Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Odnesením nalezených zdravých mladých ptáčat do záchranné stanice ptáčatům vůbec nepomůžete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Květen a červen je doba, kdy se ptáčata učí létat. I proto se občas stane, že mladé ptáčky najdeme na zemi. Ale to, že je ptáček na zemi, ještě neznamená, že je ptáček zraněný, nebo že potřebuji naši pomoc.

Článek

Mladý ptáček, který se učí létat, může spadnout. Chvilku letí a najednou je na zemi. Proto se stává, že nacházíme ležící ptáčky na místech, kde bychom to nečekali. To ovšem ještě neznamená, že je ptáček raněný a potřebuje naši pomoc.

Pokud je ptáče již plně opeřené (nemá na těle holá místa) a není zraněné, jedná se o ptáče, které samo z hnízda vyskočilo. Učí se létat, což neumí hned, a rodiče ho v okolí hnízda krmí. Často se mohou tato vyletující mláďata ocitnout klidně i uprostřed parkoviště s jedním jediným stromem.

Pokud takové ptáče najdete, nechejte jej na místě, popřípadě jej odneste nedaleko místa nálezu do bezpečnějšího prostředí. Ptáče nenoste dál jak 20 metrů. Nevadí, že jste se ptáčete dotkli. Ptačím rodičům lidský pach nevadí. Ptáče si rodiče pískáním přivolá a oni se o něj postarají. Nemá smysl složitě hledat hnízdo. I kdybyste hnízdo našli a ptáče do něj vrátili, s nejvyšší pravděpodobností vzápětí opět vyskočí. Každé ptáče si tímto obdobím musí projít a samozřejmě jich spousta uhyne. Ale to už je koloběh života.

Mladá přepeřená ptáčata jsou mnohdy velmi problematicky odchovatelná. V tomto věku odmítají od člověka potravu, ale zároveň ještě neumí potravu zobat sama. Také rychle podléhají stresu. Pokud mladé opeřené ptáče odnesete do záchranné stanice, s největší pravděpodobností uhyne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz