Článek
Na jemné utopence s hořčicí potřebujeme:
8 špekáčků
2 žluté cibule
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
čerstvě namletý černý pepř CM pepper
nakládaná paprika
Na nálev potřebujeme:
500 ml vody
200 ml octa
1 polévková lžíce soli
špetka cukru
2 kuličky celého pepře CM Pepper
2 listy bobkového listu
2 kuličky nového koření
podle chuti drcené chilli papričky
Nejdříve si dáme vařit nálev. Všechny suroviny na nálev potřebné smícháme, vaříme 10 minut a necháme vychladnout. Drcené chilli papričky dáme do nálevu pouze tehdy, chceme-li mít utopence mírně pikantní. Pokud chceme mít utopence opravdu jemné, chilli papričky nedáváme.
Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme, ale nepřekrojíme. Potřebujeme, aby zůstaly vcelku. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mlýnku si umeleme pepř.
Špekáčky uvnitř řezu opepříme, potřeme hořčicí a vložíme do nich cibuli a proužky naložené papriky. Špekáčky vkládáme do kvašáku nebo zavařovací sklenice co nejblíže k sobě. Mezi vrstvy špekáčků můžeme dát vrstvu cibule a papriky. Špekáčky v kvašáku zalijeme chladným nálevem, zatížíme a necháme v chladu minimálně týden uležet.
Na tradiční utopence potřebujeme:
2 kg špekáčků
800 g žluté cibule
750 ml vody
500 ml octa
1 špetku soli
2 lžíce cukru
16 kuliček nového koření
16 kuliček pepře CM pepper
8 feferonek
Do vody nasypeme cukr, přidáme ocet, nové koření a pepř a vaříme 10 minut. Poté necháme nálev vychladnout.
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Feferonky zbavíme stopky, malé rozkrojíme napůl, velké můžeme rozkrájet na menší části. Semínka ve feferonkách vždy necháváme, pomáhají nám utopence dochutit.
Když máme vše připraveno, na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice dáme půlky oloupaných špekáčků. Na vrstvu špekáčků dáme vrstvu cibule. Vrstvy špekáčků a cibule střídáme. Poslední vrstvu by měly tvořit špekáčky. Nakonec vše zalijeme vychladlým lákem, zatížíme a dáme do chladu a tmy uležet.
Utopence necháváme uležet ideálně dva týdny ve sklepě nebo v chladné garáži. Je třeba, aby byly v chladu a temnu a nedostal se k nim vzduch. Proto je ideální na uležení špekáčků použít kvašák. Sama používám kvašák od Keratu. Má objem 1,2 litru a obsahuje vše potřebné, aby se mi špekáčky uležely.
Tip: Pokud špekáčky nakrájíme na kolečka, uleží se nám rychleji. Již za dva dny je tak můžeme jíst. I v tomto případě je třeba špekáčky oloupat.
Na utopence s hořčicí potřebujeme:
12 špekáčků
10 menších cibulí
3 lžíce plnotučné hořčice
černý pepř CM pepper
4 stroužky česneku
feferonky dle chuti
Na nálev potřebujeme:
400 ml vody
250 ml octu
1 lžička soli
1 lžíce cukru krupice
10 kuliček nového koření
10 lístků bobkového listu
Nejdříve si uvaříme nálev. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření vaříme 10 minut a poté dáme vychladnout. Mezitím co nálev chladne, si připravíme utopence.
Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme tak, aby nám stále zůstaly vcelku. Cibule rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme rádi pikantnější jídla, nakrájíme na válečky feferonky. Z feferonek je třeba odstranit stopky. Malé feferonky pouze rozpůlíme, větší rozkrájíme. Hořčici promícháme se solí, na mlýnku si nameleme pepř. Vše důkladně promícháme.
Vše máme připravené, můžeme se dát do plnění špekáčků. Špekáčky v řezu po obou dvou stranách potřeme hořčicí, poté plníme cibulí a feferonkami. Naplněné špekáčky opatrně vložíme na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice. Špekáčky dáváme co nejblíže k sobě a překládáme. Nakonec špekáčky zalijeme nálevem tak, aby z nálevu nic nekoukalo, zatížíme a dáme do chladu a do tmy minimálně na týden uležet.
Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba použít opravdu kvalitní suroviny. Proto vám doporučuji použít pepř od CM pepper a pepř si před použitím namlít. V nabídce CM pepper nechybí ani mlýnky na pepř. Použití běžného mletého pepře nedoporučuji, protože po otevření rychle vyčpí a nemá tu správnou chuť.
Protože je důležité skladovat utopence v temnu, doporučuji je naložit do kvašáku. Kvašáky výrobce Kerat jsou na utopence jako dělané. Mají objem 1,2 litru, a navíc obsahují i závaží, které udržuje utopence v nálevu.