Hlavní obsah
Sport

Mentalita šampionky, odlišný styl, nervózní Jabeur. Co pomohlo Vondroušové k titulu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Český tenis to opět dokázal. Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon. Stala se první hráčkou historie, která se stala šampionkou jako nenasazená. Co jí pomohlo k dosažení největšího úspěchu kariéry?

Článek

Psychická odolnost

Říká se, že o úspěchu v tenise rozhodují tři věci. Je to talent, píle a zejména hlava. V ženském tenise, ve kterém rozhodují maličkosti to platí obzvlášť. Titul Vondroušové je toho jasným důkazem. Česká tenistka nebyla favoritkou. O titul se měla prát úplně jiná jména. Swiatek, Sabalenka či Rybakina. Silnou mentalitou je Vondroušová byla schopná překonat. Dokázala otočit čtvrtfinále proti Pegule za stavu 1-4 ve třetím setu. Ve finále prohrávala v obou setech o brejk. To ji však nezlomilo. Obě tyto situace dokázala zvrátit ve svůj prospěch a i proto je šampionkou Wimbledonu.

Náročný los

Vondroušová do turnaje vstupovala jako nenasazená hráčka. Proto měla už od prvních kol velmi těžké soupeřky. Na cestě za titulem musela porazit pět soupeřek, které měly lepší žebříčkové postavení (Kudermetova, Vekič, Bouzková, Pegula, Jabeur). V semifinále navíc hrála proti Svitolině, která senzačně vyřadila favoritku Swiatek. Česká hráčka byla téměř v každém zápase v roli outsidera, nebyla pod tlakem. To jí velmi pomohlo. Velkými triumfy nad silnými hráčkami získala i potřebné sebevědomí, které ji na tomto povrchu tolik chybělo.

Neortodoxní herní styl

Levácký servis, výborná obrana, časté změny rytmů, forhend s horní rotací. Tohle nejsou úplně přednosti, které by předurčovaly k úspěchu ve Wimbledonu. Vondroušová jich však dokázala maximálně využít. Hrála naprosto odlišně a to jejím soupeřkám vůbec nevyhovovalo. To se koneckonců ukázalo i v samotném finále. Její odlišný styl vyvedl Jabeur z míry, čehož Vondroušová dokonale využila.

Nervózní Jabeur

Tunisanka měla být jasnou favoritkou. Šestá hráčka světa, tři grandslamové finále, o titul tu hrála i před rokem. Vyhrát Wimbledon byl její obrovský sen, byla pod obrovským tlakem. Na výborné výkony z předchozích zápasu nedokázala vůbec navázat a roli favoritky totálně nezvládla. Jako by v sobě měla určitý psychický blok, který se spustí vždy až ve finále. Vondroušová souboj o titul zvládla daleko lépe. Byla koncentrovanější. Neměla tak velké herní výkyvy. Skvěle zvládala i důležité momenty utkání. Proměnila šest ze sedmi brejkbolů, což bylo naprosto zásadní. Vondroušová nevyhrála díky lepší hře nebo výkonu. Rozhodujícím faktorem byla mnohem silnější psychika. Finále Wimbledonu bylo pro ní největším momentem kariéry. Zvládla ho na výbornou a prokázala, že je skutečnou šampionkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz