Hlavní obsah
Jídlo a pití

Utopenci třikrát jinak

Foto: Canva

Utopenci

Utopenec, tradiční česká pochoutka původem z Berounska, kterou prý vymyslel hospodský a mlynář Šamánek, aby mohl uchovávat vuřty mimo lednici. Dnes vám představím tři způsoby, jak si tuhle pochoutku připravit.

Článek

Na jemné utopence s hořčicí potřebujeme:

8 špekáčků

2 žluté cibule

2 polévkové lžíce plnotučné hořčice

čerstvě namletý černý pepř CM pepper

nakládaná paprika

Na nálev potřebujeme:

500 ml vody

200 ml octa

1 polévková lžíce soli

špetka cukru

2 kuličky celého pepře CM Pepper

2 listy bobkového listu

2 kuličky nového koření

podle chuti drcené chilli papričky

Nejdříve si dáme vařit nálev. Všechny suroviny na nálev potřebné smícháme, vaříme 10 minut a necháme vychladnout. Drcené chilli papričky dáme do nálevu pouze tehdy, chceme-li mít utopence mírně pikantní. Pokud chceme mít utopence opravdu jemné, chilli papričky nedáváme.

Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme, ale nepřekrojíme. Potřebujeme, aby zůstaly vcelku. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mlýnku si umeleme pepř.

Špekáčky uvnitř řezu opepříme, potřeme hořčicí a vložíme do nich cibuli a proužky naložené papriky. Špekáčky vkládáme do kvašáku nebo zavařovací sklenice co nejblíže k sobě. Mezi vrstvy špekáčků můžeme dát vrstvu cibule a papriky. Špekáčky v kvašáku zalijeme chladným nálevem, zatížíme a necháme v chladu minimálně týden uležet.

Na tradiční utopence potřebujeme:

2 kg špekáčků

800 g žluté cibule

750 ml vody

500 ml octa

1 špetku soli

2 lžíce cukru

16 kuliček nového koření

16 kuliček pepře CM pepper

8 feferonek

Do vody nasypeme cukr, přidáme ocet, nové koření a pepř a vaříme 10 minut. Poté necháme nálev vychladnout.

Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Feferonky zbavíme stopky, malé rozkrojíme napůl, velké můžeme rozkrájet na menší části. Semínka ve feferonkách vždy necháváme, pomáhají nám utopence dochutit.

Když máme vše připraveno, na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice dáme půlky oloupaných špekáčků. Na vrstvu špekáčků dáme vrstvu cibule. Vrstvy špekáčků a cibule střídáme. Poslední vrstvu by měly tvořit špekáčky. Nakonec vše zalijeme vychladlým lákem, zatížíme a dáme do chladu a tmy uležet.

Utopence necháváme uležet ideálně dva týdny ve sklepě nebo v chladné garáži. Je třeba, aby byly v chladu a temnu a nedostal se k nim vzduch. Proto je ideální na uležení špekáčků použít kvašák. Sama používám kvašák od Keratu. Má objem 1,2 litru a obsahuje vše potřebné, aby se mi špekáčky uležely.

Tip: Pokud špekáčky nakrájíme na kolečka, uleží se nám rychleji. Již za dva dny je tak můžeme jíst. I v tomto případě je třeba špekáčky oloupat.

Na utopence s hořčicí potřebujeme:

12 špekáčků

10 menších cibulí

3 lžíce plnotučné hořčice

černý pepř CM pepper

4 stroužky česneku

feferonky dle chuti

Na nálev potřebujeme:

400 ml vody

250 ml octu

1 lžička soli

1 lžíce cukru krupice

10 kuliček nového koření

10 lístků bobkového listu

Nejdříve si uvaříme nálev. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření vaříme 10 minut a poté dáme vychladnout. Mezitím co nálev chladne, si připravíme utopence.

Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme tak, aby nám stále zůstaly vcelku. Cibule rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme rádi pikantnější jídla, nakrájíme na válečky feferonky. Z feferonek je třeba odstranit stopky. Malé feferonky pouze rozpůlíme, větší rozkrájíme. Hořčici promícháme se solí, na mlýnku si nameleme pepř. Vše důkladně promícháme.

Vše máme připravené, můžeme se dát do plnění špekáčků. Špekáčky v řezu po obou dvou stranách potřeme hořčicí, poté plníme cibulí a feferonkami. Naplněné špekáčky opatrně vložíme na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice. Špekáčky dáváme co nejblíže k sobě a překládáme. Nakonec špekáčky zalijeme nálevem tak, aby z nálevu nic nekoukalo, zatížíme a dáme do chladu a do tmy minimálně na týden uležet.

Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba použít opravdu kvalitní suroviny. Proto vám doporučuji použít pepř od CM pepper a pepř si před použitím namlít. V nabídce CM pepper nechybí ani mlýnky na pepř. Použití běžného mletého pepře nedoporučuji, protože po otevření rychle vyčpí a nemá tu správnou chuť.

Protože je důležité skladovat utopence v temnu, doporučuji je naložit do kvašáku. Kvašáky výrobce Kerat jsou na utopence jako dělané. Mají objem 1,2 litru, a navíc obsahují i závaží, které udržuje utopence v nálevu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz