Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Malovaná skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Malovaná skála (2021).

Údolí řeky Střely nabízí mnoho zajímavých míst. Jedním z nich je pověstí opředená vyhlídka na skále nedaleko Mladotic.

Článek

Malovanou skálu najdete na severním Plzeňsku mezi obcí Mladotice a městem Plasy, nedaleko vesničky Horní Hradiště. Nejde jen o přírodní vyhlídku, ale i klidné místo pro relaxaci. Na své si také přijdou milovníci železnice, jelikož se skála tyčí nad tratí z Plzně do Žatce, která se právě mezi Mladoticemi a Plasy vine kolem řeky Střely a několikrát ji překlenuje. Pro tuto trať se zároveň jedná o velmi tragické místo, jelikož se téměř pod Malovanou skálou srazily 4. září 1966 dva protijedoucí nákladní vlaky. Při nehodě zemřely dva železničáři. Událost připomínají přímo na skále u kolejí pamětní deska a po obou stranách řeky vysoko na skalách proti sobě se tyčící velké kříže.

Pověst o mlynářovi

Kresby na skále připomínají okna a dveře. Podle pověsti vznikly po období záplav v roce 1872. Tehdy se v západních Čechách vyskytovaly vydatné přívalové deště, které měly za následek katastrofické povodně v těchto místech. Rozvodněný Mladotický potok způsobil sesuv svahu nad Mladoticemi, kde v té době byla ve výstavbě již zmíněná trať z Plzně do Žatce a zároveň zde vzniklo Odlezelské jezero, nejmladší v Česku. Pod Mladoticemi naplňoval potok stejnojmenný rybník tak rychle, že minul čas, kdy jej bylo možné upouštět. Hráz nevydržela tlak a praskla. Všechna voda se hrnula směrem k nedalekému Podhrázskému mlýnu a rozvodněné Střele, která pak způsobila dále po proudu v Plasích a Nebřezinech katastrofické záplavy. Zemřelo mnoho zdejších obyvatel i zvířat, několik stavení bylo zničeno.

Kdo se však jako zázrakem zachránil? Mlynář s rodinou z Podhrázského mlýna. Před stoupající vodou prchli na nedalekou skálu. Zde přečkali, než opadla voda, která v jejich stavení postupně sahala až do patra. Na počest této události je skála pomalovaná. Neví se, zda jde přímo o výtvor mlynáře, aby rozptýlil své děti během pobytu v „náhradním domově“, nebo jestli si místo zpestřily davy turistů, kteří na místě dodnes často přespávají. Ale od té doby se tomuto místu říká Malovaná skála.

Jak se na skálu dostanete

Široké možnosti nabízí veřejná doprava. Doporučuji spojit návštěvu vyhlídky s výletem podél řeky Střely z Mladotic do Plas. Vystupte z vlaku na mladotické zastávce, odkud se můžete vydat kolem Podhrázského jezu a stejnojmenného mlýna, kde je možné vidět pozůstatky protrženého rybníka. Místo vody v něm naleznete jen pole, louky, stromy a naučnou stezku Po dně Mladotického rybníka. Za zmínku stojí eneolitické hradiště a vodopády pod Ondřejovem, již výše zmíněná Malovaná skála a pamětní deska na místě železniční nehody. Dále po proudu je k vidění Hradišťský vodopád, dva železniční tunely nebo přehrada na Střele v Plasích, odkud je vedena voda do kaolinového dolu v Kaznějově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz