Hlavní obsah
Sport

Sbohem kapitáne! Henderson končí po 12 letech v Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Symbol zlaté éry Liverpoolu. Dlouholetý kapitán LFC, ve kterém strávil 12 let. Další zápasy v červeném dresu již nepřidá. Jordan Henderson opouští klub svého srdce. Jaký byl jeho příběh a jak na něj budou fanoušci Liverpoolu vzpomínat?

Článek

Nečekaný příchod do Liverpoolu

Píše se rok 2011. Do Liverpoolu přestupuje nadějný záložník Jordan Henderson. Ze Sunderlandu přichází za 16 milionů liber. Již ve 21 letech se stal důležitým hráčem týmu Premier League. Liverpool do něj vkládá velké očekávání, dokáže se v tak slavném klubu prosadit?

Pro svůj posun v kariéře si vybral fakt těžkou výzvu. Liverpool se totiž nacházel ve velmi temném období. Před příchodem Hendersona musel dokonce řešit existenční krizi, kdy byl klub na pokraji krachu. Tento problém se vyřešil příchodem nových majitelů z FSG, kteří měli tento tým dostat zpátky na vrchol. To ale nebylo všechno. Liverpoolu se nedařilo ani výsledkově. V sezónách 2011/12 a 2012/13 se umístil na 8. a 7. místě. Nic moc na historicky neúspěšnější tým Premier League.

Výměna do Fulhamu?

Úvod angažmá pro Hendersona nebyl vůbec snadný, přesto se dokázal prosadit. A to i díky slabší konkurenci v záloze The Reds. V první sezoně odehrál 37 zápasů, okamžitě se zařadil mezi klíčové hráče mužstva. Situace v Liverpoolu však nadále zůstávala kritická. To horší ale teprve mělo přijít.

Čtrnáct měsíců po přestupu do Liverpoolu dostal Henderson šokující nabídku. Tento moment rozhodl o jeho kariéře. Byl i klíčovým milníkem samotného klubu. Henderson mohl být vyměněn do Fulhamu, místo něj by přišel Clint Dempsey. Tuto nabídku ale odmítnul a rozhodl se o svou pozici v Liverpoolu zabojovat.

Byl by Liverpool tak úspěšný i bez Hendersona? Těžko říct, můžeme jen spekulovat. Každý hráč je nahraditelný. Kapitánem týmu ale nemůže být jen tak někdo. Skvělého lídra formátu Hendersona by tým určitě postrádal. Je dost možný, že by Liverpool bez něj nedosáhl na tolik trofejí. Jeho vliv na tým byl naprosto zásadní.

Průlomová sezóna

Ročník 2013/14 je ikonický snad pro každého fanouška Liverpoolu. A to z několika důvodů. Útočné trio Suarez, Sturridge, Sterling, které si podmanilo celou Premier League. Neskutečná ofenzivní síla LFC. Legendární výhra proti Manchesteru City. Boj o titul až do posledního kola.

Na titul to nakonec nevyšlo, The Reds nezvládli závěr sezóny. I tak to bylo obrovské povzbuzení. Dokázali si, že se můžou vrátit na vrchol a porážet i ty nejlepší. Sezóna 13/14 ale ještě nebyla tou správnou chvíli pro velkolepý comeback. Ten přišel až o pár let později.

Tato sezóna byla velmi povedená i od samotného Hendersona. Díky útočnému stylu kouče Rodgerse se zvedla i jeho produktivita. V tomto ligovém ročníku dal celkem 4 góly a přidal 7 asistencí. Statisticky to byla jeho druhá nejlepší sezóna v kariéře. Lepší čísla měl jen v sezóně 2014/15(6+9). Henderson také začal prokazovat atributy, které by měl mít správný kapitán. Na hřišti to byl velký motivátor. Nebál se za svůj tým postavit. Šla z něj cítit obrovská energie. Do každého zápasu dával absolutní maximum.

Nový kapitán

Po odchodu Stevena Gerrarda na konci sezóny 2014/15 byl zvolen novým kapitánem právě Henderson. Zvládne to? Vždyť je mu teprve 24! Neměl by mít céčko někdo zkušenější a lepší? Tyhle otázky napadly asi každého fanouška LFC.

Henderson se však učil vedle toho nejlepšího. S Gerrardem strávil celkem 4 sezóny, spolu odehráli přes 140 zápasů. Zažili si jak temné časy klubu(2011-2013), tak i ty úspěšnější(boj o titul v sezóně 2013/14). Steven Gerrard bude navždy považován za nejlepšího kapitána Liverpoolu vůbec. Pro Hendersona muselo být obrovsky těžké ho v roli kapitána nahradit, zvládl to však na výbornou. V následujících letech jasně ukázal, že on je tím správným lídrem, který dovede Liverpool zpátky na vrchol.

Liverpool na vrcholu

Velký návrat Liverpoolu započal po příchodu trenéra Kloppa. Německý kouč měl vrátit tento anglický klub mezi elitu. Zabralo to určitý čas, ale nakonec se to přece jen povedlo. Nejprve sice přišly smolné prohry ve finále EL 2016/17 a následně i ve finále LM 2017/18. V těchto letech ale ještě nebyla transformace Liverpoolu dokonána, tým měl stále určité slabiny. Už v těchto letech však Kloppova družina budila hrůzu. Bylo jen otázkou času než se z ní stane nezastavitelná mašina.

Zlatá éra Liverpoolu začala v roce 2018 a trvala až do roku 2022. Nejprve The Reds vyhráli Ligu mistrů 2018/19. Na fenomenální comeback proti Barceloně nezapomene snad žádný fanoušek LFC. O sezónu později přidali i titul v Premier League, na který klub čekal dlouhých 30 let. V tomto ročníku Salah a spol. vyhráli i evropský Superpohár a MS klubů. Svou sbírku trofejí zkompletovali v sezóně 2021/22, kdy ovládli oba ligové poháry a dokonce sahali po bájném Quadraplu. Ten jim však nakonec uniknul.

Největší podíl na úspěchu Liverpoolu má jednoznačně trenér Klopp. Je potřeba tu ale i zmínit kapitána Hendersona. Liverpool dominoval v letech 2018-2022. Henderson patřil k důležitým hráčům týmu. Dal několik památných gólů. Společně s Fabinhem a Wijnaldumem stvořil zálohu, která několik let ničila celou Premier League a ani nejlepší evropské týmy si s ní nevěděli rady. Nepřehrávali zálohy soupeřů herní kvalitou ale hlavně bojovností a obrovskou fyzickou sílou. A asi to nejdůležitější. Henderson byl úžasný kapitán. V letech 2018-2022 dovedl svůj tým k získání všech velkých trofejí, titul v Premier League a v Lize mistrů patří k těm nejcennějším. Už jen za to si zaslouží obrovské uznání.

Henderson = Legenda Liverpoolu

Talent a skill není ve fotbalu všechno. Daleko důležitější jsou ostatní vlastnosti. Pracovitost. Sebedůvěra. Bojovnost. Silná psychika. Motivace. Vášeň pro hru. Chtít se neustále zlepšovat. Kariéra Jordana Hendersona je toho jasným důkazem. Po těžkém začátku angažmá v Liverpoolu to mohl zabalit. Odešel by do Fulhamu a stal se dalším z hráčů, kteří udělali průměrnou kariéru v Premier League. Jenže on to nevzdal. Věřil tomu, že má na Liverpool. Že tento klub se dokáže vrátit na vrchol. A taky se tak stalo. S Liverpoolem vyhrál všechno co se dalo a loučí jako velká klubová legenda.

Henderson nikdy nebyl top hráč. Neměl top techniku. Nehýřil produktivitou. Své místo v Liverpoolu si musel zasloužit. Jeho fotbalové kvality možná nikdy nebyly na největší špičkové úrovni, svou kapitánskou roli však zvládl naprosto dokonale. Lídr na hřišti i mimo něj. Obrovský dříč a bojovník. Velký vzor. Je neuvěřitelný, co během 12 let v Liverpoolu dokázal. Byla to velká jízda. Díky za vše Hendo!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz