Hlavní obsah
Lidé a společnost

Souboj youtuberů: Xaver Veselý ruší kanál Doktora Vajíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukasbieri/Pixabay.com (CC BY-0)

Ilustrační foto.

Někdy není potřeba sledovat bojové soutěže, ale jen naši YouTube scénu, kde se mezi sebou momentálně přou dva autoři. Není divu, když si jeden bez dovolení „vypůjčí“ obsah toho druhého.

Článek

Souboj dvou youtuberů začal těsně po Novém roce, kdy Doktor Vajíčko na svém kanále zveřejnil informaci, že dostal od platformy ban na sedm dní. Rozjela se postupně nečekaná bouře proti internetové televizi XTV a hlavní tváři projektu Luboši Xaveru Veselému, jelikož se provalilo, že za tento postih mohou oni. Doktor Vajíčko, vlastním jménem Vojtěch Němec, začal zveřejňovat, že jeho YouTube kanálu hrozí kompletní smazání, a jak se snažil celou věc řešit se zástupci „Xaverovy“ televize. Vody sociálních sítí a komentáře uživatelů všech platforem dokáží především hejtovat, což nastalo i zde. Na Xavera se zvedla vlna kritiky, desítky diváků se s ním rozloučilo a zavalilo jej nemálo nadávkami, přesto si nikdo nepoložil otázku, na čí straně je vina a proč celá situace vznikla.

Autor totiž na kanálu Doktor Vajíčko zveřejnil několik videí z televize XTV. Asi by bylo vše v pořádku, kdyby uvedl zdroj a použil pouhou ukázku, případně by se domluvil se zástupci televize. Jenže ta videa byla kompletní a ještě se schovaným logem XTV, protože v těchto místech měl logo Doktor Vajíčko. V tuto chvíli přebírá štafetu platforma YouTube, která zjistila, kdo je vlastníkem licence a zeptala se původních autorů, co má s tímto pravděpodobně nelegálně sdíleným obsahem dělat dál. A autoři samozřejmě oněch (asi) osm videí na cizím kanále nechali smazat.

Vyjádření Luboše Xavera Veselého

Za všechno může Xaver! Pardon, YouTube.

Tento moment je velice důležitý, jelikož si mnoho diváků neuvědomuje, jak fungují pravidla na YouTube. Jsou velice přísně nastavená. Od používání sprostých slov a demonetizování, po opakované prohřešky, které jsou potrestány banem, například několikadenním, a nejvyšším a posledním trestem je pak teprve zrušení celého kanálu. Zajímavé, že? Vždyť v tomto ohledu vše zní naprosto jasně - „Pan Vajíčko“ porušil poněkolikáté smluvní podmínky platformy, za to byl náležitě potrestán.

Pro mnoho lidí je však daleko jednodušší ukázat prstem na jiné, než sám přiznat chybu. Vojtěch Němec nabídl XTV jako kompenzaci padesát tisíc korun, aby stáhli ona obvinění na YouTube. Na to prý nikdo z televize nereagoval. Nedivím se. V tomto případě nejde vůbec o peníze, ačkoliv to samozřejmě oba pánové pro peníze dělají (oba je to živí, což přiznal i pan Doktor Vajíčko v jednom ze svých videí). Za každým videem totiž stojí nemalé úsilí několika lidí pracujících pod značkou XTV, případně kanálu Xaver Live. Všichni jsou zajisté rádi za jakékoliv šíření obsahu mezi stále větší okruh diváků, ale dám ruku do ohně, že pirátské kopírování, které zakryje i původní logo, je podlost. Doktor Vajíčko se může sice bránit, že videa kopíroval z Tik Toku, který to umožňuje, ale proč tedy zakryl původní logo? Proč se předem nedomluvil na podmínkách šíření oněch videí s internetovou televizí?

Vyjádření Vojtěcha Němce alias Doktora Vajíčko

Pravda bývá prostá

Podle mého názoru jsou na YouTube nastavena pravidla naprosto přehledně, a tak právě smazání těchto videí z dílny XTV bylo oním pomyslným posledním hřebíčkem do rakve kanálu Doktora Vajíčka. Je tedy jasné, že již předtím musely proběhnout nějaké sankce, které vyvrcholily tím, že měl být panu Němcovi zrušen jeho kanál. Pro zajímavost musím zmínit, že k tomuto kroku mělo dojít již v pondělí osmnáctého ledna.

Světe div se! Pan Doktor Vajíčko funguje vesele dál, takže je nakonec možné, že celý poprask byl pouhou bouří ve sklenici vody a jakousi snahou o zviditelnění se, což zajisté pomohlo. I špatná reklama je reklamou, což Vojtěch Němec jako několikaletý zkušený manažer a politik jistě ví. Výmluvy, že si myslel, že jsou s Xaverem na stejné lodi proti „nepříteli“ jsou směšné. XTV je nezávislá internetová televize, na které dostane prostor každý, kdo si o něho řekne, čehož jsem byl osobně několikrát svědkem za přibližně sedm let, co XTV sleduji. A označování Xavera diváky za proruského je o to vtipnější, že se jedná o člověka s tlukoucím srdcem na pravém místě, milujícího Ameriku.

Jestli bude spor pokračovat nějakým způsobem dále, se jistě brzy dozvíme. Vlastní pohled na celou situaci si můžete udělat shlédnutím vyjádření obou pánů, přesto je nejdůležitější, že každý tvůrce má právo na svůj vlastní obsah a názor. Ani jedno není potřeba krást někomu jinému.

Zdroj: YouTube.com (kanály Doktor Vajíčko, XTV, XaverLive); Wikipedia, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz