Hlavní obsah
Astrologie

Hvězdy nelžou? Nová studie má jasno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Benešová / vytvořeno AI (ChatGPT)

Představte si, že byste mohli nahlédnout do budoucnosti jen tím, že se podíváte na postavení hvězd v den vašeho narození. Zní to lákavě, že? Miliony lidí věří, že jim astrologie může takový vhled poskytnout. Ale co když je to jen iluze?

Článek

Nová rozsáhlá studie, vedená týmem společnosti Spark Wave, přináší překvapivé odpovědi na otázku, zda astrologie skutečně funguje.

Spark Wave je psychologická výzkumná organizace a startupový inkubátor. Její zakladatel Spencer Greenberg získal doktorát z aplikované matematiky na prestižním Courantově institutu atematických věd na NYU a specializuje se na strojové učení a umělou inteligenci. Greenbergův výzkum přináší do pohledu na astrologii vědeckou přesnost a skepsi.

Když se věda podívá na hvězdy

Greenbergův tým nejprve provedl studii, která se zaměřila na schopnosti podle určitých znamení zvěrokruhu (např. Ryby, Beran apod.) předpovídat 37 různých faktů o životech lidí. Výsledky byly jednoznačné: zatímco osobnostní testy dokázaly tato fakta předpovídat celkem obstojně, typizace podle znamení zvěrokruhu nedokázala předpovědět ani jediný z nich.

Tato prvotní zjištění však vyvolala kritiku ze strany astrologů. Ti argumentovali, že znamení zvěrokruhu jsou jenbulvární astrologií a že skuteční astrologové používají celý astrologický graf člověka. Greenberg a jeho tým proto navrhli novou, mnohem komplexnější studii.

Astrologové proti vědě

S pomocí šesti astrologů Greenbergův tým navrhl studii, která měla otestovat samotné základy astrologie. Jak studie fungovala?

V každém kole dostal astrolog velké množství informací o skutečné osobě (odpovědi na 43 otázek) spolu s pěti kompletními astrologickými grafy. Tyto oblasti zahrnovaly spokojenost s různými aspekty života, náboženské přesvědčení, společenské a politické postoje, sociální angažovanost společenské aktivity, dosažení uznání, právní či psychologické zkušenosti. Úkolem každého astrologa bylo předpovědět, který z těchto pěti grafů je skutečným grafem dané osoby z doby narození (ostatní čtyři byly smyšlené).

Proč byl tento způsob studie dobře zvolený? Protože testuje jeden ze základních pilířů astrologie – tvrzení, že graf člověka ze dne jeho narození obsahuje informace o jeho životě a charakteru. Pokud je toto tvrzení pravdivé, astrologové by měli být schopni správně zvolit graf dané osoby s úspěšností výrazně vyšší než při náhodném hádání.

Nelžou hlavně čísla

Studie zahrnovala 152 astrologů s předchozí astrologickou zkušeností, kteří věřili, že v daném úkolu překonají náhodné hádání. Každý astrolog se pokusil spárovat 12 lidí s jejich správnými grafy. Při čistě náhodném hádání byla průměrná úspěšnost asi 20 %, což znamená zhruba 2,4 správných odpovědí z 12.

Výsledky astrologů?

  • Astrologové jako skupina dosáhli výsledků nerozlišitelných od náhodného hádání: méně než 21 % správných odpovědí.
  • Zkušenější astrologové si nevedli lépe než ti méně zkušení, navzdory jejich vyšší sebedůvěře.
  • Ani jeden ze 152 astrologů nedosáhl více než 5 správných odpovědí z 12, přestože více než polovina z nich věřila, že získali 6 nebo více správných odpovědí.

Sebedůvěra vs. realita

Jedním z nejzajímavějších aspektů studie byl rozpor mezi tím, jak dobře si astrologové mysleli, že si vedli, a jejich skutečnými výsledky. Ti s nejmenšími zkušenostmi věřili, že získali 5 z 12 správných odpovědí, zatímco ti nejzkušenější si mysleli, že jich mají správně dokonce 10 z 12.

Zjištění poukazuje na známý psychologický fenomén iluze nadměrné sebedůvěry, tzv. Dunning-Krugerův efekt. Tento efekt popisuje tendenci lidí přeceňovat své vlastní schopnosti, zejména v oblastech, kde jim chybí skutečná odbornost.

Ani mezi sebou se astrologové neshodnou

Studie se také zaměřila na to, zda se astrologové alespoň shodují mezi sebou na tom, co jsou „správné“ odpovědi. Výsledek byl rovněž překvapivý – i ti nejzkušenější astrologové se shodovali pouze v 28 % případů, což je jen o něco málo více než 20 % shoda, kterou bychom očekávali při náhodném výběru. Nedostatečná shoda mezi astrology naznačuje, že astrologie jako systém postrádá konzistenci a opakovatelnost, což jsou klíčové charakteristiky každé vědecké disciplíny.

Jednoznačné závěry studie

Výsledky studie ukazují, že navzdory silné víře a sebedůvěře astrologů, jejich schopnost interpretovat astrologické grafy není o nic lepší než náhodné hádání.

Určitě to ale neznamená, že astrologie ztratí svou popularitu přes noc. Astrologie přitahuje z mnoha důvodů – může poskytovat pocit řádu v chaotickém světě, nabídnout útěchu v těžkých časech nebo sloužit jako zábavný způsob sebereflexe.

Dr. Greenberg k tomu dodává: „Naše studie nepopírá, že lidé mohou nacházet v astrologii hodnotu nebo útěchu. Ukazuje však, že tato hodnota pravděpodobně nepochází z nějaké skutečné schopnosti astrologů číst informace z hvězd.

Hvězdy tedy možná určují náš osud, ale ne tak, jak si myslíme. I když může být astrologie zábavná a pro některé lidi útěšná, je důležité si uvědomit její limity a neopírat o ni důležitá životní rozhodnutí. Navzdory nedostatku vědeckých důkazů však astrologie zůstává dvoumiliardovým průmyslem jen v USA.

Pro ty, kteří by si chtěli otestovat své vlastní astrologické schopnosti, Dr. Greenberg a jeho tým zpřístupnili online verzi studie. Možná zjistíte, že vaše schopnost číst hvězdy je lepší než průměr…

Anketa

Věříte astrologii?
Ne, čtení z hvězd je nesmysl.
54,7 %
Mám s ní dobré zkušenosti, u mě se trefila.
45,3 %
Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Stránky projektu a podrobné výsledky studie:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz