Hlavní obsah
Cestování

Tip na víkend: Pochodem kolem Lán na oslavy výročí T. G. Masaryka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia (CC BY-0)

Zámek v Lánech.

O nadcházejícím víkendu proběhnou v Lánech oslavy u příležitosti narození prvního československého prezidenta. Pro návštěvníky je připraveno i několik turistických tras.

Článek

Období jarních turistický pochodů je v plném proudu. Na nadcházející sobotu devátého března přichystal Klub českých turistů z Rakovníka trasy pro pěší s cílem v Lánech, kde se uskuteční několik doprovodných akcí u příležitosti sto sedmdesátého čtvrtého výročí od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Na programu je ochutnávka prezidentových oblíbených jídel a oživená prohlídka ve zdejším muzeu pojmenovaném právě po „Tatíčkovi“ Masarykovi. Dále pietní akt u jeho jezdecké sochy, vystoupení Chorus Laneum a dua Beautiful Stings, výstava „Významné návštěvy u T.G.M. v Lánech“ a přístupný je momentálně i zámecký park. Po celý den budou probíhat půlhodinové prohlídky interiéru zámku. Oživená prohlídka s programem pro děti pak návštěvníky čeká i v Muzeu Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže. Muzeum je pojmenované po dceři prvního prezidenta, která bojovala za zlepšení postavení žen a zasloužila se o založení červeného kříže v Československu.

Do Lán na den s T.G.M. s Klubem českých turistů

Pokud se rozhodnete sobotní oslavy navštívit, můžete využít několik tras. Ty nejkratší vás provedou obcí Lány, ty vzdálenější pak začínají například na nádraží ve Stochově, kde bude po celý den přístupný prezidentský salonek. Pro náročnější turisty jsou připraveny i delší trasy od nádraží v Novém Strašecí. Ta nejdelší má celkem osmnáct kilometrů. Cílem všech tras je v Muzeu T.G.M. v Lánech.

Doprava do Lán

Pokud se nechcete vydat na sobotní výlet vlastním vozem, doporučuji veřejnou dopravu. Lány jsou obsluhovány autobusovými linkami 619 z Řevničova do Kladna a 577 z Rakovníka do Stochova. Pokud využijete některou z delších tras, které začínají na nádraží v Novém Strašecí a ve Stochově, pak můžete využít i vlakové spojení z pražských Dejvic přes Kladno, respektive od Rakovníka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz