Hlavní obsah
Knihy a literatura

Oflajňák, kniha pro děti se silným příběhem dnešní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek

V dnešní době stále čtu, že se děti nedají zabavit bez počítače a tabletu. To je ostatně problém i malého Péti, hlavního hrdiny knihy Oflajňák.

Článek

Péťa je obyčejný malý kluk, který má jediný problém. Tráví až moc času na počítači a u jiných technologií. Není to však jen jeho vina. Rodiče mají na Péťu málo času. Z práce se vrací unavení a nemají chuť si s Péťou hrát. Péťa brzy zjistí, že žadonit o pozornost rodičů nemá vůbec žádný význam. Začne proto veškerý svůj volný čas trávit u počítače a u pohádek.

Jako každé dítě, i Péťa vlastnil Oflajňákův žeton - kouzelný předmět, díky kterému se děti stávají dospělými. Jenže čaroonlajnice mu žeton ukradla. Trávil příliš mnoho času na počítači a úplně zapomněl, jaký je život ve skutečném světě. Aby Péťa dospěl, má jen jednu možnost. Získat Oflajňákův žeton zpět.

Cesta k znovuzískání Oflajňákova žetonu není pro Péťu vůbec snadná. Už neví, jak se bez počítače a televize zabavit. Naštěstí je tu Oflajňák, který Péťovi připravuje různé úkoly. Jednou má vyrazit ven, jindy má hrát karty. Aby některé úkoly splnil, musí zapojit i rodiče.

Kniha Oflajňák je plná zvratů a pokušení. Je tak krásně napsaná, že se čte jedním dechem. Děj prožívají jak děti, tak i dospělí, kteří se vrací do dětských let. Všechny úkoly, které Péťa plní, jsou krásně popsány. Můžete tak sami plnit Oflajňákovy úkoly a knihu zažít na vlastní kůži. Součástí knihy jsou krásné ilustrace a nechybí ani obrázky, jak moc se Péťovi daří úkoly plnit.

Za mne je Oflajňák z nakladatelství Perkman jednou z nejlepších knih, jaké jsem za poslední dobu četla. Byť je kniha pro děti, najdou se v ní i dospělí. Kniha má velký příběh, mnoho zvratů a pokušení. Co myslíte, jak kniha dopadne? Získá Péťa Oflajňákův žeton zpět? Podaří se Péťovi zjistit jak Oflajňák ví, co všechno splnil a kde pochybil?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz