Hlavní obsah
Bydlení

Nastavení plastových oken na zimní režim. Mýtus, nebo skutečnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (CC BY-0)

Denně se na internetu objevují užitečné návody, jak ušetřit na jednoduchých úpravách ve své domácnosti. Může se však stát, že naděláte víc škody než užitku, ačkoliv má daný zlepšovák reálné základy.

Článek

Velice často je šířena všemožnými internetovými magazíny informace o nastavení plastových oknech na zimní a letní režim. Článek na toto téma zveřejnil i server nejsledovanějšího televizního zpravodajství. Na začátek si musíme říci, že plastová okna v domácnostech nemají žádný přepínač, jako je tomu například u některých stropních ventilátorů, kde lze změnit směrem otáčení jeho použití z letního chlazení na zimní rozhánění teplého vzduchu od stropu k podlaze.

Jak u oken nastavit zimní režim?

Plastová okna žádnou takovou funkci nemají. Jde o mýtus, ale založený na reálném základu. Pokud vidíte v článcích a videích instrukce k seřízení, jedná se o úpravu přítlaku okna na rám (respektive těsnění), který opravdu není nutné každý podzim ani jaro upravovat tak, jak je vám předkládáno. Tím netvrdím, že jsou okna bezúdržbová. Jednou za čas bychom je měli seřídit a promazat. Profesionálové radí dvakrát za rok, právě z důvodu měnících se teplot.

Nejedná se však o jedno a totéž. Přítlak je zapotřebí mít správně nastavený tak, aby okno řádně těsnilo neustále. Příkladem je letní počasí. Nejčastěji jsou používána plastová okna s klikou, která má několik poloh. Kromě úplného uzavření, otevření a ventilace ještě dvě různé mikro ventilace. Ty lze používat přes léto, aby se do místnosti dostal vzduch (například kvůli vlhkosti). Pokud se přižene silný vítr, můžete okno utěsnit úplným zavřením, což by vám se špatně nastaveným přítlakem nepomohlo.

Jak můžeme vidět, mýtus má reálný základ a těžko zjistit jeho původ. Jisté však je, že neustálou úpravou přítlaku u okna by došlo k jeho poškození, následované nákladnou opravou či celkovou výměnou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz