Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Popel, pro jednoho odpad, pro zahrádkáře poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Topíte v kamnech na tuhá paliva a nevíte co s popelem? Popelnice je až to poslední místo, kam popel ze spáleného dřeva vysypat. Popel totiž obsahuje velké množství minerálních látek, které ocení nejedna rostlinka.

Článek

Popel ze spáleného dřeva obsahuje mnoho minerálních látek a přitom neobsahuje těžké kovy a jiné nebezpečné látky. Je bohatým zdrojem fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a mnoha dalších mikroprvků, které jsou pro růst rostlin esenciální. Prvky, které popel obsahuje, jsou součástí sloučenin, které rostlinky dobře přijímají, čímž se hnojení rychleji projeví.

Popel ze dřeva ocení ovocné stromy a keře, například rybíz a angrešt i většina druhů zeleniny. Popel je ideálním hnojivem pro rajčata, papriky, okurky, mrkev, petržel, cibuli, salát, pórek a mnohých dalších druhů. I balkonové květiny, například fuchsie a pelargonie, popel ocení. Naopak hortenzie, rododendrony, azalky a vřes popel moc neocení.

Hnojení popelem je jednoduché. Přes zimu stačí nasypat na záhon, kde budete zeleninu pěstovat, a na jaře před sadbou popel zaryjete, případně promícháte s půdou. Vysypání popela přímo na záhon má velkou výhodu i v tom, že déšť i tající sníh popel postupně do země vpraví. Na jaře tak zbyde na záhoně jen nepatrná vrstva.

Popel bychom do záhonu neměli sypat do vysokých vrstev. Čím je vrstva popela vyšší, tím více popela odlétne a méně se ho dostane do půdy. Navíc vysoká vrstva popela pod sněhem a působením vody vytváří relativně tvrdou krustu, se kterou se špatně pracuje. Proto je ideální přidávat popel na záhon opakovaně v nízkých vrstvách.

Popel na záhon sypeme vychladlý. Půdu chceme pohnojit, ne spálit. Popel samozřejmě můžeme sypat i na kompost.

Hnojivo pro pokojové rostliny

Pokud chcete popel použít jako hnojivo pro domácí či balkonové květiny, smíchejte ho s vodou a květiny zalijte přes tácek pod květináčem. Popel se tak dostane ke kořenům, kde ho mít potřebujeme a nezanechá na zemině nevzhlednou vrstvu. Pro zálivku na přihnojení pokojových květin je ideální poměr půl kilogramu popelu na litr vody.

Popel pro barevnější růže

Kromě toho, že je popel ideálním hnojivem, zvyšuje květinám, hlavně růžím, sytost barev jejich květů. Pro sytější barvy květů stačí vysypat půl šálku popela kolem růží a zalít vodou. Popel nikdy nevpravujeme ke květinám pomocí hrabiček a podobnými nástroji. Při mechanickém vpravení do země bychom mohli poškodit kořeny.

Popelem proti slimákům

Popel ze dřeva je také skvělým pomocníkem v boji proti slimákům. Popel dobře absorbuje vodu a slimáky vysušuje. Popel stačí nasypat kolem záhonů či kolem rostlin. Jedinou nevýhodou je, že popel nesmí zmoknout. Proto je třeba popel po zalévání či dešti opět dosypat.

Co s uhelným popelem?

Uhelný popel do země nepatří. Ten je třeba opravdu do popelnice vysypat. Nezapomeňte, že popel sypeme do popelnice vychladlý. Uhelný popel dokáže vydržet dlouho teplý a má vysokou výhřevnost. Popelnici by proto mohl snadno poškodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz