Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Harry Potter: jen těžba zlatého dolu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Trustedreviews.com (CC BY-NC-ND 4.0)

Ve filmové sérii Harryho Pottera stvárnil herec Daniel Radcliffe, Rupert Grint jeho kamaráda Rona a Emma Watson jejich kamarádku Hermionu.

Společnost Warner Bros. Discovery na jaře vydala prohlášení, že o malém čaroději vzniká nový seriál.

Článek

Některé zmínky o vzniku seriálu na téma čarodějného světa Harryho Pottera jsem pochytil již před dobou covidovou. Letos v dubnu vyšlo první oficiální prohlášení, že takové dílo opravdu vzniká pod hlavičkou HBO. Mělo by se jednat o remake filmů, které jsme v kinech měli možnost vídat mezi lety 2001 až 2011. Společně s knihami vydávanými od roku 1997 zasáhli minimálně celé dětství jedné generace. Já sám jsem se učil číst mimo jiné na prvních dvou dílech (Kámen mudrců a Tajemná komnata).

Příběhy mají velký finanční potenciál. Za víc jak 25 let vznikly počítačové hry, divadelní inscenace, filmová série ze světa čar a kouzel Fantastická zvířata, ale i parodie (např. Harry Trottel). Je třeba těžit ze zlatého dolu, ale snad to nebude za každou cenu, aby příběh vykrvácel. Vzniklo mnoho remaků původních děl, HBO se může poučit z chyb jiných, protože seriál Harry Potter přiláká i původní milovníky kouzelnického světa, kteří by jej chtěli poznat podrobněji. Snad tvůrci nepůjdou naproti jen současným dětem, ale i nám starším, kteří jsme se z dětského světa posunuli do života plného stresu a povinností. Chtěli bychom znovu zažít pocit, že v 11 letech možná přiletí sova s obálkou…

Osobně nemám rád změny. Oproti knižním předlohám jich ve filmech bylo požehnaně. Stejně tak chybějící scény a události. Nový seriál slibuje striktní dodržování děje dle knih, na což má dohlížet autorka J. K. Rowling. Oproti filmům by neměly chybět části kvůli dlouhé stopáži, protože se každá řada seriálu má věnovat jedné knize. Dočkáme se tedy postavy Ludo Pytlouna, Charlieho Weasleyho, tajemství Rity Holoubkové a dalších? Snad. Dle tvrzení producentů mají mít všechny postavy jiné obsazení než ve filmu a plánují seriál vysílat deset let. To je dlouhá doba. Začátek bude jistě finančně úspěšný díky zvědavým divákům. Udrží si je celou dobu? Uvidíme. Záleží na kvalitě zpracování. Držím tvůrcům palce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz