Hlavní obsah

Dřevěná věž jenga prověří vaši šikovnost, předvídavost i pevnou ruku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek

Dřevěná věž jenga je společenská hra, která prověří šikovnost, předvídavost a pevnou ruku hráčů. Byť se může zdát, že je tato hra pro dospělé, zdání klame. Verze pro děti je mnohem více propracovaná, než verze klasická.

Článek

Dětská verze jengy, která mi padla do oka v e-shopu Kids Paradise za mne nemá konkurenci. Stejně jako tradiční jenga má 54 dílků a je vyrobena ze dřeva. Tím ale její podobnost končí.

Dřevěná věž jenga, kterou jsem si zakoupila, je krásně barevná, má obrázky a je rozšířená o hrací karty a kostku. Tradiční jengu tak můžete hrát na tři způsoby, která jsou v základu stejná a liší se jen v maličkostech, které dělají hru dynamičtější.

Tradiční pravidla hry jenga, jsou jednoduchá. Hráč vytahuje kostičku tak, aby věž nespadla, a umisťuje ji na vrchol věže. Když věž spadne, hráč prohrál. Zatímco věž jenga z e-shopu Kids Paradise, mimochodem určená pro děti od 36 měsíců, má variabilnější pravidla.

Hra s kostkou je ošemetná, ale o to více zábavná. Hráč hodí kostkou a musí z jengy vytáhnout kostičku s obrázkem, který hodil na kostce. Následně je úkolem hráče umístit kostičku na vrchol věže. I zde platí, že věž nesmí spadnout.

Věž nesmí spadnout ani při hraní s kartami. Ale zde už jde i o bodování. Body může hráč získat za vytažení jím vybrané kostičky a jejím umístění na vrchol věže. Každý obrázek má jiné body a hráč si tak může vybírat obrázky za nejvyšší počet bodů. Pravidla si také mohou hráči upravit a tahat karty náhodně tak, aby obrázky neviděli. Při těchto pravidlech hráči neví, o kolik bodů hrají a hra se více podobá hře s kostkou. Ale z karet body naskakují a i ten, kdo věž shodí, může být vítězem.

Za sebe musím říct, že jsem moc ráda, že jsem do e-shopu Kids Paradise zabrouzdala. Jen díky velké náhodě mám doma skvělou hru, byť určenou pro děti od 36 měsíců, která baví i nás, dospělé. Tato varianta jengy je milým zpestřením oslav a srazů. A baví i děti, které nejsou smutné, že věž shodily. Z výsledných bodů mají vždy radost a o to při hře jde. Velkou přidanou hodnotou je i to, že se dítka při hraní jengy rozvíjí. Zlepšují si koordinaci i motoriku. Učí se, aniž by to věděla. Takže za mne, když jenga, tak barevná z Kids Paradise.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz