Hlavní obsah
Aktuální dění

Starosta Pavel Novotný jako šiřitel osvěty bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Pavla Novotného/se souhlasem Pavla Novotného

Starosta Pavel Novotný

Starosta Pavel Novotný upozorňuje na problémové chování lidí v Řeporyjích. Setkáváme se s nimi však dnes a denně i my ostatní v ostatních koutech republiky.

Článek

Starosta a bývalý novinář Pavel Novotný možná svým chováním v některých lidech vyvolává nelibost až nenávist vůči své osobě. Nechme nyní stranou i politiku, každý čtenář tohoto článku má jiné priority. Za šíření osvěty v rámci bezpečnosti lidí na železničních přejezdech by si zasloužil přinejmenším poděkování.

Před více než třemi lety proběhlo médii video z pražských Řeporyjí, kde učitelky převádí děti přes uzavřený přejezd (červená světla a závory dole). Od té doby Pavel Novotný stále a opakovaně upozorňuje na svých sociálních sítích na nebezpečný trend. Při dosahu, který sociální sítě pana starosty mají, by jeden řekl, že minimálně v Řeporyjích a blízkém okolí se tyto informace dostanou k široké veřejnosti a alespoň v blízkosti Městského úřadu Řeporyje a železniční zastávky Praha-Řeporyje, kde se nachází přejezd, který je tak často zveřejňován ve videích z bezpečnostních kamer, si budou naši spoluobčané dávat větší pozor. Není tomu tak, o čemž svědčí video v dalším před několika dny zveřejněném tweetu pana starosty Novotného.

Výmluvy a omluvy

Snad nejčastěji zmiňovaný důvod lidí, kteří takto přebíhají, je málo času. Nejspíš si vůbec neuvědomují, že tento běh může být jejich během posledním a že žádný čas již nebudou potřebovat. Na této skutečnosti nemění nic ani fakt, že vidí vlak v zastávce a „v tuto dobu stejně nic jiného nejede“. Omyl. To je jeden z častých mýtů, kdy lidé vědí, že „v tuhle dobu tudy nic nejezdí“. Na mnoha videích sdílených starostou Novotným je vidět, že několik vteřin po projití osob projíždí vlak z druhé strany. Tyto situace mohou nastat i v jiných částech naší železniční sítě. Z druhé strany nemusí jet pravidelný vlak, ale mimořádně vedený nákladní vlak, pracovní stroj, cokoliv.

Čtenář tohoto článku může nabýt dojmu, že lidé přeci hazardují pouze se svým životem, nebo že vlaky jezdí pomalu, protože přijíždí do zastávky, respektive vyjíždí ze zastávky. Zkuste si představit, jak vypadá podobná situace. A můžete ji aplikovat opravdu i na jiná místa, nejen v Řeporyjích. Člověk vejde na zavřený přejezd, na který přijíždí vlak. Pokud se mu podaří, přeběhne v pořádku na druhou stranu „pouze“ s tím, že strojvedoucí přijíždějícího vlaku se lekne, uvede v činnost rychlobrzdu. Ta není všemocná, aby zastavila mnohatunový vlak „na metru“. Strojvedoucí jsou na leccos zvyklí a na místech, kde se podobné situace opakují, i připraveni. Ale nikdy nevíte, v jakém zdravotním stavu se nachází a co takové leknutí způsobí.

Pokud se jedná o osobní vlak, který právě přijíždí do zastávky, jsou někteří cestující připraveni u dveří, v uličce nebo teprve vstávají a chystají se na výstup, když souprava začne z ničeho nic brzdit víc než obvykle. Kdo se nedrží, nebo nemá takovou sílu, padá k zemi, na sedačky, na schody, praští se o madla, dveře… I zde může dojít ke zranění.

A samozřejmě vzniká zpoždění, pokud souprava zastaví, musí se znovu rozjet a popojet do zastávky. Z různých technologických důvodů může vzniknout z rychlého brždění škoda na vlaku, případně zastavením na přejezdu vykáže zabezpečení chybu, nelze ihned postavit vlakovou cestu pro druhý vlak, kde je mnoho rozhořčených cestujících, nelze otevřít přejezd, u kterého čekají automobily či autobusy s mnoha dalšími cestujícími.

To vše jen kvůli nezodpovědnému chování jedince, který pospíchá, a kterých je mezi námi bohužel ještě mnoho, jak ukazují případy z Řeporyjí. Nelze hledat způsoby, jak lépe zabezpečit přechod lidí přes tato místa. Nejde totiž o to, že by něco přehlédli, ale že nechtějí čekat. Postavíte jim podchod, nadchod, stejně kvůli ztrátě času půjdou rovně. Postavíte nové varovné cedule, vylepíte bezpečnostní symboly, ale toho, kdo nechce, stejně nezastavíte.

Bezpečnostní spoty Správy železnic

Nezbývá než vychovávat. Pavel Novotný to dělá svým způsobem. Pro někoho možná drsnějším, ale lze zajít i mnohem dál. Správa železnic před lety přišla s Bezpečnostními spoty, podle mě mají hloubku a vedou člověka k zamyšlení. Ale co když ani tento způsob nezabere? Může nastoupit pouze nejtěžší kalibr, kdy budou zveřejňována videa z palubních a bezpečnostních kamer z opravdových nehod jako odstrašující případy. A opravdu to není hezký pohled, sám jsem jich několik viděl. Rychlá smrt je v tomto případě spíše vysvobozující, než mnoho minut, hodin, ale i zbytek života trpět bolestmi, které vám vlak může způsobit. Vlastně ne. To není zlý vlak. To vy jste si to způsobili. Svým bezohledným a riskantním jednáním, které bohužel nevyšlo a teď si ponesete následky…

Zamyslete se nad svým chováním. Vychovávat se mají hlavně děti, ale je vidět, že výchovu potřebují v mnoha ohledech i dospělí, kteří jdou právě dětem mnohdy špatným příkladem. Nebuďte další „hvězdou“, kterou zveřejní pan starosta Novotný na svých sítích, případně kdokoliv někde jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz