Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoční dárky neodmyslitelně patří k Vánocům. Ale bylo tomu tak vždy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Dávání dárků o adventu je zvyk starý už z dob starověkého Říma. Obdarovávání, jak ho známe dnes, ale tak dlouhou tradici nemá.

Článek

Dárky jsou jedním z hlavních moderních symbolů Vánoc. Obchodníci zažívají žně. Lidé se stresují. Všichni se odkazují na dlouhou historii dávání dárků k Vánocům. Už jen málokdo ví, že tradice dávání dárků, jak jí známe dnes, moc hluboké kořeny nemá. Vlastně jde o jednu z mladších vánočních tradic z 20. století.

V 19. století, v době vzniku tradice, bylo zvykem dávat dárky nejen rodině, ale i služebnictvu. Darem bývalo oblečení nebo malá finanční částka jako přilepšení k pravidelné mzdě. Obdarovávali se i náhodní příchozí, kteří zaklepali na dveře. Zpravidla to byli tuláci a žebráci, kteří dostávali almužnu. Méně movití obdarovávali své blízké dary, které sami vyrobili a u darů předpokládali, že je obdarovaný ocení.

Ve 20. století se pomalu začal zvyk obdarovávání měnit. S příchozí prosperitou se pod vánočními stromečky začaly objevovat malé hračky a dárky pro radost. V době méně hojné a v chudých letech se mezi dárky opět začalo objevovat oblečení.

V 19. ani v hojných dobách 20. století nebylo zvykem darovat velké množství dárků. Bylo zvykem dávat dary, které obdarovávaný ocení. Dnes jsou lidé hodně překvapení, když někdo napíše, že dětem by se měly dát pouze 4 dary, které budou obsahovat dárek, který dítě chce, něco, co potřebuje, knihu a něco na sebe.

Sama si myslím, že návrat k tradicím není špatný. Odpadne nám stres. Nebudeme kupovat hlouposti. A hlavně, nebudeme se kvůli Vánocům zadlužovat. Vždyť kdo potřebuje najít pod stromečkem spoustu dárků, které posléze uloží do skříně, aniž by si je alespoň pořádně prohlédl?

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Měli bychom si je užívat s blízkými. To jsou ty pravé Vánoce. Pojďte si letos Vánoce užít a nechte na rozhodnutí každého z nás, jak si svátky užije.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz