Hlavní obsah
Cestování

Tip na letní dovolenou: Chorvatský Umag s možným výletem do Benátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Výhled na část města Umag.

Nadešel čas k plánování letní dovolené. Chcete se jen opalovat u moře, nebo navštívíte i zajímavá místa? Hádáte se, jestli písčitou, či kamenitou pláž? Levný pobyt, nebo komfort? Všechno nabízí Umag.

Článek

Mírně upravený slogan „Kdo nebyl v Chorvatsku, není Čech.“ přesně vystihuje období letních dovolených. Stále se jedná o naši nejoblíbenější destinaci, ačkoliv v dnešní době není problém navštívit nespočet jiných, exotičtějších míst.

Proč jsem si jako tip vybral právě Umag? Před dvěma lety jsme vyrazili s rodinou vlakem do Chorvatska právě do tohoto přístavního města a velice se nám zalíbilo, ačkoliv jsme nestihli uskutečnit všechny naše plány. Přímým „žlutým“ vlakem se sice letos do Chorvatska již nedostanete, ale stále je možné využít autobusové spojení. Zároveň se v blízkosti Umagu nacházejí i dvě letiště – vzdálenější v chorvatské Pule a bližší v italském Terstu.

Různé typy pláží a zážitky pro děti

Umag je letovisko v severní části chorvatského poloostrova Istrie, patnáct kilometrů od hranic se Slovinskem. Z většiny zdejších hotelů a resortů vykročíte rovnou na pláž. Kromě těch veřejných, které bývají hojně využívány, lze najít i soukromé. Výhodou je jejich různorodost. Kromě písčitých a oblázkových i vybetonované pláže s přístupem do vody po schodech či žebříku. Každý si tedy přijde na své.

Během dne je nejlepší aktivitou odpočinek na pláži, opalování a vodní radovánky. Večer město ožívá. Procházka po zdejší promenádě naskytne výhledy na lodě v přístavu, moře a na druhé straně buď na upravená prostranství s krásnou vegetací, případně světla a ruch lidí z nejrůznějších restaurací a jejich zahrádek. Nádherné scenérie pak nabízí západ slunce, pokud dojdete po zdejším molu až k přístavnímu majáku. Na dlouhé promenádě je každý den co objevovat.

Foto: Jan Vodrážka

Molo v Umagu při západu slunce.

Pro rodiny s malými dětmi může být skvělým místem k návštěvě aquapark. V Umagu lze najít celkem tři. Pokud by i po vodních radovánkách vaše děti nebyly unaveny, doporučuji navštívit zdejší lanové centrum.

Letní noc v Umagu bývá do pozdních hodin živá. Všechno září a je nádherně osvětleno, jako nedaleko zmíněné promenády stojící další turistická atrakce – fontána. Z mnoha stran je slyšet muzika, buď z reproduktorů, ale místy i živá hudba na pláži.

Umag je známý též jako „tenisové město“. Na zdejších kurtech se každoročně pořádá profesionální tenisový turnaj mužů Croatia Open Umd, který se zde hraje vždy v červenci.

Drahý, nebo ještě dražší hotel?

Ubytování v Umagu je podobně pestré jako zdejší pláže. Od kempu přes levné hotely až po vlastní apartmány a pronájem celého letního domu. Nelze porovnat ubytování pouze podle ceny, ale podle preferencí. Pokud nejste nároční, můžete strávit dovolenou ve starším hotelu v pokoji s postelí a vlastní sprchou bez dalšího vybavení. Samozřejmostí jsou ale i modernější a komfortnější pokoje. Výhodou hotelů je jejich vzdálenost od moře – prakticky ze všech vykročíte přímo na pláž. Prázdninové domy jsou naopak od pláží trochu vzdáleny, ale stále v docházkové vzdálenosti.

Zajímavá místa v okolí

V samotném centru Umagu lze při procházce narazit na raně křesťanský sarkofág, místní nejstarší památku. Další zajímavým místem je ulice Garibaldi se šikmou zdí a s pozůstatky městské brány z desátého století.

Pokud chcete během dovolené navštívit některé pamětihodnosti nedaleko Umagu, pak mohu doporučit archeologické naleziště se zbytky zbourané vojenské osady Sipar, kde se nachází dva tisíce let staré základy římského města. Ještě dále na sever (přibližně sedm kilometrů od Umagu) u hranic se Slovinskem je možné navštívit vesnici Savudrija a zdejší nejstarší jadranský maják (z devatenáctého století).

Přímo za hraničním přechodem se na Slovinsku nachází Sečoveljské saliny, kde se od dob Karla Velikého tradičním způsobem těží sůl. Právě v období letních dovolených od konce dubna do konce srpna zde můžete spatřit, jak taková těžba probíhá: voda je usměrňována do kaskády vodních polí, ze kterých se během letních měsíců voda postupně vypařuje. Sůl nejprve vykrystalizuje, následně ji odvezou na hromady a ručně sbírají. Pro návštěvníky je k dispozici i muzeum soli.

Foto: Jan Vodrážka

Večer v umagském přístavu.

Výlet do Benátek

Velmi příjemné spojení nabízí lodní doprava. Tou je možné do přístavního města nejen přicestovat, ale můžete se odsud vydat navštívit italské Benátky, vzdálené vzdušnou čarou devadesát kilometrů, kam pluje jednou týdně trajekt přímo z Umagu (během sezóny častěji, kvůli covidové pandemii byl v době naší dovolené před dvěma lety zrušen - pozn. autora). Další lodní spojení je možné přes jižněji položené město Poreč, nebo naopak severně přes hranice do slovinského města Piran.

Anketa

Navštívili jste nebo plánujete navštívit Umag?
Ano.
80,9 %
Ne.
19,1 %
Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz