Hlavní obsah
Cestování

Turistickým vlakem do Českého lesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vodrážka

Turistický vlak Český les Sp 1296 projíždí zastávkou Vochov při své cestě z Bělé nad Radbuzou zpět do Plzně, 17.6 2023.

V Plzeňském kraji mají cestující k dispozici mnoho sezónních spojů. A jedním z nich je i turistický vlak do Českého lesa.

Článek

V roce 2018 se v Plzeňském kraji objevil první cyklovlak, aby byl v další sezoně přeměn pouze na vlak turistický bez speciálního vozu pro kola, která je nyní možné přepravit v soupravě. Již šest let mohou cestující od poloviny května do konce září využít tento sobotní spoj například pro své cesty a výlety do Českého lesa a na Tachovsko. Přesněji řečeno z Plzně přes Stříbro, Svojšín, Bor u Tachova až do Bělé nad Radbuzou. V letošním roce odjíždí vlak z Plzně v 8:12 a do Bělé nad Radbuzou přijíždí v 9:51. Pro milovníky železnice se jedná o zajímavý spoj, jelikož je jediným osobním vlakem na trati Svojšín - Bor u Tachova, kde před několika lety byla zrušena pravidelná osobní doprava. Ostatní cestující si mohou vybrat z mnoha zajímavých výletních cílů nejen v Českém lese.

Bělá nad Radbuzou

První písemná zmínka o městě, které je cílovou destinací Turistického vlaku, je z Kosmovy kroniky, kde je zmiňována Bělá, nedaleko které byl vystavěn hrad Přimda. Od 13. století začali převažovat mezi obyvateli Němci, proto došlo po roce 1945 při odsunu německého obyvatelstva téměř k vylidnění Bělé a okolí. Nyní je malebným malým městem s krásnou přírodou, která není tak turisticky rušná, jako například některá místa na Šumavě. Zajímavostí jistě je, že v roce 1991 zastupitelstvo žádalo o odejmutí statutu města, vláda České republiky v čele s premiérem Petrem Pithartem této žádosti nevyhovělo.

I když je Bělá nad Radbuzou klidným městem u hranic, žije čilým kulturním životem. První sobotu v srpnu proběhl country festival, na poslední srpnovou sobotu je připravena soutěž dobrovolných hasičů O pohár starosty města, 10. září 2023 oslaví 10. výročí otevření místní Medová kavárna a 14.-17. září proběhne Bělská pouť.

Ve městě se nachází barokní kamenný most přes řeku Radbuzu ze začátku 18. století, který je zapsaný na seznamu kulturních památek ČR. Přes Bělou vede i Železná trasa, česká část Svatojakubských cest, spojujích kostely zasvěcené sv. Jakubovi a směřující do poutního místa Santiago de Compostela ve Španělsku. Železná trasa se napojuje na trasu do Norimberka z hraničního přechodu Železná právě do Bělé nad Radbuzou směrem ke Kladrubům, přes Stříbro, Horní Břízu, Plasy, Kralovice, Nižbor, Beroun a Karlštejn do Zbraslavi. Délka trasy ze Železné do Zbraslavi je 238 km.

Pěší i cykloturisté v Bělé najdou naučnou stezku, dále se mohou vydat na Kocovy kameny, které se nacházejí pod vrcholem kopce Velký Zvon (859 m n.m.), což je nejvyšší vrchol Českého lesa v okolí Bělé (nejvyšší vrchol Českého lesa jako takový je hora Čerchov s výškou 1042m n.m.). Vzdálenější, ale přesto dostupná místa z Bělé, jsou například přírodní rezervace Pleš, pramen Radbuzy nedaleko obce Závist, zřícenina hradu Starý Herštejn, případně lze prozkoumat česko-německé hranice i z bavorské strany.

Přimda

Dalším cílem je město Přimda, kam se můžete od vlaku dostat buď autobusem linky č. 745 z Boru (směr Rozvadov), nebo linkou č. 649 z Bělé nad Radbuzou. Pokud půjdete pěšky, doporučuji vystoupit v Třemešné pod Přimdou a přes Málkovský vrch se dostanete do cíle po modré turistické trase, která je zde součástí Zlaté stezky. Cyklistům doporučuji trasu ze Stráže u Tachova.

Foto: Jan Vodrážka

Kost sv. Jiří ve městě Přimda, kde působil Jindřich Šimon Baar

Kostel sv. Jiří na Přimdě je zajímavý tím, že zde působil několik let Jindřich Šimon Baar, český kněz, básník a spisovatel. Právě od kostela a zpět k němu vede Přimdská naučná stezka, dlouhá 7 km. Největším lákadlem, viditelným nad městem, je zřícenina hradu Přimda na stejnojmenném kopci (848 m n.m.) z první poloviny 12.století. Hrad sloužil mimo jiné i jako královské vězení, kde byl nucen pobývat například Přemysl Otakar II. Během 15. a 16. století pustl, až se stal neobývanou zříceninou. Prohlídku vnitřních prostor s průvodcem lze absolvovat po předchozí domluvě. Za zmínku stojí známý případ, kdy školní výlet na Přimdu v roce 1989 dopadl tragicky - jeden mrtvý, dva zranění. Příběh je zpracován v pořadu Tajemné hrady na Stream.cz.

Foto: Jan Vodrážka

Zřícenina hradu Přimda

Bor

Město leží na trati Domažlice - Planá u Mariánských Lázní, zároveň sem vede trať ze Svojšína, jak již bylo zmíněno výše. Dominantou Boru je stará věž gotického vodního hradu, který byl v 19. století přestavěn na zámek. Ten je možno navštívit mezi 10 a 17 hodinou. Dále si můžete zajít na vyhlídkovou věž pod Šibeničním vrchem, prohlédnout nespočet okolních rybníků, nebo se projít Borskou alejí, což je chráněné stromořadí 115 dubů u silnice z Boru na Stráž.

Další cíle v okolí lze navštívit opět autobusem nebo vlakem. Z Boru se autobusem dostanete do Rozvadova, do Tachova a přes sezónu i speciálním spojem z Plzně přes Kladruby a Bor do Lesné u Tachova.

Další zajímavá místa

Málo známá a nedlouho otevřená je Želví zahradaDubci, vzdálená od železniční zastávky asi 300 metrů. Otvírací doba je od 14 do 19 hodin. Můžete tedy dopolední čas využít k prohlídce blízkého okolí, k návštěvě dalších zmíněných míst, později popojet některým z osobních vlaků Českých drah, případně přijet na kole, nebo přijít pěšky do Dubce, navštívit místní ZOO a vrátit se zpět do Plzně Turistickým vlakem.

Hojně navštěvovaným je rybník Chobot. Pokud nechcete trávit volnou sobotu turistikou, ale někde u vody, zaveze vás Turistický vlak do zastávky Borek u Tachova, odkud půjdete jen několik kroků (necelý 1km) do zdejšího kempu Sycherák. Opačným směrem leží vesnice Borek, která je na kraji přírodního parku Valcha.

Nesmím zapomenout zmínit i dvě zastávky HolostřevySkviřín, kde vlak zastavuje jako jediný, jinak nejsou obsluhovány. Na své si přijdou milovníci hub, zvláště v lesích směrem ke Svojšínu. U hřbitovní zdi kostela sv. Petra a Pavla ve Skviříně roste třistaletý památný dub. Mezi kostelem a železniční zastávkou překročíte Výrovský potok, který kopíruje trať až pod Holostřevy, a který se vlévá do Výrovského rybníka u stejnojmenné osady. Pro milovníky záhad zmíním, že mezi obcemi Skviřín a Holostřevy se nacházel motorest Kadrnožka, kde v 80. letech řádil tzv. „terorista z Boru“. V 90. letech objekt vyhořel a místo přitahovalo další katastrofy. Případem se zabýval i Jaroslav Mareš z kanálu Badatele.net na YouTube.

O Svojšínu již byla zmínka. V obci se nachází stejnojmenná kulturní památka ze začátku 18. století, později přestavěná na zámek. Od železniční zastávky směrem k zámku potkáte několik významných a chráněných stromů, např. Strom Milénia 2000, buk v zámecké zahradě a další. Navštívit můžete zemědělské a řemeslné muzeum, projít se po naučné stezce Skalní defilé na vyhlídku nad Svojšín, nebo zajít na Pravěké hradiště a zchladit se můžete v řece Mži.

Dále po proudu Mže je Stříbro, které lze navštívit i mnoha jinými způsoby, protože zde zastavují i dálkové vlaky. Na náměstí najdete krásnou radnici, nedaleko známý renesanční kamenný most s bránou, vyznačený 13. poledník, pozůstatky po hornících - kromě štol i Hornický skanzen. Ze Stříbra se můžete vydat do kláštera v nedalekých Kladrubech, případně na přehradu Hracholusky.

Zpáteční cesta a jízdenky

Ať vystoupíte na kterékoliv zastávce či nádraží, vždy je co objevovat a obdivovat. Na své si přijde jistě každý. Důležitý je čas návratu Turistického vlaku Český les: v 17:20 z Bělé nad Radbuzou, do Plzně pak přijíždí v 18:57.

Pokud se rozhodnete pro cestu tam i zpět ve stejný den, případně budete chtít navštívit více míst s dalšími spoji, využijte turistické jízdenky v rámci Integrované dopravy Plzeňského kraje. Celodenní pro 1 osobu bez MHD Plzeň stojí 140 Kč, pro skupinu (2 dospělí a až 3 děti do 15 let) 260 Kč. Což je výhodné již pro 2 dospělé osoby. Jízdenky jsou platné 24 hodin, můžete je zakoupit mnoha způsoby, na pokladně i eshopu Českých drah, u průvodčího ve vlaku, u řidičů modrých autobusů Arriva Střední Čechy, nebo přes aplikaci Virtuální karta. Více informací o tarifu v Plzeňském kraji najdete na www.idpk.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz