Hlavní obsah
Sport

Nečekané selhání Plíškové ve Wimbledonu. Je tohle počátek jejího konce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ostuda. Potupa. Selhání. Takhle nějak by se dalo popsat počínání Karolíny Plíškové na letošním Wimbledonu. Češka prohrála se Stevanovičovou 2-6, 3-6 a končí už po 1.kole. Trápení v této sezoně pokračuje i nadále. Dokáže svůj výkonnostní pád zastavit?

Článek

Česká tenistka neprožívá zrovna vydařené období. V tomto roce se jí vůbec nedaří. Přitom sezónu začala poměrně dobře. Na Australian Open došla až do čtvrtfinále. Na tomto grandslamu se dál dostala jen v roce 2019, kdy postoupila do semifinále.

Jenže jedna vlaštovka jaro nedělá a v případě Plíškové to platí dvojnásob. Po solidním výsledku na Australian Open šly její výkony rapidně dolů. Na 5 turnajích vypadla už v 1.kole. Pětkrát se dostala alespoň do osmifinále. Mezi její největší úspěchy během jara patří čtvrtfinále na turnajích v Dubaji a v Stuttgartu. To je na hráčku světové špičky málo. Zvláště v éře, kdy je ženský tenis velmi vyrovnaný a zazářit může prakticky kdokoliv.

Plíšková nepatřila mezi velké favoritky Wimbledonu. Do ideální herní pohody měla daleko. Právě tady však dosáhla na největší úspěch kariéry. Před 2 lety tu hrála finále a sahala po titulu. Kde jinde by měla najít svou ztracenou formu?

Ani ve Wimbledonu se herní procitnutí Plíškové nekonalo. Její výkon v 1. kole byl vyloženou tragédii. Z pozice 18. nasazené byla proti kvalifikantce Stevanovičové jasnou favoritkou. Česká naděje však schytala pořádný debakl, který jen málokdo čekal. Prohrála 2-6, 3-6 a s turnajem se loučí už po prvním kole. Ještě horší na tom je to, že se svou soupeřkou prohrála rozdílem třídy. A to hrála proti 225. tenistce světa.

Zastaví svůj herní pád?

Co se týče žebříčku, tam není důvod k panice. Plíšková je aktuálně dvacátá, do konce Wimbledonu se o něco propadne, v TOP30 se však nejspíše udrží. Poté budou na programu americké betony, kde se Plíškové vždycky dařilo. Na US Open by tak měla být nasazenou hráčkou.

Její hlavní problémem je strmě klesající výkonnost. V její hře často vidíme nezájem, jakoby ji tenis ani nebavil. V zápase jí chybí bojovnost. Nedokáže vyhrávat zápasy, když se jí nedaří. Je to už opravdu dlouho, kdy bychom mohli říct o nějakém jejím zápase, že odehrála super utkání. Nedokázala se chytnout ani na rychlém povrchu, což není vůbec dobrý signál. Jenže víme jak to v ženském tenise funguje. Stačí jeden povedený turnaj a vše se může rázem otočit k lepšímu. Jenže v případě Plíškové trvá ta herní agónie už dlouho.

Úspěšná léta, kdy patřila Plíšková mezi nejlepším hráčky světa, jsou pryč. Naděje na zisk vytouženého grandslamu také. Svou největší šanci promarnila ve finále US Open 2016 proti Kerberové. V letech 2016-2020 neměl ženský tenis nikoho, kdo by nějak dominoval. Plíšková toho bohužel nedokázala využít.

Její naděje na nějaký velký titul se také pomalu krátí. Je jí 31 let. Plíšková není typem hráčky, která by se na top úrovni dokázala udržet do 34, 35.  Zvláště, když vidíme jak na ty nejlepší strádá už nyní.

Daleko pravděpodobnější je ta horší cesta. Zatím to vypadá tak, že její propad bude pokračovat i nadále. Plíškovou teď budou čekat těžké obhajoby. Hlavně za turnaje v Torontu a US Open, kde se dostala do čtvrtfinále. Reálně hrozí, že na konci sezóny spadne až někam na hranici TOP 50. To by pro ni mohla být velká nepříjemnost.

Příští měsíce této sezóny budou pro ni naprosto zásadní. Rozhodnou o tom, kam se bude její kariéra v nejbližších sezónách ubírat. Buď se jí povede tuto zpackanou sezónu zachránit několika povedenými turnaji, díky kterým se udrží ve světové špičce a potvrdí si, že na ty nejlepší pořád stačí, nebo její herní trápení bude pokračovat dál, v žebříčku spadne až někde k 50. místu a prožije si jednu z nejhorších sezón kariéry. Pak už může reálně hrozit, že bude hrát tenis hlavně pro vlastní potěšení než pro nějaké velké tituly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz