnic, které jsou bílé až slabě žluté. Nalézt kotrče v lese můžete i během října. Roste totiž od července až do podzimu, kdy jej zničí až první mráz. Pokud nezasáhnete do podhoubí, pak si zapamatujte místo nálezu. S velkou pravděpodobností zde za rok najdete další kousek.

Patřím mezi houbaře, který kotrče sbírá. Za plotem máme pár let starý pařez borovice a každoročně kolem něho vyrůstá několik kotrčů. Bohužel jsou na slunci, proto hned tmavnou. Kotrče sice sbírám, ale jen při nalezení čistého kousku. Mezi větévkami totiž ulpívá převážně jehličí, zemina a hmyz, které očistíte namočením celé houby do vody. Mnohem lepší je však ruční čištění s pomocí tekoucí vody a pomalé rozebírání na menší kousky, které postupně propláchneme.

Foto: Volné dílo/Wikipedia (CC BY-0)

Krásný mladý kotrč.

Použití v kuchyni

Klinické studie naznačují možnost využití kotrče jako podpůrného prostředku při léčbě rakoviny, což souvisí i s lidovou tradicí. Působí rovněž antibakteriálně, antivirově, podporuje snížení cukru a cholesterolu, nebo jako „lék“ na imunitu.

Asi nejčastější použití kotrče je v nepravé dršťkové polévce, která je rozhodně mnohem zdravější a chutnější než levné nekvalitní hotovky, byť jsou z masa. Dále z něho můžete uvařit guláš (vhodný pro vegany), karbanátky, nebo jej rozkrájejte na tenké řezy, obalte (například v těstíčku) a osmažte na pánvi. Vhodný je k naložení do octa i pro usušení a pozdější použití jako koření.

Pokud máte štěstí na nález této luxusní houby, můžete ji prodat. Cena se pohybuje podle kvality a hojnosti výskytu v daném roce od několika set korun až po jednotky tisíc za kilogram. Dejte si však pozor na podobné vzácné druhy, které jsou ohrožené a neměly by se sbírat - kotrč štěrbákový a kotrč Němcův.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz