Hlavní obsah
Aktuální dění

Co jste možná nevěděli o mezinárodním dni žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března. V nejednom městečku, v nejedné obci se koná slavnost na počest žen. Ale věděli jste, že MDŽ není přežitek z minulého režimu a není zas tak starý, jak by se na první pohled mohlo zdát?

Článek

Údajně první oslavu Dne žen uspořádala Americká socialistická strana 28. února 1909 v New Yorku na návrh aktivistky Theresy Malkielové. Oslava inspirovala německé delegátky na první mezinárodní ženské konferenci, aby navrhly pořádání mezinárodního svátku. Všech 100 delegátek, zastupujících 17 zemí světa, myšlenku přijalo jako strategii boje za rovnoprávnost včetně volebního práva žen.

Podle jiných tvrzení se celý svátek váže k protestům šiček v New Yorku z 8. března 1857, další zdroj uvádí, že za vznikem svátku stál požár v newyorské konfekční továrně Triangle Shirtwaist z 25. března 1911, při němž zahynulo 146 mladých dělnic, převážně imigrantek.

Ať je vznik svátku jakýkoli, jedno je jisté. V roce 1975 svátek uznala Organizace spojených národů, která stanovila pevný termín na 8. března. Od té doby se připomíná jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. V některých státech se jedná o svátek státní, jinde mají ženy den pracovního volna. U nás se jedná od roku 2004 o významný den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz