Hlavní obsah
Cestování

Tip na víkend: pochod pro puchýře kolem kaolinových lomů u Horní Břízy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka (2022)

Kaolinový lom Kaznějov.

Tradiční hornobřízský pochod láká i po třiatřicáté na trasy kolem zajímavých míst. Kromě lokality kaolinových dolů a lomů i na přírodní památku Hromnické jezírko.

Článek

Pionýrská skupina z Horní Břízy ve spolupráci s Klubem českých turistů připravila již na tento pátek a sobotu tradiční pochod - Hornobřízský puchýř, který je memoriálem Jardy Nováka. Místního obětavého kamaráda, kolegy a vedoucího pionýrské skupiny, který před několika lety zemřel. Trasy pochodu jsou vedeny kolem blízkého okolí Horní Břízy, což je lokalita Plzeňského kraje zaměřená na výrobu keramiky a těžbu kaolinu. Start i cíl se nachází v místní základní škole.

Během pátečního odpoledne je možné projít jedenáct kilometrů dlouhou trasu kolem rybníku Hamr, zámku Vísky u Trnové, kaolinového lomu Trnová a samotné hornobřízské kaolinky. Ačkoliv se jedná o vliv člověka na přírodu, největší pastvou pro oči mohou kolemjdoucím poskytnout právě zdejší lomy, pokud jsou částečně zatopené. Tyto vodní plochy bývají průzračně čisté. Zámek Vísky sice není volně přístupný, téměř třicet let patří soukromé osobě, přesto se můžete pokochat pohledem nejen na opravenou stavbu, ale i cvičené sportovní koně a chované ovce.

Sobotních pět tras

Nejkratší sedmikilometrovou mohou využít turisté s kočárky a malými dětmi, pro které jsou připraveny nejrůznější úkoly. Delší trasy pak mají jednu shodnou část – procházejí Českou Břízou, respektive za obcí kolem starého pivovaru a mlýna, podél říčky Třemošenky přes Třemošnou zpět do Horní Břízy. Pokud máte raději historii než pochodování, pak můžete navštívit zdejší muzeum, které mapuje historii města a keramickou výrobu, a které bude v sobotu mimořádně otevřené.

Nejvíce zajímavých míst samozřejmě potkáte při delší procházce. Přes třicet kilometrů dlouhá trasa vede kolem zmíněné hornobřízské kaolinky a lomu Trnová až ke Kaznějovu, kde těsně míjí stejnojmenný kaolinový lom, ve kterém se například natáčela pohádka Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna 2. Pokud se budete chtít pokochat výhledem, musíte sejít z trasy, což doporučuji všem, kteří mají dostatek času. Za zmínku stojí ještě dřívější odbočka na lesní cestě za Horní Břízou, na rozcestí Modrý kříž. Několik stovek metrů odtud se v lokalitě Plaské odklizy nachází Severní jáma, kde se před sto lety těžil velice kvalitní kaolin. Místo je označeno jako součást naučné stezky.

Třicetikilometrová trasa pochodu se dále od Kaznějova za zámeckým statkem Býkov potkává s kratší dvacetikilometrovou trasou. Obě turisty zavedou na zdejší přírodní památku - Hromnické jezírko. To vzniklo zatopením po ukončení těžby břidlice. Dodnes má zvláštní, načervenalou barvu. Proč? To se dozvíte, pokud se vydáte na jednu ze jmenovaných tras.

Trasa pro zdatné vandrovníky

Pokud chcete mít jistotu, že si z pochodu opravdu odnesete puchýře, měli byste vybrat nejdelší padesátikilometrovou trasu. Ta je z poloviny vedena ve stejné stopě jako o dvacet kilometrů kratší trasa. Začátek je totožný až do Kaznějova, odkud pokračuje přes Oboru a následně nad údolím řeky Střely přes Koryta do Břízska. Pokud sejdete přibližně kilometr pod tuto vesnici, narazíte na soutok řek Střely a Berounky. Trasa se však odklání k nedalekým Robčicím a pokračuje několik kilometrů podél zmíněné Berounky.

I v této lokalitě mohou turisté kolem řeky objevit zajímavá místa, jakým je například na protějším břehu od vsi Robčice zřícenina hradu Libštejn, jez u Žíkovského mlýna nebo Kaceřovský mlýn. Nejdelší trasa zde kopíruje naučnou stezku Kaňonem Horní Berounky, která začíná (respektive končí) pod obcí Kaceřov. Pokud vám zbyde síla a čas, můžete se podívat na místní stejnojmenný renesanční zámek, který sice není volně přístupný, ale má zvláštní kouzlo. K zámku se vztahuje sebevražedná pověst o rodině Gryspeků. Trasa od Kaceřova pokračuje směrem k Hromnickému jezírku, odkud kopíruje ostatní trasy kolem České Břízy a přes Třemošnou.

Jak se na pochod dostanete?

Pokud vás některá trasa láká, pak se do Horní Břízy můžete vydat nejen autem, ale i veřejnou dopravou. Město má velice dobré spojení i během soboty. Využít můžete autobusy z Plzně směrem na Manětín, které zastavují nedaleko základní školy, která je výchozím místem všech tras. Druhou variantu nabízí autobusy na lince z Plzně do Kralovic, respektive až do Rakovníka, které obsluhují zastávku na rozcestí u Horní Břízy vzdálené od startu necelé tři kilometry, což může být pro pochodující turisty „menší rozcvička“. V neposlední řadě je možné využít osobní vlaky na lince z Plzně do Žihle. V takovém případě doporučuji vystoupit na zastávce Horní Bříza zastávka, která je blíž ke zdejší základní škole.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz